22 Μαΐου 2017

Ερώτηση 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους αναισθησιολόγους στη Σάμο


Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για την άρνηση αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Σάμου να χορηγούν αναισθησία σε διακοπή κύησης εφόσον δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου, κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα καλούν τον υπουργό να απαντήσει «σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εξασφαλιστεί με ασφάλεια και μέσω του δημοσίου συστήματος υγείας, το δικαίωμα των γυναικών της Σάμου στην επιλογή διακοπής κύησης».


Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενοι σχετικό ρεπορτάζ από την ΕΡΤ Αιγαίου οι αναισθησιολόγοι επικαλούνται το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας), το οποίο επιτρέπει σε ιατρούς να επικαλεστούν κανόνες ηθικής συνείδησής και να αρνηθούν να συμπράξουν σε διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης. «Η εν λόγω απόφαση των αναισθησιολόγων της Σάμου - μολονότι νομότυπη - παραβιάζει το δικαίωμα των γυναικών του νησιού να επιλέξουν την άμβλωση, εφόσον το αποφασίσουν, δικαίωμα το οποίο η Πολιτεία έχει κατοχυρώσει ήδη από τη δεκαετία του '80» τονίζουν μεταξύ άλλων και προσθέτουν: «Η συγκεκριμένη απόφαση παραβιάζει το δικαίωμα των γυναικών σε ασφαλή ιατρική περίθαλψη και υποσκάπτει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος».

«Ως συνέπεια της απόφασης αυτής, γυναίκες που επιλέγουν, για οποιοδήποτε λόγο, να προχωρήσουν σε διακοπή κύησης, θα πρέπει είτε να ταξιδεύουν εκτός νησιού καθώς το Νοσοκομείο Σάμου είναι το μοναδικό δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού, είτε να απευθυνθούν σε ιδιώτη γιατρό», επισημαίνουν.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι βουλευτές κάνουν λόγο για «απορίες που δημιουργεί η χρονική επιλογή της απόφασης επίκλησης συνειδησιακών προβλημάτων εκ μέρους των αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου Σάμου», και σημειώνουν ότι «ο νόμος τον οποίο ομόφωνα επικαλούνται, ψηφίστηκε το 2005 και έκτοτε, σε χρονικό διάστημα 12 χρόνων, η μία τουλάχιστον εκ των αναισθησιολόγων έχει χορηγήσει αναισθησία σε περίπου 550 περιστατικά εθελούσιας διακοπής κύησης».

Τέλος, επισημαίνουν ότι, «σε μια δημοκρατική κοινωνία η άσκηση ενός δικαιώματος δεν μπορεί να παραβιάζει άλλα δικαιώματα και ο σεβασμός στα συνειδησιακά προβλήματα μερίδας ιατρών δεν μπορεί να αποτελεί αιτία παραβίασης των δικαιωμάτων των ασθενών», ενώ χαρακτηρίζουν «απαράδεκτο να παραβιάζονται οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των γυναικών της Σάμου σε δημόσια, ασφαλή ιατρική περίθαλψη με αξιοπρέπεια».

«Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και δεν είναι δυνατόν να υπονομεύεται από αποφάσεις ή από παρελκυστικές τακτικές», καταλήγουν.

Την ερώτηση υπογράφουν κατά σειρά: Αννέτα Καββαδία, Σία Αναγνωστοπούλου, Παναγιώτα Βράντζα, Παναγιώτα Δριτσέλη, Κατερίνα Ιγγλέση, Μαρία Θελερίτη, Νίκος Θηβαίος, Χρήστος Καραγιαννίδης, Εύη Καρακώστα, Φρόσω Καρασαρλίδου, Αστέρης Καστόρης, Χαρά Καφαντάρη, Τάσος Κουράκης, Γιώργος Κυρίτσης, Μάκης Μπαλαούρας, Νίκος Ξυδάκης, Σάκης Παπαδόπουλος, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Ανδρέας Ριζούλης, Δημήτρης Ρίζος, Δημήτρης Σεβαστάκης, Μπέττυ Σκούφα, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Γιάννης Στέφος, Νίκος Φίλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Γιώργος Ψυχογυιός.