4 Φεβρουαρίου 2019

Google Earth η ευρύτερη περιοχή Ζερβού Σάμου πριν και μετά τη φωτιά του Ιούλη 2016





Ακόμη μια φορά άφησε το αποτύπωμά της στην περιοχή Ζερβού Σάμου και ευρύτερα αυτής η πύρινη λαίλαπα τον Ιούλη του 2016. Οι  δασικές εκτάσεις που κάηκαν στην περιοχή, σήμερα αναζητούν προστασία δια της νόμιμης οδού της αναδάσωσης η οποία όμως για κάποιο λόγο έχει αργήσει τουλάχιστον εννέα μήνες! Μια απλή παρατήρηση στο google earth με ταυτόχρονη αναδρομή σε προηγούμενα έτη αρκεί για να διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής.


Οκτώβριος 2013, η ευρύτερη περιοχή Ζερβού πριν τη φωτιά του Ιούλη. Αν και διακρίνονται στο βάθος κάποιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πάραυτα μεγάλες επιφάνειες καλύπτονται από δασική βλάστηση. Επίσης στο βάθος αριστερά διακρίνεται και το κτίριο των σφαγείων Σάμου

2016 Νοέμβριος, η ίδια περιοχή μετά τη φωτιά του Ιούλη 2016


Οκτώβριος 2013, η ευρύτερη περιοχή Ζερβού πριν τη φωτιά του Ιούλη 2016. Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει ότι εκατοντάδες στρέμματα είναι δασικές εκτάσεις.


2016 Δεκέμβριος, μετά την φωτιά του Ιούλη 2016 όλα στάχτη.




2014 πριν τη φωτιά 

 

2016 μετά τη φωτιά, τα λόγια είναι περιττά


Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε στην υποχρέωση του Δασάρχη στην εκκίνηση της διαδικασίας κήρυξης αναδάσωσης και την ολοκλήρωση της πράξης με δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Επίσης ο Δασάρχης υποχρεούται να κάνει τη δουλειά του απερίσπαστα και ισόνομα προς όλους σε όποια κομματική πλευρά κι εάν είναι φίλα προσκείμενος, χωρίς να εκφέρει προσωπική άποψη και χωρίς να επηρεάζεται από σκοπιμότητες και συμφέροντα, βλ. 2ο Hot Spot Σάμου ο χώρος του οποίου προβλέπεται να δημιουργηθεί κάπου εκεί σε αυτή την καμένη δασική γη. 
Αν η δική μα Δασάρχης «κωλύεται» προτείνουμε  να παραδειγματιστεί από το συνάδελφό της, το Δασάρχη Πειραιά.
 Αυτός ο Δασάρχης δε δίστασε στιγμή να κρίνει σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία τμήματα του Ελληνικού ως δασικά, με αποτέλεσμα να παγώσει τη μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα αναγκάζοντας το ΥΠΕΝ για εξεύρεση λύσης να απευθυνθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου αυτό να γνωμοδοτήσει για το ορθό της πράξης χαρακτηρισμού. Παρόλα αυτά ο Δασάρχης Πειραιά επιμένει στην κρίση του!

Ωστόσο, σε περισσότερες υποψίες μας βάζει η ενημέρωση που είχαμε, από έγκυρη πηγή, για την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στη Σάμο το μήνα Μάρτιο. Άραγε τι ήρθε να κάνει στο νησί μας  ένας από τους καλύτερους δασολόγους στην Ελλάδα; Μήπως κάτι...Hot;
Τι γύρευαν οι μηχανικοί εκείνες τις ημέρες της άφιξης Μπαλάφα στη Σάμο;
Ας μην ξεχνάμε ότι στην μάζωξη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου η πρόταση του Δήμου Σάμου ήταν να γίνει η κλειστή φυλακή μέσα στο κέντρο ταυτοποίησης εν'ω η άποψη της Κυβέρνησης ήταν διαφορετική χωρίς να καταλήξουν σε μια απόφαση