30 Μαΐου 2017

Μουζάλας: Προβλήματα στις επανενώσεις


Παραδέχθηκε τη δυσλειτουργία και την καθυστέρηση που έχουν προκληθεί όσον αφορά τη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης με τη Γερμανία, χθες, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. «Μπορεί η Γερμανία τον τελευταίο μήνα να έχει δεχθεί 70 πρόσφυγες και το ίδιο να συμβεί και τον επόμενο μήνα, όμως η συγκεκριμένη χώρα από τις αρχές του χρόνου έχει συνολικά υποδεχθεί 1.084 πρόσφυγες μέσω της οικογενειακής επανένωσης και 2.299 πρόσφυγες μέσω της μετεγκατάστασης.
Επιλογή μας είναι η διπλωματία και η εξεύρεση λύσεων όσον αφορά το προσφυγικό και όχι οι καταγγελίες», τόνισε ο υπουργός, εξερχόμενος από τον Αρειο Πάγο. Νωρίτερα, χθες, ο υπουργός είχε καταθέσει για την υπόθεση της ΜΚΟ η οποία καταγγέλλεται από τον επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη ότι συνδέεται με περιστατικά σεξουαλικής και οικονομικής εκμετάλλευσης μεταναστών και προσφύγων. Ο υπουργός παρέδωσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που έχει αναλάβει την υπόθεση, Ξένη Δημητρίου, στοιχεία σε σχέση με τους καταυλισμούς όπου η καταγγελθείσα ΜΚΟ δραστηριοποιούνταν.

Οσον αφορά τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος οικογενειακής επανένωσης προσφύγων, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», Γερμανία και Ελλάδα έχουν συμφωνήσει να καθυστερήσει η διαδικασία (σ.σ. μέσω του κανονισμού Δουβλίνο, εφόσον μέλος οικογένειας με συγγένεια πρώτου βαθμού λάβει άσυλο σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, έχει δικαίωμα να φέρει νομίμως στη χώρα και τη σύζυγο και τα παιδιά του). Η «συμφωνία» έχει δημιουργήσει προβλήματα, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι θα βρεθούν να περιμένουν χρόνια για να ταξιδέψουν στη Γερμανία και να συναντήσουν τους συγγενείς τους. Παράλληλα η διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης επιβάλλεται από τη νομοθεσία να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός εξαμήνου, διαφορετικά ακυρώνεται.

Ο κ. Μουζάλας έκανε λόγο για τεχνικό πρόβλημα από την πλευρά της Γερμανίας και επέμεινε στην επιλογή της διπλωματικής οδού. Πάντως, από την πλευρά του υπουργείου έχει ζητηθεί παράταση της προθεσμίας εφαρμογής του προγράμματος που λήγει τον Σεπτέμβριο.

Σε ερώτηση της «Κ», η διευθύντρια της υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου ανέφερε ότι οι γερμανικές υπηρεσίες δίνουν παράταση της προθεσμίας (σ.σ. του εξαμήνου) για τις υποθέσεις που καθυστερούν για γραφειοκρατικούς λόγους. «Κάθε υπόθεση εξετάζεται ξεχωριστά. Ωστόσο, η Γερμανία έχει δεχθεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Αυτό σημαίνει ότι είναι πάρα πολλά τα αιτήματα από ανθρώπους που θέλουν να επανενωθούν με τους συγγενείς τους και να ταξιδέψουν στη συγκεκριμένη χώρα», τονίζει.
kathimerini.