4 Απριλίου 2017

Αβραμόπουλος: «Να επιστρέψουν όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής»


Αυξάνεται η πίεση που δέχεται η Ελλάδα λόγω του προσφυγικού, καθώς οι αφίξεις από την Τουρκία συνεχίζονται, ενώ ταυτόχρονα πολλές χώρες της Ε.Ε. συζητούν το ενδεχόμενο επιστροφής προσφύγων στη χώρα εισόδου μέσω του Κανονισμού του Δουβλίνου. Ταυτόχρονα αντιπροσωπεία της Παγχιακής Επιτροπής (ομάδα πολιτών και φορέων της Χίου που ζητούν την απομάκρυνση των μεταναστών από το νησί) βρίσκεται στις Βρυξέλλες πραγματοποιώντας συναντήσεις. Χθες εκπρόσωποι των κατοίκων μίλησαν στο Ευρωκοινοβούλιο για τα προβλήματα στο νησί, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι 3.580 μετανάστες και πρόσφυγες, με βάση τα επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή πραγματοποίησε συνάντηση με δικηγορικό γραφείο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να διερευνήσουν την πιθανότητα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, η οποία απαγορεύει την αναχώρηση των μεταναστών από τα νησιά πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ασύλου.


Ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος χθες, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να ανταποκριθούν άμεσα στις υποχρεώσεις τους όσον αφορά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, δίνοντας ως τελευταία διορία τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Ευρώπη θα προσφέρει προστασία σε εκείνους που την έχουν ανάγκη, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να επιστρέψουν όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής. Η ενίσχυση της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων και η συνεργασία με τρίτες χώρες αποτελούν επίσης βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής πολιτικής. «Πρέπει να χτίσουμε μια ασφαλή Ευρώπη για όλους τους πολίτες μας», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας πως οι υπουργοί θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με τη μετεγκατάσταση και τη διάθεση εμπειρογνωμόνων στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO).

Η Ελλάδα δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες, δήλωσε ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξή του στο Spiegel on line. Aναγνώρισε επίσης ότι η πίεση από την Τουρκία όσον αφορά το προσφυγικό συνεχίζεται. «Η Ελλάδα φέρει ήδη και τώρα ένα βαρύ φορτίο. Φιλοξενούμε 60.000 πρόσφυγες. Τηρουμένων των αναλογιών, σε σύγκριση με τον συνολικό πληθυσμό πρόκειται για έναν αριθμό αντίστοιχο με αυτόν που φιλοξενείται στη Γερμανία. Θα ήταν σφάλμα να επιβαρυνθεί επιπλέον η Ελλάδα με μια επάνοδο στο πλαίσιο της συμφωνίας του Δουβλίνου. Μόλις κατορθώσαμε να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση με τα καταλύματα των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα. Τώρα ασχολούμαστε με την επίλυση των προβλημάτων στα νησιά. Η πίεση από την Τουρκία στο ζήτημα του προσφυγικού δεν έχει μειωθεί», τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Το τελευταίο 24ωρο στα ελληνικά νησιά έφτασαν 74 άτομα εκ των οποίων δύο Αλγερινοί, που διέσχισαν την απόσταση ώς τα παράλια της Χίου κολυμπώντας.

kathimerini.gr