20 Απριλίου 2017

Απαγορευτικό από Βρυξέλλες στη νομιμοποίηση καταπατημένων αγροτικών εκτάσεων


Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Είσαι αγρότης και έχεις καταπατήσει δασική γη; Μη στεναχωριέσαι. Πλήρωσε ένα μικρό ποσό στο ελληνικό δημόσιο, ψήφισέ με και το ακίνητο σου ανήκει. Αυτό λίγο πολύ ζητά από τους αγρότες η κυβέρνηση προκειμένου να τους νομιμοποιήσει τι εκτάσεις που έχουν αποκτήσει παράνομα. Και δεν μιλάμε για καταπάτηση ενός αγρού αλλά δασικών εκτάσεων.

Κάθε φορά που πλησιάζουν οι εκλογές οι κυβερνήσεις επιχειρούν να πάρουν στο πλευρό τους τον αγροτικό κόσμο, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια. Αυτή τη φορά όμως η κατάσταση ξέφυγε καθώς χαρίζεται δημόσια γη.


Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης όμως έφθασαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Γεωργίας.  Μόλις αντιλήφθηκαν ότι ψηφίσθηκε σχετικός νόμος στη Βουλή έφριξαν καθώς τα όσα υπόσχεται η ελληνική κυβέρνηση στους αγρότες αποτελούν έμμεση κρατική ενίσχυση. Επίσης, το τίμημα εξαγοράς εκτιμούν ότι είναι τόσο μικρό υποστηρίζοντας ότι επί της ουσίας χαρίζεται γη στους αγρότες για να αυξήσουν τις επιδοτήσεις τους.

Ήδη έχει ξεκινήσει η αλληλογραφία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, με την πρώτη να καλείται να δώσει εξηγήσει και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Βρυξέλλες καλούν την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει τις σχετικές διατάξεις και να μην επιτρέψει την εξαγορά των ανωτέρω εκτάσεων  Σε διαφορετική περίπτωση οι αγρότες είναι αυτοί που θα κληθούν να επιστρέψουν τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις με μάλιστα με τόκο.

Η κυβέρνηση λοιπόν βγάζει υποχρεωτικά στο σφυρί 2 εκατομμύρια στρέμματα, τα οποία επιδοτούνται από τον Οργανισμό Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων, τα οποία έχουν καταπατηθεί και εκχερσωθεί στο παρελθόν.

Όπως προκύπτει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε 34 περιοχές της χώρας, οι περισσότερες παράνομα εκχερσωμένες εκτάσεις βρίσκονται στη Λάρισα, την Ηλεία και την Αχαΐα.

Μάλιστα το υπουργείο Περιβάλλοντος εξαιρεί τις καταπατηθείσες εκτάσεις από την ανάρτηση τους στους δασικούς χάρτες, εφόσον βέβαια οι αγρότες ξεκινήσουν τη διαδικασία εξαγοράς τους.

Οι παράνομα επιδοτούμενες εκτάσεις  βρίσκονται στους νομούς :

-Λαρίσης 554.952 στρέμματα

-Ηλείας με 302.556 στρέμματα

-Αχαΐας με 198.227 στρ.

- Λακωνίας με 169.585 στρ.,

- Μαγνησίας με 149.695 στρ.

-Μεσσηνίας με 139.683 στρ.,

-  Χαλκιδικής με 131.580 στρ.

-Κοζάνης με 109.078 στρέμματα.

Όσοι αγρότες επιθυμούν θα μπορούν μπορούν πλέον με αίτηση τους να προχωρήσουν στην εξαγορά του αγροτεμαχίου πληρώνοντας το 25% της αντικειμενικής αξίας. Δηλαδή εάν το στρέμμα δασικής γης κοστίζει για παράδειγμα 6.000 ευρώ, με 1.500 ευρώ καθαρίζεις, με την προϋπόθεση ενδεχομένως να ψηφίσεις και το κόμμα.