5 Απριλίου 2017

Τα ρίχνουν στους ξένους, οδηγούν σε ρήξη


Του Βασίλη Γεώργα

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες. Όλες οι πληροφορίες που καταφτάνουν από τη βελγική πρωτεύουσα συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αντιμετωπίζει ισχυρές πιέσεις από το μπλοκ ΔΝΤ-Βερολίνου και βρίσκεται πολύ κοντά σε συνθήκες ρήξης με αυτό.


Το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ καθώς οι δανειστές κινούνται σε ενιαίο μέτωπο και τελεσιγραφικά ζητούν εφαρμογή όλου του πακέτου των δημοσιονομικών μέτρων για περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο από το 2019.

Από αξιόπιστες πηγές μεταφέρεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσάπτει στους δανειστές προθέσεις αθέτησης της συμφωνίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά έχει ρίξει ως απειλή στο τραπέζι ακόμη και σενάρια προσφυγής της κυβέρνησης σε δημοψήφισμα, προκειμένου το πακέτο των μέτρων να εγκριθεί ή να απορριφθεί από τον λαό. Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν από άλλες πηγές.

Ωστόσο δεν αποκλείεται να αξιοποιείται ως μέσο αντιστροφής της πίεσης ειδικά προς το Βερολίνο το οποίο συντάσσεται με τη θέση του ΔΝΤ για εφαρμογή των μειώσεων στις συντάξεις από το 2019, στην αρχή δηλαδή της εκλογικής χρονιάς για την Ελλάδα.

Αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Αχτσιόγλου) με αξιωματούχους των θεσμών και του ΔΝΤ, στο οποίο μεταξύ άλλων μετέχουν ο πρόεδρος του ESM, Klaus Regling ο Επίτροπος Οικονομικών Pierre Moscovici, ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Benoît Cœuré κ.α.
liberal