12 Μαΐου 2017

Καθυστερήσεις στην έκδοση Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων



Ερώτηση στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη, Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου και Τουρισμού κ. Κουντουρά


Όπως είναι γνωστό, το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης του 2009, καθώς και η τροποποίησή του που θεσμοθετήθηκε το 2013, έχουν καταργηθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Επιπρόσθετα, τα περιφερειακά χωροταξικά της χώρας, τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους θεσμοθετήθηκαν κατά την περίοδο 2003 – 2004, είναι πλέον παρωχημένα.

Παρόλο που η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε από την προηγούμενη τα νέα Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια πλήρη και ολοκληρωμένα, εδώ και δύο έτη δεν έχει ακόμα εκδώσει τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα. Αποτέλεσμα της καθυστέρησης είναι η χώρα σήμερα να στερείται ουσιαστικά χωροταξικού πλαισίου που θα διευκόλυνε την αδειοδότηση και τη δημιουργία τουριστικών επενδύσεων οποιασδήποτε κλίμακας. Με την ισχύουσα «εκτός σχεδίου δόμηση» να εφαρμόζεται ανεξαιρέτως σε όλες σχεδόν τις εκτός οικισμών και σχεδίων πόλεων περιοχές, ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι υποβάθμισης του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου, που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το συνολικό τουριστικό προϊόν της χώρας.
Εξαιτίας της κυβερνητικής καθυστέρησης στο συγκεκριμένο τομέα, κινδυνεύουν με ματαίωση μεγάλες επενδύσεις. Επιπλέον, η απουσία  του απαραίτητου χωροταξικού κανονιστικού πλαισίου αποθαρρύνει τους εν δυνάμει επενδυτές. Τέλος, αρκετές τουριστικές επενδύσεις, οι οποίες έχουν ήδη λάβει ενίσχυση από τον αναπτυξιακό νόμο, κινδυνεύουν να μείνουν ημιτελείς λόγω του κινδύνου μεταγενέστερης απόρριψής τους ή της τελικής απόρριψης έκδοσης των πολεοδομικών αδειών τους.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
Για ποιο λόγο καθυστερεί η έκδοση των Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων;