4 Απριλίου 2017

Μετά την ΑΕΠΙ τώρα και ο GEA φορτώνει με πρόστιμα όσους παίζουν μουσική χωρίς την άδεια του στην Κρήτη


Την ΑΕΠΙ όλοι τη γνωρίζουμε, ενώ με αφορμή το σκάνδαλο που εξελίσσονταν στους κόλπους της επί χρόνια και αποκαλύφθηκε τους τελευταίους μήνες είχαν την ευκαιρία να τη μάθουν και οι τελευταίοι που αγνοούσαν την ύπαρξη της.



Ωστόσο τώρα θα πρέπει να μάθουμε, ειδικά εμείς στην Κρήτη, και το GEA, δηλαδή τον Αστικό Μη Κερδοκοπικό Οργανισμό Grammo, Ερατώ, Απόλλων. Και ο λόγος που θα πρέπει να γνωρίζουμε για το συγκεκριμένο οργανισμό είναι πως ίσως να μας επισκεφθεί εκπρόσωπος της και να μας "φιλοδωρήσει" με ένα τσουχτερό πρόστιμο επειδή παίζουμε μουσική επί της οποίας έχουν δικαιώματα όχι μόνο οι συνθέτες και στιχουργοί αλλά  και οι μουσικοί, οι παραγωγοί και λοιποί συντελεστές της.

Πληροφορίες του e-storieskritis.blogspot.gr αναφέρουν πως ξεκίνησε τις βραδινές τσάρκες στο Ηράκλειο εκπρόσωπος της GEA και μοιράζει πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ, και μάλιστα αναδρομικά, σε όσους παίζουν μουσική στις επιχειρήσεις τους, σε μέσα μεταφοράς και σε μια ολόκληρη λίστα χρηστών μουσικής που θα δείτε παρακάτω.




Στην ηλεκτρονική σελίδα του GEA διαβάζουμε πως όταν η μουσική παίζεται έξω από το σπίτι μας, πέρα από την οικογένεια και τους φίλους μας, τότε χρειαζόμαστε άδεια από όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην παραγωγή της:εκείνους που τη δημιούργησαν, και εκείνους που συνετέλεσαν για να είναι προσβάσιμη από εμάς.

Χρειαζόμαστε άδεια τόσο από τους εισπρακτικούς οργανισμούς των πνευματικών δικαιωμάτων των συνθετών και στιχουργών, όσο και από τoν GEA, τον αστικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό συλλογικής διαχείρισης και είσπραξης των συγγενικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, τραγουδιστών, μουσικών και των παραγωγών.Αυτό όπως υποστηρίζει, είναι δίκαιο "Γιατί η μουσική ενώνει τους μουσικούς, τους παραγωγούς, τους ερμηνευτές και όλους εμάς που την απολαμβάνουμε".

O GEA αδειοδοτεί για τα συγγενικά δικαιώματα ηχογραφημένης μουσικής όλα τα είδη επιχειρήσεων, οποιαδήποτε νομική ή εταιρική μορφή μπορεί αυτές να έχουν. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που γίνεται χρήση ηχογραφημένης μουσικής είτε πρόκειται για χρήση στους χώρους ενός εμπορικού καταστήματος είτε ενός γραφείου είτε ακόμη και στην αναμονή του τηλεφωνικού κέντρου μίας επιχείρησης οφείλεται ετήσια εύλογη αμοιβή για τα συγγενικά δικαιώματα των Ελλήνων και ξένων μουσικών, τραγουδιστών και παραγωγών/διακογραφικών εταιριών.

Με βάση όσα υποστηρίζει ο Οργανισμός αυτός: "Η παρουσίαση μουσικής στους χώρους ή κατά τις υπηρεσίες μίας επιχείρησης (εκτός ραδιοτηλεοπτικής και online μετάδοσης) με όποιον τρόπο και αν αυτή πραγματοποιείται (μέσω Η/Υ, από CD, από παρουσίαση ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού προγράμματος) κατατάσσει την εκ του νόμου υποχρεωτική αδειοδότηση για τα συγγενικά δικαιώματα ηχογραφημένης μουσικής στην κατηγορία της 'Δημόσιας Εκτέλεσης' (“δευτερογενής χρήση ηχογραφημένης μουσικής”).

