12 Μαΐου 2017

Στις 18 Μαΐου στη Βουλή τα νέα επώδυνα μέτρα


Τα επώδυνα μέτρα του τέταρτου Μνημονίου αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2018-2021 θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα στη Βουλή για να ψηφιστεί την Πέμπτη 18 Μαΐου στην Ολομέλεια με την διαδικασία του επείγοντος.

Ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι: «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 – 2021 και λοιπές Διατάξεις» και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διάσκεψης των Προέδρων του Κοινοβουλίου θα εισαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη μία το μεσημέρι για συζήτηση στις επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, Κοινωνικών υποθέσεων και Δικαιοσύνης. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα για να συνεχιστεί την Τρίτη.
Την Τετάρτη στις 10 το πρωί θα εισαχθεί στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η συζήτηση στην Ολομέλεια θα είναι διήμερη και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης.
Για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί ειδική συνεδρίαση για την Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Τσακαλώτος:
Δεν θα περιλαμβάνει
ρήτρα για τη σχέση
χρέους-μέτρων
Το χρονοδιάγραμμα αυτό είχε περιγράψει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντας ότι έως τις 18 Μαΐου θα έχουν ψηφιστεί τα μέτρα.
Επίσης ο κ. Τσακαλώτος σε συνομιλία με κοινοβουλευτικούς συντάκτες απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να ορίζει πως εάν δεν υπάρξει λύση για το ελληνικό χρέος τότε δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα και τα αντίμετρα του τέταρτου μνημονίου.
Σε ερώτηση τέλος αναφορικά με την πορεία των συζητήσεων για το χρέος είπε πως απασχολεί και την συνεδρίαση των G-7 ωστόσο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι θα υπάρξουν αποφάσεις στην συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου ή του ερχόμενου Ιουνίου.

Κυριάκος σε συνταξιούχους: Θα χάσετε δύο συντάξεις με το νέο Μνημόνιο
Τις συνέπειες του νέου τέταρτου Μνημονίου που θα ψηφίσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνταξιούχους με τους οποίους συναντήθηκε στην Καλλιθέα.
Παράλληλα τους ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν υπόσχεται διορισμούς στο Δημόσιο, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων και αυτόματη επιστροφή των συντάξεων στα επίπεδα του παρελθόντος.
«Θέλω τα παιδιά σας να βρούνε δουλειά. Θέλω εσείς να έχετε μια αξιοπρεπή σύνταξη, να δίνετε και κανένα χαρτζιλίκι στο εγγόνι σας.  Αλλά, όχι να ταΐζετε εσείς τα παιδιά σας, επειδή είναι άνεργα. Δεν είναι αυτό το όραμά μου για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Επιτέθηκε, δε, στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «αυτοί που υπόσχονταν ότι θα δώσουν 13η σύνταξη, θα κόψουν και την 11η και την 12η. Η μείωση των συντάξεων θα αφορά παραπάνω από 1.000.000 συνταξιούχους. Και θα έχουμε και τη μείωση του αφορολόγητου. Άρα, θα σας κοπούν δυο συντάξεις. Μία από τη μείωση των συντάξεων και μία δεύτερη από το αφορολόγητο, γιατί για πρώτη φορά, θα χρειαστεί να πληρώσετε φόρο».
Έκανε λόγο για «μια πολύ μεγάλη επιχείρηση εξαπάτησης του ελληνικού λαού» τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για μέτρα 3,6 δισ. ευρώ το 2019 και το 2020. «Αυτά τα ξέρουμε. Είναι σίγουρα. Δεν τα γλιτώνουμε, διότι τα ψηφίζει. Και έχουν τη δική του σφραγίδα και τη δική του υπογραφή. Ταυτόχρονα, έρχεται και λέει ότι θα υπάρχουν κάποια αντίμετρα, αν καταφέρουμε να πετύχουμε κάποιους υπερβολικά υψηλούς στόχους. Νομίζω ότι κανείς δεν τον πιστεύει. Διότι όλοι ξέρουν πάρα πολύ καλά τι ήταν αυτά τα οποία υποσχέθηκε στο παρελθόν και τι κάνει σήμερα» πρόσθεσε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης.
Μιλώντας ειδικότερα για τα αντίμετρα εξήγησε στους συνομιλητές του ότι «έτσι όπως είναι δομημένα αφορούν τους πιο προνομιούχους. Περισσότερο κερδισμένοι θα είναι οι πιο προνομιούχοι. Άρα, στην ουσία, κόβουν από τους πιο αδύναμους για να επιστρέψουν κάποια χρήματα, ενδεχομένως, σε αυτούς που δεν το έχουν τόσο πολύ ανάγκη».
Τους κάλεσε, ακόμα, να θυμούνται ότι πριν από ένα χρόνο «αυτά τα μέτρα, δεν μας τα ζητούσε κανείς. Και, αν δεν είχε πέσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, δεν θα είχαμε άλλες περικοπές συντάξεων, όπως αυτές επιβλήθηκαν από την Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου».
Όπως είπε όλα αυτά γίνονται «για να μείνουν στην καρέκλα τους. Γιατί αυτό είναι το μόνο που τους νοιάζει. Να μείνουν στην καρέκλα της εξουσίας. Τα δίνουν όλα. Δεν έχουν πάρει απολύτως τίποτα και μας έρχεται ένας πολύ βαρύς λογαριασμός».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατέληξε ότι «υπάρχει άλλη πολιτική. Αυτό μην το ξεχνάτε. Εμείς θα γυρίσουμε όλη την Ελλάδα. Θα πάμε μέχρι και την τελευταία γωνιά της Ελλάδας για να πείσουμε ότι υπάρχει άλλη πολιτική πρόταση. Αργά ή γρήγορα, αυτή η Κυβέρνηση θα φύγει. Θα έρθει μια άλλη Κυβέρνηση – ελπίζω με μια ισχυρή λαϊκή εντολή – η οποία δεν θα έχει κοροϊδέψει τους πολίτες. Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να σταθώ μπροστά σας και να σας πω “Ξέρετε, την επόμενη μέρα, θα γυρίσω τις συντάξεις πίσω εκεί που ήταν”. Δεν θα το πω, γιατί δεν μπορώ να το κάνω. Και δεν πρόκειται να πω ψέματα. Θα σας πω μόνο ότι, όταν θα πάρει μπροστά για τα καλά η μηχανή της οικονομίας και θα έχουμε ανάπτυξη, τότε και το ασφαλιστικό μας σύστημα θα είναι σε καλύτερη κατάσταση».

