4 Μαΐου 2017

«Το 2017 χάθηκε για τα υδροπλάνα»


Eνώ θα χαθεί και το 2018 με αρνητικές συνέπειες για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών»

«Το 2017 είναι ήδη μια χαμένη χρονιά για την ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων και το ίδιο ισχύει και για το 2018», επισημαίνει ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κόνσολας:


«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε ένα έτοιμο θεσμικό πλαίσιο αλλά επέλεξε να το αλλάξει, καταθέτοντας ένα νέο νομοσχέδιο σε διαβούλευση από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η τύχη του οποίου αγνοείται οκτώ μήνες μετά.

Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, ουσιαστικά, τίθενται νέα εμπόδια και γραφειοκρατικές διαδικασίες που λειτουργούν ανασχετικά στις επενδύσεις στο χώρο των υδατοδρομίων αλλά και του πτητικού έργου.

Διαχωρίζονται η άδεια ίδρυσης με την άδεια λειτουργίας, με την πρώτη να αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο φορέα του δημοσίου.

Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο αναλαμβάνει το κόστος της αδειοδότησης και το κόστος κατασκευής των απαραίτητων υποδομών, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης με τα περιοριστικά δεδομένα που υπάρχουν στο δημοσιονομικό πεδίο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στις περιπτώσεις που τα Λιμενικά Ταμεία των νησιών έχουν προχωρήσει στην υπογραφή  προγραμματικών συμβάσεων με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θέτει εμπόδια στην διαδικασία έγκρισης των Προγραμματικών Συμβάσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και αν ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο, θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες για τα εκδοθούν οι άδειες ίδρυσης (τουλάχιστον 6) αλλά και επιπλέον 4 έως 6 μήνες για την έκδοση της άδειας ίδρυσης ενώ θα πρέπει να βρεθούν οι εταιρείες και να υπάρξει νέα διαδικασία αδειοδότησης για το πτητικό έργο.

Με αυτά τα δεδομένα είναι σίγουρο ότι δεν έχει χαθεί μόνο η φετινή χρονιά αλλά και το 2018»

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών



ΘΕΜΑ: «Αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό από την κωλυσιεργία που επιδεικνύει η κυβέρνηση στο νομοθετικό πλαίσιο για τα υδροπλάνα»



Κύριε Υπουργέ,



Η τουριστική ανάπτυξη συνδέεται με τη δημιουργία ενός δικτύου υδατοδρομίων σε όλη τη χώρα, που θα δώσει νέα ώθηση στις μεταφορές και στον τουρισμό μας.

Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η προοπτική αυτή απομακρύνεται. Είναι σαφές ότι το 2017 έχει ήδη χαθεί για την ανάπτυξη ενός δικτύου υδατοδρομίων, ενώ το ίδιο ισχύει και για την επόμενη χρονιά.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε ένα έτοιμο θεσμικό πλαίσιο αλλά επέλεξε να το αλλάξει, καταθέτοντας ένα νέο νομοσχέδιο σε διαβούλευση από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η τύχη του οποίου αγνοείται 8 μήνες μετά.

Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, ουσιαστικά, τίθενται νέα εμπόδια και γραφειοκρατικές διαδικασίες που λειτουργούν ανασχετικά στις επενδύσεις στο χώρο των υδατοδρομίων αλλά και του πτητικού έργου.

Διαχωρίζονται η άδεια ίδρυσης με την άδεια λειτουργίας, με την πρώτη να αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο φορέα του δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο αναλαμβάνει το κόστος της αδειοδότησης αλλά και το κόστος κατασκευής των απαραίτητων υποδομών, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης, με τα περιοριστικά δεδομένα που υπάρχουν στο δημοσιονομικό πεδίο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στις περιπτώσεις που τα Λιμενικά Ταμεία των νησιών έχουν προχωρήσει στην υπογραφή  προγραμματικών συμβάσεων με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θέτει εμπόδια στην διαδικασία έγκρισης των Προγραμματικών Συμβάσεων.

Ουσιαστικά, όμως, το ίδιο το υπό κατάθεση εδώ και 8 μήνες νομοσχέδιο, λειτουργεί απαγορευτικά για την ιδιωτική πρωτοβουλία και ανατρέπει το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε , ως σήμερα.

Κυρίως, όμως, έχει μπλοκάρει κάθε διαδικασία για την ανάπτυξη ενός δικτύου υδατοδρομίων.

Η κυβέρνηση δεν δείχνει διάθεση για να προχωρήσει σε αλλαγές στο νομοσχέδιο αλλά δεν έχει συνειδητοποιήσει το κόστος της καθυστέρησης στην κατάθεση του νομοσχεδίου, λόγω του θεσμικού κενού που έχει δημιουργηθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και αν ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο, θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες για να εκδοθούν οι άδειες ίδρυσης (τουλάχιστον 6) αλλά και επιπλέον 4 έως 6 μήνες για την έκδοση της άδειας ίδρυσης ενώ θα πρέπει να βρεθούν οι εταιρείες και να υπάρξει νέα διαδικασία αδειοδότησης για το πτητικό έργο.

Με αυτά τα δεδομένα είναι σίγουρο ότι δεν έχει χαθεί μόνο η φετινή χρονιά αλλά και το 2018.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός



Πότε προτίθεται η κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο;
Εάν η κυβέρνηση προτίθεται να προβεί στις αναγκαίες αλλαγές στο νομοσχέδιο, που έχουν επισημανθεί από φορείς, ιδιώτες επενδυτές και παραγωγικές τάξεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδυτικές πρωτοβουλίες.




Ο Ερωτών Βουλευτής



Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου



 Πηγή:www.dimokratiki.gr