3 Απριλίου 2017

Ρίχνει γέφυρες ο Μουζάλας για συμβιβαστική λύση στο Κέντρο Κράτησης


ΠΩΣ ΕΡΜΗΝΕΥΕΤΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΟ Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΤΙ ΣΤΗ ΧΙΟ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ

Χαλί σταδιακής κυβερνητικής υποχώρησης από την άτεγκτη ρητορική των προηγούμενων μηνών έστρωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε απάντηση του σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Ν. Μηταράκη. Ο Γιάννης Μουζάλας προανήγγειλε από του βήματος της Βουλής νέα σύσκεψη στο γραφείο του, εντός της εβδομάδος, με την πρόσκληση να απευθύνεται στο δήμαρχο Χίου, την περιφερειάρχη και τους βουλευτές του νομού.


Ήταν η πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες που ο υπουργός απέφυγε τη μετατόπιση ευθυνών και έριξε κατακόρυφα τους τόνους της ρητορικής του. Έκανε με τον τρόπο αυτό φανερή την κατανόηση εκ μέρους του ότι, ειδικά στη Χίο, δεν μπορεί να επιβάλλει λύσεις, όπως συνέβη στα άλλα νησιά και θα επιδιώξει τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο αυστηρός κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα μεταναστευτικά θέματα του νησιού, η σθεναρή στάση του Δημοτικού Συμβουλίου, η δυναμική της κοινωνίας της Χίου και τέλος η αταλάντευτη υποστήριξη των συμφερόντων του νησιού από μερίδα των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης έχουν στριμώξει τον υπουργό, ο οποίος αρχίζει να αλλάζει ρότα.
Υπέρ του Κέντρου Κράτησης

Ως βασική αλλαγή πλεύσης έρχεται κατ’ αρχήν η απόφαση της κυβέρνησης να υιοθετήσει τη λογική των Κλειστών Κέντρων, τα οποία μέχρι πρότινος αποκήρυσσε.

«Έχουμε επίγνωση ότι χωρίς Κλειστά Κέντρα οι αποφάσεις δεύτερου βαθμού δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν», ανέφερε ο κ. Μουζάλας, απαντώντας στο Ν. Μηταράκη ότι οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί στη Χίο σε δεύτερο βαθμό και δεν έχουν επιδοθεί είναι 52 και όχι 400.

«Είχα πει και στη Βουλή ότι υπάρχει αδυναμία επίδοσης αυτών των αποφάσεων διότι εξαφανίζονται. Μέσα από μια διάθεση αυτοπροστασίας προσπαθούν να αποφύγουν να πάρουν το δεύτερο βαθμό και κάπου χάνονται μέσα στο νησί, αποφεύγοντας τη δεύτερη επίδοση ή με μικρά κυκλώματα έρχονται παράνομα στην ενδοχώρα», ομολόγησε.

Αρνήθηκε την ιδεοληψία

Ο υπουργός, ωστόσο, επέμεινε ότι δεν μπορεί να γίνει η ΒΙΑΛ Κλειστό Κέντρο καθώς αντίκειται στις κατευθύνσεις της Ε.Ε.. «Δεν πρόκειται για ιδεοληψία», επέμεινε.

Ωστόσο όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις επιμένουν ότι ο υπουργός θα υποχρεωθεί να συρθεί στη λύση μετατροπής της ΒΙΑΛ σε Κλειστό Κέντρο, μια λύση η οποία ωριμάζει και μεταξύ της πλειοψηφίας των μελών της Διαπαραταξιακής Επιτροπής και φαίνεται ότι θα διαθέτει και την υποστήριξη του συνδυασμού Λαμπρινούδη.
 Η ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ

«Χρησιμοποιήστε τη ΒΙΑΛ»

Τη συμφωνία του με ένα Κλειστό Κέντρο Επαναπροώθησης κατέθεσε ο Ν. Μηταράκης, προσθέτοντας ότι χρειάζεται κι ένα κέντρο διοικητικής κράτησης των ανηλίκων.

«Σε αυτό, όμως, που διαφώνησα στη σύσκεψη στο Μαξίμου και εξακολουθώ να διαφωνώ είναι στον πολλαπλασιασμό των σημείων κράτησης. Υπάρχει η ΒΙΑΛ και έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως Κλειστό Κέντρο και να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Ναι, χρειάζεται κέντρο κλειστό για να λειτουργήσει η επαναπροώθηση. Χρησιμοποιήστε τη ΒΙΑΛ. Η ΒΙΑΛ δημιουργήθηκε για να είναι κλειστό κέντρο. Αργότερα, επιτρέψτε μου να πω για ιδεοληπτικούς λόγους, έγινε ανοιχτή. Αυτό δημιούργησε προβλήματα και στους κατοίκους της περιοχής, αλλά τελικά δημιούργησε προβλήματα ασφαλείας και για τους ίδιους τους μετανάστες», υπέδειξε ο βουλευτής, προσθέτοντας ότι το κλειδί εξακολουθεί να είναι η λειτουργία της διαδικασίας ασύλου. «Γιατί, αν καταφέρουμε τα δευτεροβάθμια να λειτουργούν εντός τριάντα ημερών από το αίτημα ασύλου, στη Χίο δεν θα ήταν σήμερα πάνω από διακόσιοι-τριακόσιοι πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός που με άνεση και με ανθρώπινες τότε συνθήκες θα μπορούσε να φιλοξενήσει η ΒΙΑΛ.»    
politischios