23 Μαΐου 2017

Σάμος: Έρευνα για την άρνηση χορήγησης αναισθησίας σε διακοπή κύησης


Με καθυστέρηση η αντίδραση της 2ης ΥΠΕ

Αθήνα
Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προέκυψε η άρνηση των αναισθησιολόγων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου να χορηγούν αναισθησία  σε διακοπή κύησης κάτω των 12 εβδομάδων, προτίθεται να διερευνήσει η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου.


Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, που εξεδόθη με σημαντική χρονοκαθυστέρηση καθώς το ζήτημα έχει ανακύψει εδώ και περίπου 10 ημέρες, «η 2η Υ.Πε. Πειραιώς και Αιγαίου, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα, που αφορά την άρνηση Αναισθησιολόγων  του Γ.Ν. ΣΑΜΟΥ  να χορηγούν  αναισθησία  σε διακοπή κύησης κάτω των δώδεκα (12) εβδομάδων, επικαλούμενοι λόγους ηθικής, προτίθεται να διερευνήσει τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες  προέκυψε η απρόβλεπτη αυτή απόφαση, με δεδομένο ότι μέχρι πρόσφατα οι ίδιοι οι Αναισθησιολόγοι διενεργούσαν επί σειρά ετών  την αποδεκτή νομικώς κατά τα άλλα διακοπή κύησης κάτω των δώδεκα (12) εβδομάδων σε ενήλικες  γυναίκες και υπό την γονεϊκή συναίνεση, σε ανήλικες γυναίκες κάτω  των δεκαοκτώ (18) ετών».

Η 2η ΥΠε χαρακτηρίζει την απόφαση των γιατρών μεμονωμένο περιστατικό, υπογραμμίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει την άποψη του ιατρικού κόσμου της χώρας». Δεσμεύεται δε, ότι θα εξασφαλίσει  την υγειονομική κάλυψη της συγκεκριμένης ανάγκης  του γυναικείου πληθυσμού της Σάμου, όποτε αυτή προκύψει μέσω της μετακίνησης αναισθησιολόγου από άλλα νοσοκομεία.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr