9 Απριλίου 2017

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ, & Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ "DAMAGE CONTROL" .


Ο βομβαρδισμός της αεροπορικής βάσης στη Συρία από τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, εντάσσονται στην σπασμωδική εφαρμογή μίας αμφιλεγόμενης στρατηγικής από τους κύριους δρώντες στην περιοχή.
Μίας στρατηγικής “Damage Control”, σε μία προσπάθεια για ελαχιστοποίηση των δυσμενών και επιβλαβών επιπτώσεων της ασαφούς και αμφιλεγόμενης στρατηγικής ως προς τους στόχους της που εχουν ακολουθήσει μέχρι τώρα.

Η Ρωσία ενώ ξεκίνησε αποφασιστικά εναντίον των ισλαμιστών τρομοκρατών, στην πορεία λόγω των γενικότερων γεωπολιτικών εξελίξεων που αφορούσαν τις σχέσεις της με την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, την στάση της ΕΕ ως προς την Ουκρανία, και την ανάγκη να μην διαταραχθούν περισσότερο οι σχέσεις της με την Τουρκία, μείωσε τις αποφασιστικές της ενέργειες, έχασε το “momentum” (την δυναμική της ως προς τον χρόνο), και κατέληξε να κάνει “damage control” και όχι πολιτική με πρωτοβουλίες.
Το ίδιο προσπαθεί να κάνει και η ΕΕ όχι μόνο στο εσωτερικό της μετά το BREXIT, αλλά και όσον αφορά στις σχέσεις της με την Ρωσία, με την Τουρκία όπως και η Γερμανία με τις ΗΠΑ.
Η Τουρκία έχει χάσει κάθε πρωτοβουλία στο πεδίο του Κουρδικού, και των συνόρων της με την Συρία, αντιδρώντας σπασμωδικά και προσπαθώντας να διατηρήσει την συνοχή της, εγκλωβισμένη στο “damage control” του πραξικοπήματος και των μωροφιλοδοξιών Ερντογάν, ο οποίος έχει ως πρώτη του προτεραιότητα το Δημοψήφισμα, με αποτέλεσμα να υφίσταται εξευτελιστικές στρατιωτικές και όχι μόνον ήττες.
Στην ίδια παγίδα των σπασμωδικών αντιδράσεων έπεσε τώρα και ο Τραμπ, ο οποιος βιάστηκε να βομβαρδίσει πριν ακόμη ξεκαθαρισθεί το ποιος και γιατί έριξε τα χημικά. Εγκλωβίστηκε στην ανάγκη να δείξει ότι αντιδρά άμεσα και αποφασιστικά, προκειμένου να κάνει “damage control” σε ότι τον κατηγορούν και έχει αποκαλυφθεί για τις σχέσεις του με την Ρωσία. Επίσης και επί των ευθυνών που του επιρρίπτουν γιατί απέτρεψε τον Ομπάμα να χτυπήσει την Συρία, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί ο Άσαντ, να κυριαρχήσει και να αποθρασυνθεί ρίχνοντας τώρα τα χημικά (;;;).
Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η γενικευμένη αντιδραστική στρατηγική του «damage control», όπου έχει χαθεί η πρωτοβουλία από τους σημαντικούς δρώντες και απλά αντιδρούν σπασμωδικά προσπαθώντας να μειώσουν την χασούρα, είναι πολύ επικίνδυνη.
Εγκλωβίζει τους πάντες σε μία κλιμακούμενη αντιπαράθεση όπου η κάθε πλευρά προσπαθεί να μην φανεί υποδεέστερη της άλλης ή ότι υποχωρεί και εφευρίσκει λόγους για να δείξει ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των στρατηγικών κινήσεων, η οποία έχει χαθεί προ πολλού.
Επιτέλους πότε το επιτελείο του Τραμπ θα αφυπνισθεί ώστε να αρχίσει να σκέφτεται ώριμα, να ξεκαθαρίσει τους γεωπολιτικούς στόχους και να υιοθετήσει μία στρατηγική με σαφήνεια για την επίτευξή τους!!!!
Πότε επιτέλους η ΕΕ θα κλείσει τις πληγές της, θα τελειώσει με την εσωτερική της αναταραχή που μόνη της δημιούργησε με τις πολλές ταχύτητες, τα δημοψηφίσματα και τις κάκιστες ηγεσίες της, ώστε να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί και τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται.
Χρειάζεται επειγόντως διάσκεψη του ΣΑ του ΟΗΕ και προκαταρτικές συναντήσεις των ηγετών των μεγάλων δυνάμεων για να επιδιωχθεί μία ελάχιστη στρατηγική συμφωνία και για να διασφαλισθεί ο έλεγχος των δράσεων.
Έως τότε ο κερδισμένα θα βγαίνουν τα θρησκευτικά ισλαμιστικά κέντρα (υποκινούμενα και από χώρες), που χαίρονται με την κλιμάκωση της αστάθειας, με τους βομβαρδισμούς, με τα χημικά και τους θανάτους αμάχων, επενδύοντας στον τρόμο, στον φόβο και στην αστάθεια, στην θυματοποίηση τους και στον φανατισμό κατά των άπιστων.
Ο Στέλιος Φενέκος είναι υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α., ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος σήμερα του πολιτικού κόμματος Κοινωνία Αξιών που ιδρύθηκε το Μάϊο του 2012.