12 Απριλίου 2017

N. Τσιριγώτη: γιατί καταψηφίσαμε την πρόταση UIA «Ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων»


Σχετικά με την υποβολή πρότασης από πλευράς του Δήμου Λέσβου στο πλαίσιο του Προγράμματος UIA (URBAN INNOVATIVE ACTIONS) στον Ειδικό Στόχο «Ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων» (τριετές πρόγραμμα με προϋπολογισμό 4.700.000€) και με τη συμμετοχή του ως εταίρου σε εταιρικό σχήμα με το Δήμο Πειραιά, με διάφορες ΜΚΟ, Πανεπιστήμια και εταιρείες, γνωστοποιούμε ότι καταψηφίσαμε την εισήγηση για τους εξής λόγους:



Για όσους πρόσφυγες αιτούνται άσυλο και επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας, διεκδικούμε (όπως και για τους Έλληνες) να έχουν πρόσβαση σε όλες τις δομές υγείας, να έχουν πρόσβαση σε δομές εκπαίδευσης, να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνική ζωή της χώρας. Ταυτόχρονα διεκδικούμε τον πλήρη απεγκλωβισμό τους από το νησί, τη δυνατότητα να πάνε σε όποιο μέρος της Ελλάδας θέλουν με τις οικογένειές τους και να φτιάξουν τη ζωή τους δημιουργώντας την οικονομική τους βάση.

Σ’ αυτές τις διαδικασίες την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη έχει και πρέπει να έχει το κράτος όπου κεντρικά θα σχεδιάζει την ένταξή τους, την εκπαίδευση κλπ. Καμία ευθύνη δεν πρέπει να έχει κανένας Δήμος, πολύ δε περισσότερο καμία ανάμειξη δεν πρέπει να έχουν οι ΜΚΟ, όπου με την ανοχή ή τις περισσότερες φορές σε αγαστή σύμπνοια και συνεργασία με τους Δήμους αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα και «μπίζνες» πατώντας στο δράμα των προσφύγων/μεταναστών.

Για όσους όμως δεν επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας αλλά τη χρησιμοποιούν ως πέρασμα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες (οι οποίοι ως γνωστό είναι και οι περισσότεροι) διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας για όσο διάστημα θα παραμείνουν στη χώρα μας μέχρι να πάρουν τα χαρτιά τους και να πάνε στις χώρες προορισμού τους.

Διαχωρίζουμε κάθετα τη θέση μας από διάφορες φωνές που κινδυνολογούν και σπέρνουν το φόβο και την ανησυχία. Όλοι αυτοί, «μαχόμενοι» τάχα για το καλό του τόπου, εσκεμμένα αποκρύπτουν την αιτία του προβλήματος που δεν είναι άλλη από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά φτώχεια, κρίσεις, πολέμους και καραβάνια προσφύγων και μεταναστών.

Αποκρύπτουν ότι είναι το ίδιο το σύστημα που έχει γονατίσει τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενος, του αγρότες του νησιού και δημιουργεί στρατιές ανέργων ενισχύοντας έτσι την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Για την κατάσταση που βιώνουμε στο νησί μας, που αντικειμενικά έχει δημιουργήσει προβλήματα και στους ντόπιους κατοίκους για τους οποίους διεκδικούμε πλήρη αποκατάσταση των ζημιών τους, δε φταίνε οι ίδιοι οι μετανάστες.

Φταίνε οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αστικών κυβερνήσεων, οι διάφορες συμφωνίες (Σένγκεν, Δουβλίνο, συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας) που τους εγκλωβίζουν στη χώρα μας.

Δηλώνουμε πως θα μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους τόσο με τις ρατσιστικού χαρακτήρα κινδυνολογίες και λογικές απάνθρωπης μεταχείρισής τους, όσο και με τις καλυμμένες κερδοσκοπικές στην ουσία τους επιχειρήσεις (όποια μορφή - σχήμα και να τους δώσουν, είτε τις ονομάσουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις είτε αυτές της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας) που στοχεύουν να βγάλουν υπερκέρδη στην καμπούρα των μεταναστών, των προσφύγων αλλά και των κατοίκων του νησιού.

Μυτιλήνη 11 Απριλίου 2017

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λέσβου
Νίκη Τσιριγώτη