20 Μαΐου 2017

Μήνυμα της Αθήνας σε πρέσβεις Ε.Ε. για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο


Επιστολή με την οποία απευθύνει έκκληση προς τους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε. στην Αγκυρα να μην παραστούν στην ειδική τελετή λήξης της τουρκικής ναυτικής άσκησης «Deniz Kurdu ’17» (Θαλασσόλυκος ’17) συνέταξε ο Ελληνας πρέσβης στην Τουρκία Κυρ. Λουκάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Λουκάκης αναφέρει ότι η τουρκική πρόσκληση για παρουσία Ευρωπαίων διπλωματών στην άσκηση είναι «ανήκουστη», καθώς στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιήθηκαν οι σοβαρότατες προκλήσεις των τουρκικών πυραυλακάτων στο Αγαθονήσι την προηγούμενη Δευτέρα, ενώ έχουν «προξενηθεί» και άλλου τύπου κινήσεις έντασης, όπως οι αεροπορικές παραβιάσεις και παραβάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και του FIR Αθηνών
. Χθες, σημειώθηκαν συνολικά 79 παραβιάσεις και παραβάσεις και μία εμπλοκή ανάμεσα σε τουρκικά και ένα ελληνικό F-16 στα νότια της Ρόδου, στις 09.20.

Σημειώνεται ότι η επιστολή του κ. Λουκάκη εστάλη κατόπιν σχετικών ερωτημάτων από Ευρωπαίους συναδέλφους του που εκπροσωπούν τις χώρες τους στην Αγκυρα και είναι καλά πληροφορημένοι για την ένταση που επικρατεί κατά καιρούς στο Αιγαίο, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Μέρος της επιστολής του Ελληνα πρέσβη βρέθηκε να φιλοξενείται σε μερίδα του τουρκικού Τύπου, όπου αναφέρεται ότι η Αθήνα «κάνει προπαγάνδα» προς τους Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Σημειώνεται ότι η Αθήνα ανησυχεί, μεταξύ άλλων, και για πιθανό μπαράζ αεροπορικών ή και ναυτικών παραβιάσεων το διήμερο 22 και 23 Μαΐου, όταν και θα εξελίσσονται οι εργασίες της Διάσκεψης της Ρόδου για την Aσφάλεια και τη Σταθερότητα, η οποία πραγματοποιείται στο νησί για δεύτερη συνεχή χρονιά, με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών (Ελλάδα, Κύπρος, Αλβανία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Λίβανος, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τυνησία, Λιβύη, Κουβέιτ, Ομάν, Σαουδική Αραβία, παρατηρητής η Ινδονησία και εκπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου). Kεντρικό θέμα της φετινής διάσκεψης θα είναι η αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ανατ. Μεσόγειο και οι πολλαπλές διαστάσεις που αυτή έχει. Στόχος του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά είναι η δημιουργία θετικής ατζέντας, με κύρια στοιχεία τη συνεργασία στον πολιτισμό, στην οικονομία και την εκπαίδευση ανάμεσα στις χώρες της περιοχής. Η διάσκεψη έχει και αρκετό διπλωματικό παρασκήνιο το οποίο εκτυλίχθηκε στην Αθήνα. Ο διπλωμάτης μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να πληροφορηθεί για ποιο λόγο δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη της Ρόδου η Τουρκία, ως χώρα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Η πρεσβευτική απορία προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό στο υπουργείο Εξωτερικών, από όπου και δόθηκαν οι απαραίτητες απαντήσεις αλλά και παραινέσεις για λιγότερες παρεμβάσεις επί θεμάτων τα οποία δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες διπλωματών ξένων χωρών.

Σημειώνεται ότι η πρεσβευτική απορία προέρχεται από επικεφαλής διπλωματικής αντιπροσωπείας που εξ ορισμού δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη της Ρόδου. Η παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή έχει και στρατιωτική πτυχή, μέσω πολυεθνικών ασκήσεων. Μεταξύ 1ης και 18ης Μαΐου στελέχη Ειδικών Δυνάμεων (Ειδικές Επιχειρήσεις, Υποβρύχιες Καταστροφές, Αλεξιπτωτιστές, Αεροπορία Στρατού, Ερευνα και Διάσωση) συμμετείχαν σε πολυεθνική διακλαδική άσκηση («Eager Lion 2017») η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ιορδανία με τη συμμετοχή 21 χωρών (Ελλάδα, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ρουμανία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Ιράκ, Ιαπωνία, Κένυα, Κουβέιτ, Λίβανος, Πακιστάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Ιορδανία).

Καθημερινή