17 Μαΐου 2017

Απειλούν να καταθέσουν τις άδειες τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-Κάθετη άρνηση στο τέλος 0,5 ευρώ ανά δωμάτιο


Για μαζική ένταξη σε καθεστώς αστικών μισθώσεων μιλά ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας στο Euro2day.gr.

η σφοδρή αντίδραση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας (ΣΕΤΚΕ) πυροδοτούν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που συζητείται από σήμερα στη Βουλή και αφορούν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών και την επιβολή ενιαίου τέλους 0,5 ευρώ ανά δωμάτιο και διανυκτέρευση στις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων.

«Αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τις σχετικές διατάξεις κι αν δεν υποχρεώσει τους ιδιώτες ιδιοκτήτες κατοικιών να γίνουν επιχειρηματίες προκειμένου να νοικιάζουν σε τουρίστες τα ακίνητά τους, «θα καλέσουμε όλα τα μέλη μας να καταθέσουν τις άδειές τους και να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο αστικών μισθώσεων που επιβάλλεται», ανέφερε προ ολίγου στο Euro2day.gr o πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ Παναγιώτης Τοκούζης.

Η ΣΕΤΚΕ πρόκειται, μάλιστα, να στείλει σχετική επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, καταθέτοντας τη θέση της για τις εν λόγω ρυθμίσεις αλλά και τις επόμενες κινήσεις στις οποίες προτίθενται να προχωρήσουν τα μέλη της, όπως εξήγησε ο Π. Τοκούζης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΣΕΤΚΕ, με τις συγκεκριμένες διατάξεις «απελευθερώνονται πλήρως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και, ταυτόχρονα, επιβάλλεται σε όλες τις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων τέλος διανυκτέρευσης 0,5 ευρώ ανά δωμάτιο, ανά διανυκτέρευση, όσο ακριβώς προβλέπεται και για τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων».

Για το 70% των επιχειρήσεων του κλάδου, εξηγεί ο Π. Τοκούζης, που κατατάσσονται στην κατηγορία ενός και δύο «κλειδιών», η επιβολή ενιαίου τέλους διανυκτέρευσης 0,5 ευρώ ισοδυναμεί με διπλασιασμό του από το 0,25 ευρώ που ίσχυε για αυτές σήμερα.

«Αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα σε μια χρονιά κατά την οποία ακούμε για αύξηση του τουρισμού αλλά η τουριστική κίνηση δεν έχει αρχίσει ακόμα. Η αγορά είναι νεκρή παντού και περιμένουμε να γεμίσουν τα μεγάλα ξενοδοχεία για να δουλέψουμε κι εμείς 1-2 μήνες».

Μιλώντας ο Π. Τοκούζης για το δυσμενές πλαίσιο που διαμορφώνεται για τις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων με τις νέες προωθούμενες διατάξεις, λέει χαρακτηριστικά:

«Για ποιο λόγο ένας επιχειρηματίας του κλάδου να εξακολουθήσει να πληρώνει τέλη διανυκτέρευσης, ασφάλεια, λογιστή, τέλη απεντόμωσης, άδειες λειτουργίας, για να έχει να ανταγωνιστεί έναν ιδιοκτήτη μιας κατοικίας ή βίλας ο οποίος δεν θα δηλώνει τίποτα;»

Αναφερόμενος στα έσοδα που προσδοκά η κυβέρνηση από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ επισημαίνει:

«Περιμέναμε από αυτή την κυβέρνηση να στηρίξει τη μικρή επιχείρηση κι αυτοί πάνε να μας κλείσουν. Τριάντα χιλιάδες επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα και προσπαθούν να παραμείνουν νόμιμες, τις αναγκάζει να ενταχθούν στην αστική μίσθωση. Όχι 80 εκατ. ευρώ που προσδοκούν από το τέλος διανυκτέρευσης στα ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά ούτε 8 εκατ. ευρώ δεν θα καταφέρουν να εισπράξουν, αν οι επιχειρήσεις ενταχθούν στις αστικές μισθώσεις».



Παναγιώτης Δ. Υφαντής-Euro2day.gr