13 Απριλίου 2017

Στον «αέρα» η παραχώρηση των παραλιών στους Δήμους!


«Στον αέρα» βρίσκεται η υπόθεση με την παραχώρηση των παραλιών στους Δήμους καθώς η πλειοδοτική δημοπρασία για την παραχώρηση αιγιαλού, παραλίας κ.λπ. θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά -σύμφωνα με νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Στόχος της τροπολογίας (όπως ειπώθηκε) είναι να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή ενδιαφερομένων, το αδιάβλητο της διαδικασίας και το μέγιστο δυνατό όφελος για το δημόσιο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες στην «δημοκρατική» ο επικεφαλής του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Μπελντέκος το τοπίο παραμένει θολό για την παραχώρηση των παραλιών, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να προχωρήσουν οι διαδικασίες για δημοπρασίες στους επιτηδευματίες (ομπρελάδες κ.λπ.) και για να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις με καθαρισμούς και αποκαταστάσεις στις ντουζιέρες, στις τουαλέτες κ.ά.
«Βρισκόμαστε στα μέσα του Απριλίου και φέτος –όπως κάθε χρόνο- δεν έχει εκδοθεί έγκαιρα η αναμενόμενη ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που ορίζει τον τρόπο παραχώρησης των παραλιών προς τους Δήμους για την νέα τουριστική σεζόν. Ήδη ο τουρισμός και η κίνηση έχουν ξεκινήσει, οι διάφορες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει και δραστηριοποιούνται (ξενοδοχεία κ.λπ.) και παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν ήδη στις παραλίες οι ομπρέλες, τα τραπεζοκαθίσματα και άλλες δράσεις οι οποίες πρέπει κανονικά να αδειοδοτούνται. Όμως γι ακόμη μια χρονιά το κράτος δεν βοηθάει το ‘επιχειρείν’. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι σήμερα, όλοι όσοι έχουν μπει στις παραλίες και δραστηριοποιούνται εκεί, θεωρούνται παράνομοι αφού δεν έχουν περάσει από τις νόμιμες διαδικασίες που θα έπρεπε και προβλέπονται από τον Δήμο Ρόδου και το υπουργείο Οικονομικών, δεν έχουν γίνει οι δημοπρασίες και όλα βρίσκονται στον… αέρα», τόνισε ο κ. Μπελντέκος.
Βέβαια, οι συνεχείς καθυστερήσεις δεν είναι νέο φαινόμενο. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το κράτος δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει και όπως είναι φυσικό, πολλά πράγματα είναι σε εκκρεμότητα και φτιάχνονται στο παρά… πέντε.
«Παρά το γεγονός πως κάθε χρόνο οι Δήμοι ζητούν την παραχώρηση των παραλιών για τρία ή περισσότερα χρόνια, τελικά το κράτος τις παραχωρεί μόνον για ένα χρόνο. Στην Βουλή κατατέθηκε μια τροπολογία που αν περάσει θα λύσει το πρόβλημα, καθώς η πρόταση αφορά τις μισθώσεις για τρία χρόνια, οπότε αυτό, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Όπως όλοι γνωρίζουμε, σε αυτές τις δράσεις απαιτούνται εξοπλισμοί και οι επιτηδευματίες χρειάζονται να προμηθευτούν έγκαιρα τα απαραίτητα. Μία ακόμη μεταβολή στην τροπολογία είναι η εμπλοκή του υπουργείου περιβάλλοντος για την προστασία χώρων που δεσμεύονται περιβαλλοντικά (π.χ. της αρχαιολογικής υπηρεσίας). Θεωρώ πως εάν περάσει αυτή η τροπολογία θα λειτουργήσει προς το καλύτερο –αλλά δεν ξέρω πώς θα μπορέσει να εφαρμοστεί αυτό στην πράξη» είπε ο κ. Μπελντέκος.
Ωστόσο, οι επιτηδευματίες παραμένουν σε κλίμα ασάφειας αλλά και παρανομίας κατ’ επέκταση, καθώς δεν γνωρίζουν αυτή την περίοδο, που ήδη έχει ξεκινήσει η τουριστική κίνηση, με ποιο καθεστώς θα πρέπει να λειτουργήσουν απέναντι στον Δήμο Ρόδου και φυσικά απέναντι στο κράτος για να είναι νόμιμες οι δραστηριότητές τους.
«Κι εμείς σαν Υπηρεσία οφείλουμε να ενημερώσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαδικασίες και να μπορέσουν όλοι να λειτουργήσουν στο πλαίσιο της νομιμότητας. Αυτό ισχύει βέβαια για όλη την Ελλάδα, αλλά τα Δωδεκάνησα είναι τουριστική περιοχή και αποτελούν την ‘ναυαρχίδα’ του Τουρισμού. Συνεπώς, δεν είναι ίδια η σύγκριση. Σε άλλες περιοχές της χώρας είναι πιο σύντομη η τουριστική περίοδος, είναι περιορισμένες οι δραστηριότητες κ.λπ.
Στα νησιά μας και κυρίως στην Ρόδο, υπάρχουν μεγάλης κλίμακας δράσεις, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πρέπει να λειτουργήσουν και να είναι έτοιμες για τους πελάτες τους και θέλω να απευθύνω ένα μήνυμα προς όλους τους ενδιαφερόμενους αλλά και τους επιχειρηματίες να είναι σε εγρήγορση ώστε με την δημοσίευση της ΚΥΑ να σπεύσουν για να τακτοποιήσουν τις δραστηριότητές τους» κατέληξε ο επικεφαλής του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας Δωδεκανήσου.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr