31 Μαΐου 2017

Ποινή φυλάκισης 6 ετών σε γυναικολόγο που αμέλησε να αφαιρέσει το κεφάλι εμβρύου σε καισαρική επέμβαση


Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου καταδίκασε ιατρό, γυναικολόγο σε ποινή κάθειρξης 6 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα, σε διετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και σε απομάκρυνση από την εργασία του για ένα έτος. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για έκθεση από την οποία προκλήθηκε βαριά βλάβη στην υγεία νοσηλευόμενης και για παράβαση καθήκοντος, που φέρεται ότι τελέστηκε στην Κάλυμνο το έτος 2009.

Μια γυναίκα από την Κάλυμνο, σε ηλικία 32 ετών, είχε καταγγείλει ότι τελέστηκαν σε βάρος της τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της βαριάς σωματικής βλάβης, αφού αναγκάστηκε να υποβληθεί σε εγχείρηση αφαίρεσης της μήτρας από μικρή ηλικία, αλλά και γλίτωσε το θάνατο από σηψαιμία, καθώς ο κατηγορούμενος προχώρησε σε έκτρωση λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε το έμβρυο που κυοφορούσε, τεμάχισε αυτό κατά την καισαρική επέμβαση που πραγματοποίησε και αμέλησε να αφαιρέσει το κεφάλι του από την κοιλιακή της χώρα.
Όπως αναφέρει η «δημοκρατική» της Ρόδου, από τις εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί η γυναίκα διαπιστώθηκε ότι το έμβρυο έπασχε από σύνδρομο και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η πραγματοποίηση άμβλωσης από τον κατηγορούμενο ιατρό με χειρουργική επέμβαση, παρότι άλλος συνάδελφος του ζήτησε η διαδικασία να γίνει με τη λήψη σχετικής φαρμακευτικής αγωγής επειδή βρισκόταν στον 4ο μήνα της κύησης.
Η γυναίκα υποβλήθηκε συγκεκριμένα σε δύο εγχειρήσεις από τον ιατρό, ο οποίος, όπως καταγγέλθηκε, δεν την ενημέρωσε ότι κατά την τεμάχιση του εμβρύου είχε ξεχαστεί το κεφάλι του στο σώμα της.
Κατά την τρίτη εγχείρηση που διενεργήθηκε σε νοσοκομείο της Αττικής αφαιρέθηκε το κεφάλι του εμβρύου και η μήτρα της γυναίκας, που γλίτωσε τα χειρότερα κινδυνεύοντας να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες από σηψαιμία.
Η πολιτικώς ενάγουσα καταθέτοντας ενώπιον του δικαστηρίου περιέγραψε την απίστευτη περιπέτεια που έζησε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της και των χειρουργικών επεμβάσεων της.
Σε πόρισμα ελέγχου που διενήργησε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας καταλογίστηκαν βαρύτατες ευθύνες στον ιατρό.
Απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου χειρουργείου είχε διαπιστώσει την τρώση της μήτρας της γυναίκας, είχε προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες για την αποκατάσταση της βλάβης ενώ ενημέρωσε προφορικά τον σύζυγο ότι είχε μείνει στο εσωτερικό της μήτρας το κεφάλι του εμβρύου.(πηγή: tribune.gr)