Αλαλούμ με τις εισφορές: Το υπουργείο επιβεβαιώνει, ο υφυπουργός διαψεύδει
Αλαλούμ επικρατεί με τις εισφορές, με το υπουργείο Εργασίας να αναφέρει άλλα σε non paper που εξέδωσε το πρωί της Πέμπτης και άλλα να δηλώνει ο υπουργός στον realfm 97,8.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας επιβεβαιώνει με non paper ότι από το 2018 οι εισφορές για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες θα υπολογίζονται επί του ακαθάριστου εισοδήματος και ότι απλά θα υπάρχει έκπτωση 15%, μόνο για το 2018.
Χαρακτηριστικά το non paper του υπουργείου αναφέρει: «Η αλλαγή που συμφωνήθηκε προβλέπει την εναρμόνιση με ό,τι ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες: από τη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών δεν θα αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους».
Ωστόσο, μιλώντας στον realfm 97,8 ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος υποστήριξε ότι από το 2018, με τη νέα ρύθμιση οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται από τα καθαρά έσοδα.
«Πάντα τα καθαρά θα είναι, ποτέ δεν θα είναι τα μεικτά. Η διαφορά είναι ότι αφαιρούσαμε τα καθαρά έσοδα και την ασφαλιστική εισφορά», είπε χαρακτηριστικά
Ερωτηθείς αν με τη νέα ρύθμιση θα φορολογείται η ασφαλιστική εισφορά απάντησε: «Όχι, σε καμία περίπτωση. Η φορολογία θα επιβάλλεται επί των εσόδων, όπως και τώρα γίνεται, αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών, διότι οι ασφαλιστικές εισφορές είναι δαπάνη. Δεν αλλάζει ο κανόνας που ισχύει στη φορολογία. Είναι μία παρανόηση. Θα λυθεί αυτή η παρεξήγηση».