Μάλιστα κάνει διαχωρισμό της μουσικής σε χρήσιμη και απαραίτητη ανάλογα με το χώρο που παίζεται!!!
Υπάρχουν, υποστηρίζει ο GEA,  δύο βασικά κριτήρια για τον υπολογισμό των αμοιβών για τα συγγενικά δικαιώματα ηχογραφημένης μουσικής. Το πρώτο αφορά στη χρήση μουσικής εάν κρίνεται απαραίτητη ή χρήσιμη βάσει του είδους της επιχείρησης, π.χ. σε ένα club η χρήση μουσικής κρίνεται απαραίτητη ενώ σε ένα εστιατόριο χρήσιμη.

Με βάση τη λογική της δικαιώματα πρέπει να πληρώνουν, συνεπώς είναι υποψήφια για πρόστιμα τα εξής:

    1.Clubs/Bars/Shows/Discos/Cafe Bars/Κέντρα Νυκτερινής Διασκέδασης κτλ

   2. Εστιατόρια/Καφετέρειες/Καφενεία/Bar Θεάτρων & Κινηματογράφων/Αναψυκτήρια/Ταχυφαγεία κλπ

   3. Super Markets

   4. Χώροι Ψυχαγωγίας/Αίθουσες bowling/Πίστες
Πατινάζ/Billiards/Rolles Skating/Ice Skating/Casinos/Πολυχώροι/Πολυχώροι Πολιτισμού/Παιδότοποι/Κατασκηνώσεις/Θέατρα/Αίθουσες Κινηματογράφων-Κινηματογράφοι κτλ

   5. Luna Parks/Water Parks/Πίστες Cart/Ιππικοί Όμιλοι κτλ

   6. Επιχειρήσεις Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών: Εμπορικά Κέντρα, Πολυκαταστήματα και λοιπές επιχειρήσεις όπως καταστήματα ένδυσης, υπόδυσης, κομμωτήρια, ηλεκτρονικών ειδών, ενοικιάσεως αυτοκινήτων, βιβλιοπωλεία, καταστήματα παιχνιδιών κ.ο.κ.

   7. Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Ινστιτούτα Αισθητικής και Ομορφιάς, Spa, Ιδιωτικές Κλινικές, Ιατρεία κτλ

   8. Μέσα Μεταφοράς: Αεροπλάνα, Λεωφορεία ΚΤΕΛ-Τουριστικά Λεωφορεία, Αστικές συγκοινωνίες, Τραίνα, Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες, Κρουαζιερόπλοια, Σταθμοί Υπεραστικών Λεωφορείων, Σιδηροδρομικοί Σταθμοί, Σταθμοί Αστικών Συγκοινωνιών, Αεροδρόμια κτλ

   9. Γήπεδα και Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Επιχειρήσεις Άθλησης και Χορού: Γυμναστήρια, Σχολές Χορού, Πλαζ Λουόμενων και κυλικεία πλαζ λουόμενων κτλ

   10. Χώροι δημόσιων εκδηλώσεων, εκθέσεις, εκθεσιακά κέντρα, υπαίθριες ή στεγασμένες εκδηλώσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων, εγκαίνια, γιορτές, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων, εκδηλώσεις δήμων και λοιπών κρατικών φορέων, καρναβαλικές εκδηλώσεις, τσίρκο κτλ

   11. Γραφεία επιχειρήσεων, χώροι εργασίας, τράπεζες και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, βιομηχανίες, ναυπηγεία, εργοτάξια, αγροτικές επιχειρήσεις, θερμοκήπια, ανθοκήπια, ανθοκομικές εκθέσεις.

   12. Τηλεφωνικά κέντρα επιχειρήσεων, γραφείων, οργανισμών, καταστημάτων.

Για την ιστορία να πούμε πως ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν μέχρι σήμερα τους εισπράκτορες, τουλάχιστον της ΑΕΠΙ, να τυγχάνουν στην Κρήτη "θερμής υποδοχής" όταν επισκέπτονται επιχειρήσεις για να επιβάλλουν πρόστιμα
πηγή /e-storieskritis.blogspot.gr/2017/04/gea.html