3 Απριλίου 2017

Κείμενο διαμαρτυρίας: ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΙΣΘΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΑΣΕΠ ΤΟΥ HOTSPOT


ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΙΣΘΩΝ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΣΟΧ2/2016
ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ


Στο παρόν κείμενο περιγράφουμε συνοπτικά το πρόβλημα το οποίο έχει ανακύψει σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους υπαλλήλους της σύμβασης  ΣΟΧ2/2016 της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής (στην πράξη, μιλάμε για τους συμβασιούχους του υπουργείου των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, γνωστών ευρύτερα ως «hotspots», που προσληφθήκαμε μέσω ΑΣΕΠ - όχι μέσω ΟΑΕΔ ή κάποιας ΜΚΟ). Αν και εδώ μιλάμε εκ μέρους των συμβασιούχων του ΚΥΤ Σάμου (οι οποίοι αριθμούν συνολικά περίπου τους 35), το ίδιο ζήτημα αφορά συνολικά όλους τους περίπου 260 συμβασιούχους όλων των ΚΥΤ (Λέσβου, Χίου, Λέρου κλπ.).


Οι συγκεκριμένες συμβάσεις αφορούν το χρονικό διάστημα 01/09/2016 έως 28/02/2017. Το βασικό πρόβλημα έγκειται στην καθυστέρηση των μηνιαίων μισθών των τελευταίων τριών μηνών: ενώ δηλαδή οι πληρωμές έχουν γίνει μέχρι και για τον μήνα Νοέμβριο (κι αυτές με αξιοσημείωτη καθυστέρηση, αφού και οι τρεις πρώτοι μήνες πληρώθηκαν αθροιστικά το Δεκέμβριο), για τους μήνες Δεκέμβριο – Ιανουάριο και Φεβρουάριο δεν έχουν καταβληθεί ακόμα οι αντίστοιχοι μισθοί. Μιλάμε, ήδη, δηλαδή, για μία τετράμηνη καθυστέρηση από τον πρώτο οφειλόμενο μήνα μέχρι σήμερα.

Έχοντας ήδη παρατηρηθεί από το πρώτο τρίμηνο μία λειτουργική κωλυσιεργία στο θέμα της καταβολής των μισθών, οι υπάλληλοι επιδείξαμε ανοχή στη νέα καθυστέρηση καθ’όλη τη διάρκεια των επόμενων μηνών, αποδεχόμενοι και τις υποσχέσεις της εκάστοτε διοίκησης του ΚΥΤ Σάμου αλλά και των αρμόδιων υπαλλήλων της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά τη λήξη της σύμβασης, όμως, μία σειρά φαινομένων άρχισε να μας προβληματίζει ακόμα περισσότερο: τα σημαντικότερα από αυτά αφορούν στην πληρωμή συμβασιούχων άλλων υπηρεσιών που υπάγονται στο ίδιο υπουργείο (συνεπώς προκύπτει το ερώτημα γιατί να υπάρχει τέτοια διάκριση), καθώς και την επίσημη δικαιολογία της μόνιμης πλέον διοίκησης του ΚΥΤ Σάμου ότι «ο αρμόδιος προϊστάμενος του οικονομικού τμήματος της υπηρεσίας δεν απαντάει στα τηλεφωνήματα». Έχει προηγηθεί μία σειρά αντικρουόμενων δικαιολογιών από διάφορα άλλα στελέχη που εμπλέκονται ή δεν εμπλέκονται με τη μισθοδοσία, όπως ότι «για την καθυστέρηση οφείλεται η σύσταση του νέου Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής», ότι «συστήνεται νέα οικονομική υπηρεσία εντός του υπουργείου και προκύπτουν καθυστερήσεις», ότι «αναζητείται υπόλογος τον οποίο θα ορκίσει ο υπουργός και θα εγκρίνει τα αντίστοιχα κονδύλια», χωρίς όμως να υπάρχει μία συγκροτημένη και σαφής ενιαία απάντηση από τους καθ’ύλην αρμοδίους.

Η δυσκολία της κατάστασης με τη μη καταβολή των μισθών επιτείνεται ακόμα περισσότερο, ΑΦΟΥ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΑΝ (ΑΝΕΠΙΣΗΜΩΣ) ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΕΝ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΗΚΕ, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΙΕΚΟΠΗΣΑΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥΣ.  ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ ΔΙΕΥΡΥΝΘΗΚΕ ΕΤΣΙ Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΠΛΕΟΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ, ΚΥΡΙΩΣ ΔΕ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ Η ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΚΤΌΣ ΣΑΜΟΥ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΜΕΤΑ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥΣ Ή ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΕΔΩ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ.

Ακόμα σημαντικότερη συνέπεια της αψυχολόγητης αυτής εξέλιξης αποτελεί το γεγονός ότι η διακοπή των συμβάσεών μας έχει προκαλέσει ανυπέρβλητα προβλήματα στη λειτουργία της ίδιας της υπηρεσίας στην οποία υπαγόμαστε και, κατ’επέκταση, στην ευρύτερη λειτουργία του hotspot, αφού πλέον οι περισσότερες θέσεις στις οποίες εργαζόμασταν έχουν μείνει κενές ή υποστελεχωμένες, σε βαθμό που να μην καλύπτονται καν οι βάρδιες υπηρεσίας.

Με δεδομένη, λοιπόν, την όλη συμπεριφορά που εισπράττουμε από τους αρμοδίους, η οποία εκλαμβάνει διαστάσεις εμπαιγμού, θεωρήσαμε αναγκαίο να γνωστοποιήσουμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει στους τοπικούς φορείς και θεσμικούς παράγοντες (έχουμε ήδη συναντηθεί και ενημερώσει τον βουλευτή Σάμου, θα ακολουθήσουν συναντήσεις με Δήμαρχο και Αντιπεριφερειάρχη), καθώς και να τα δημοσιοποιήσουμε αποστέλλοντας το παρόν κείμενο στο ιστολόγιό σας που τυγχάνει ευρείας αναγνωσιμότητας, αφού αναφερόμαστε σε κορυφαίο ζήτημα τοπικής επικαιρότητας τόσο ως προς την αμιγώς εργασιακή όσο και ως προς την διοικητική του διάσταση.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον που επιδεικνύετε και ελπίζουμε στη δέουσα προβολή του ζητήματος, προκειμένου να αφυπνιστούν αυτοί που πρέπει.

Με εκτίμηση,
Οι συμβασιούχοι (ΣΟΧ2/2016) του ΚΥΤ Σάμου
03/04/2017