11 Απριλίου 2017

Με τροπολογία-πρόκληση η κυβέρνηση εκμισθώνει παραλίες σε κέντρα διασκέδασης


Τη δυνατότητα παραχώρησης ζωνών αιγιαλού και παραλίας, καθώς και παρόχθιων και παραλίμνιων ζωνών σε οικολογικές οργανώσεις, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν χθες στη Βουλή 6 μέλη της κυβέρνησης (τέσσερις υπουργοί, μία υφυπουργός κι ένας αναπληρωτής υπουργός).

Με την ίδια τροπολογία δίδεται το δικαίωμα στους δήμους προς τους οποίους έχουν παραχωρηθεί χώροι αιγιαλού και παραλίας να εκμισθώνουν τους χώρους αυτούς περαιτέρω σε ιδιώτες για την άσκηση δραστηριοτήτων εξυπηρέτησης των λουομένων ή ακόμη και για τη λειτουργία κέντρων διασκέδασης ή χώρων συναυλιών (για την αναψυχή του κοινού αναφέρεται επί λέξει).


Ειδικότερα, με την τροπολογία, την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, η υφυπουργός Οικονομικών, Αικατερίνη Παπανάτσιου, και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος:

1 Προβλέπεται ότι η διαδικασία για την παραχώρηση της απλής χρήσης των χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών μπορεί να διεξάγεται και με ηλεκτρονική δημοπρασία, ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή ενδιαφερομένων.

2 Μειώνεται η διάρκεια της παραχώρησης της απλής χρήσης των χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, μέσω δημοπρασίας, από τα 5 στα 3 έτη.

3 Επιτρέπεται η παραχώρηση (με κοινή υπουργική απόφαση) της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης απευθείας, με ή χωρίς αντάλλαγμα, και σε φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, με σκοπό την έρευνα και τη μελέτη του οικοσυστήματος. Προϋποθέσεις γι’ αυτό είναι οι ερευνητικοί σκοποί να προβλέπονται στις ιδρυτικές πράξεις των παραπάνω φορέων ή η παραχώρηση να κρίνεται απαραίτητη για την άσκηση των συναφών με τους ερευνητικούς σκοπούς αρμοδιοτήτων τους.

4 Επιτρέπεται στους δήμους προς τους οποίους έχει παραχωρηθεί η απλή χρήση αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης να εκμισθώνουν σε τρίτους (ιδιώτες) τους συγκεκριμένους χώρους, για να ασκούν δραστηριότητες που εξυπηρετούν τους λουομένους ή την αναψυχή του κοινού.



Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου