12 Μαΐου 2017

Στη Βουλή το δημοσίευμα του «π» για την επίδοση απορριπτικών εγγράφων σε μετανάστες


Σε επίπεδο Βουλής μέσω αναφοράς που κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης στον Γιάννη Μουζάλα, έφθασε το δημοσίευμα του «π» σχετικά με τη μη επίδοση απορριπτικών εγγράφων ασύλου σε μετανάστες.

Η αναφορά

«Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,


Σας προωθώ δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης Χίου» (2/5/2017), το οποίο αναφέρεται σε επώνυμη καταγγελία δικηγόρου του νησιού, ότι υπάλληλοι της υπηρεσίας ασύλου προτρέπουν μετανάστες να μην παραλάβουν τις απορριπτικές αποφάσεις στην αίτηση ασύλου τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι τους λένε: «έχει απορριφθεί η αίτησή σου, αλλά φύγε τώρα, γιατί αν στην επιδώσω, θα πας μέσα». Το δημοσίευμα έρχεται σε συνέχεια επίκαιρης ερώτησης που είχα καταθέσει (653/27.3.2017) και συζητήθηκε στις 31/3/2017. Στην τότε τοποθέτησή του, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι συχνά υπάρχει «αδυναμία επίδοσης» των απορριπτικών αποφάσεων (τις οποίες όρισε στις 31/3 σε 52).

Το σημερινό δημοσίευμα όμως, του οποίου η σημασία αυξάνεται καθώς επικαλείται επώνυμη καταγγελία, αλλάζει τα δεδομένα, καθώς θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο ευσταθεί και να αναζητηθούν και οι ευθύνες του (των) υπαλλήλου(ων) που προβαίνουν στις εν λόγω πράξεις»