4 Απριλίου 2017

Eρωτήσεις στη Βουλή για το ταξίδι Παππά στη Βενεζουέλα


Σφίγγει τη μέγγενη γύρω από τον Ν. Παππά η Πειραιώς με αφορμή το επίμαχο ταξίδι του στην Καραϊβική, ενώ θα αυξήσει την πίεση, καθώς εξετάζει το αίτημα εμφάνισης του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Για τη Ν.Δ. ο κ. Παππάς είναι ο πιο «αδύναμος κρίκος» στη λεγόμενη «παρέα του Μαξίμου» και το ταξίδι με το αεροσκάφος «αμφιλεγόμενου» επιχειρηματία της Βενεζουέλας, συνοδεία του δικηγόρου Αρτ. Αρτεμίου που ειδικεύεται στις offshore, είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα της απαξίωσης του υποτιθέμενου «ηθικού πλεονεκτήματος» της κυβέρνησης.
Πόσο μάλλον την ώρα που, ενόψει μιας επώδυνης συμφωνίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει τα νερά με βασικό εργαλείο τις εξεταστικές επιτροπές. Βέβαια, αυτές θα μπορούσαν να γυρίσουν και μπούμερανγκ, καθώς, όπως αφήνεται να εννοηθεί από την Πειραιώς, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την Εξεταστική για την υγεία «θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι εντελώς άλλο», εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς τις καταγγελίες για τον κ. Παππά.

Το θέμα κυριάρχησε στον χθεσινό «πρωινό καφέ» της Πειραιώς, ενώ ακολούθησε η κατάθεση ερώτησης, την οποία υπογράφει ο Κυρ. Μητσοτάκης και σύσσωμη η Κ.Ο. της Ν.Δ., και στην οποία ζητούνται απαντήσεις από τον πρωθυπουργό τόσο για την επίσκεψη του κ. Αρτεμίου στο Μαξίμου τον περασμένο Οκτώβριο όσο και για το ποιος πλήρωσε το ταξίδι του κ. Παππά στη Βενεζουέλα, καθώς και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση ή από επιχείρηση της Βενεζουέλας. Είχε προηγηθεί η επίκαιρη ερώτηση του Ευ. Βενιζέλου προς τον πρωθυπουργό με βασικό ερώτημα αν αυτού του τύπου οι επαφές με κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες της Βενεζουέλας συνεχίστηκαν και μετά τον Ιανουάριο του 2015 από στελέχη της κυβέρνησης και αν επηρέασαν τις επιλογές της. «Τίποτε μεμπτό», απάντησε ο κ. Παππάς, επισημαίνοντας (ρ/σ Στο Κόκκινο) ότι τότε δεν ήταν «καν βουλευτής, πολύ περισσότερο υπουργός». Σημείωσε δε ότι η αναζωπύρωση του θέματος εντάσσεται «σε μια φαντασίωση ότι η Βενεζουέλα χρηματοδοτεί την Αριστερά στην Ευρώπη» και ότι η Βενεζουέλα «έχει εμπορικές σχέσεις με πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης». Οι τοποθετήσεις προκάλεσαν νέα αντίδραση της Ν.Δ. που τον κατηγόρησε πως απαντά ως «εμπορικός αναλυτής» και ότι είναι εκτεθειμένος για την άρνησή του να απαντήσει στις καταγγελίες.