8 Απριλίου 2017

Φορτηγό έπεσε σε πολυκατάστημα στη Στοκχόλμη – Πέντε νεκροί


Πληροφορίες και για τουλάχιστον 20 τραυματίες – Καμία πληροφορία για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το περιστατικό στον πιο πολυσύχναστο πεζόδρομο της σουηδικής πρωτεύουσας – Αναφορές για πυροβολισμούς που προηγήθηκαν της φονικής πορείας του φορτηγού που είχε κλαπεί νωρίτερα σήμερα


Στους πέντε ανεβάζουν τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους  όταν ένα φορτηγό έπεσε επάνω σε ανθρώπους σε δρόμο στο κέντρο της Στοκχόλμης. Σύμφωνα με το σουηδικό ραδιόφωνο, μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ότι έπεσαν και πυροβολισμοί πριν την τρελή πορεία του φορτηγού πάνω στο πλήθος. Η αστυνομία  αντιμετωπίζει το αιματηρό περιστατικό ως τρομοκρατικό. Ένας άνδρας έχει προσαχθεί από τις σουηδικές αρχές ως ύποπτος για την επίθεση και ανακρίνεται, ενώ τα τελευταία λεπτά υπάρχουν αναφορές και για δεύτερη προσαγωγή, ενώ οι αρχές φέρονται να αναζητούν και τρίτο άτομο.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά μεταδίδονται από διεθνή μέσα ενημέρωση αυτή την ώρα, αναφέρουν ότι οι πυροβολισμοί έπεσαν σε διαφορετικό συμβάν, κοντά στην λεωφόρο Drottinggaten όπου βρίσκεται το πολυκατάστημα. Ήδη μάλιστα, γίνεται λόγος για «συντονισμένη επίθεση» και ανεπισήμως συνδέεται η φονική πορεία του φορτηγού με τους πυροβολισμούς.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το φορτηγό είχε κλαπεί νωρίτερα σήμερα τι πρωί και ανήκε σε εταιρεία ζυθοποιΐας.  «Η Σουηδία δέχθηκε επίθεση», δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφεν Λεβέν.

To σουηδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΤ αναφέρει ότι μεγάλος αριθμός πολιτών έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα, τραυματισμένοι από το σημείο, ενώ η σουηδική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες με καπνό να βγαίνει από το πολυκατάστημα πάνω στο οποίο κατέληξε το φορτηγό.

Η εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας Towe Hagg επιβεβαίωσε τους τραυματισμούς αλλά δήλωσε ότι δεν ήταν ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για τους τρεις νεκρούς ( αυτό ελάχιστα λεπτά μετά την επίθεση).

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως υπάρχουν τραυματίες. Ωστόσο, έως αυτή την ώρα δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό, αν πρόκειται για ατύχημα ή αν για μια τρομοκρατική επίθεση – καρμπόν με εκείνη στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου ή την πρόσφατη στο Γουέστμινστερ, στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων στη σουηδική εφημερίδα το φορτηγό έκανε τρελή, ανεξέλεγκτη πορεία, πριν καταλήξει σε έναν τοίχο, κοντά σε ένα πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο. Ένας άλλος μάρτυρας περιγράφει τον πανικό, όταν το φορτηγό ήρθε από το πουθενά.
«Πήγαινα στον κεντρικό δρόμο, όταν ένα μεγάλο φορτηγό ήρθε από το πουθενά. Δεν μπορούσα να δω πως, αλλά βγήκε εκτός ελέγχου. Είδα να έχει πέσει πάνω σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους. Έτρεξα όσο πιο γρήγορα μπορούσα από εκεί», λέει αυτόπτης μάρτυρας με το όνομα Δημήτρης, στην εφημερίδα.
Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν στα μέσα ενημέρωσης ότι είδαν ένα φορτηγό να πέφτει με ταχύτητα πάνω στη βιτρίνα του πολυκαταστήματος Ahlets και αμέσως μετά είχαν ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος.

«Υπάρχει απόλυτη σύγχυση. Δεν ξέρω πόσοι χτυπήθηκαν, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε σοκ», περιέγραψε ο αυτόπτης μάρτυρας Leif Arnmar, υπάλληλος καταστήματος, στη σουηδική τηλεόραση.
Στο σημείο έχουν σπεύσει σωστικά συνεργεία, ασθενοφόρα και οχήματα της πυροσβεστικής



 Πηγή:www.dimokratiki.gr