17 Ιουλίου 2017

Εγκατάλειψη του μόνου επίσημου ΧΥΤΑ της Σάμου τα είχαμε γράψει από τις 24 Απριλίου ότι θα συμβούν αυτά ο Δήμαρχος στην κοσμάρα του και στις φιέστες Κάνουμε έκκληση την Εισαγγελική αρχή να διερευνήσει την καταγγελία

ΆΣΧΕΤΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΟΙ ΑΥΤΟΊ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΎΝ ΤΟΝ ΔΉΜΟ ΑΠΌ  24 ΑΠΡΙΛΊΟΥ ΤΟΥΣ ΕΊΧΑΜΕ ΕΠΙΣΗΜΆΝΕΙ ΤΟΝ ΚΊΝΔΥΝΟ 

........................................................................................
24 Απριλίου 2017

Ανυπολόγιστες οι συνέπειες της περιβαλλοντικής καταστροφής και των επιπτώσεων στην δημόσια υγεία.Μήνες τώρα δεν θάβονται τα σκουπίδια με αποτέλεσμα την πιθανή φωτιά μέσα στο καλοκαίρι




Στα «χαρτιά» ο δήμος στέλνει τα απορρίμματα του στο ΧΥΤΑ της Ζερβού. Εκεί λοιπόν προβλέπονται από το νόμο διάφορες διεργασίες και λειτουργίες που ο Δήμος όμως δεν ακολουθεί όπως προβλέπονται από τους εγχώριους και παγκόσμιους κανόνες υγιεινής και διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο Δήμος έχει καταπατήσει ξένη περιουσία, έκοψε το συρματόπλεγμα στο βορειοδυτικό άκρο τα της παλιάς εγκατάστασης και ρίχνει παράνομα εκεί όλα τα στερεά απόβλητα. Στην πράξη ένα μεγάλο μέρος αποβλήτων καταλήγει σε  παράνομη  χωματερή  στη παρακείμενο ρέμα με συνέπεια αυτό συνεχώς να μπαζώνεται επικίνδυνα. 

Ο χώρος είναι εκτός ελέγχου.

Ο μεγαλύτερος όγκος των οικιακών απορριμμάτων απορρίπτονται σε   στον παλιό σκουπιδότοπο και ΔΕΝ επικαλύπτονται από χώματα ούτε καν μερικώς. Ανάμεσα στα σκουπίδια υπάρχουν και πολλοί πλαστικοί κάδοι απορριμμάτων του Δήμου, λάστιχα αυτοκινήτων και ότι φανταστεί κανείς. 

Δεν υπάρχει κατάλληλη περίφραξη και κανένα μέτρο προφύλαξης για διαχείριση των στραγγισμάτων και των όμβριων.  Στο χώρο αυτό υπάρχει αφόρητη δυσοσμία.



Οι δεξαμενές της βιολογικής ανακύκλωσης είναι γεμάτες ακατάλληλο νερό, καθώς δεν λειτουργεί  η βιολογική ανακύκλωση των στραγγισμάτων των απορριμμάτων.



Δεν γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι  παρακολούθησης των στραγγισμάτων. Το νερό εκεί επικίνδυνο για την δημόσια υγεία.
Το επίπεδο του νερού στη δεξαμενή έπρεπε να είναι περίπου στο μισό με ένα μέτρο. Αντί αυτού οι δεξαμενές είναι γεμάτες νερό.


Υπάρχει παράνομη εγκατάσταση και λειτουργία αντλίας νερού που αντλεί τα ακάθαρτα και μη επεξεργασμένα νερά και τα πετά απευθείας στο ρέμα που βρίσκεται ακριβώς πίσω με κατεύθυνση το Κοκκάρι. 


Πλησίον, υπάρχουν και άλλες μικρές χωματερές μέσα σε δασόφυτη έκταση  όπου απορρίπτονται  οικιακά αντικείμενα μεγάλου όγκου, πλαστικά τελάρα, τμήματα από αυτοκίνητα, έπιπλα, κλπ.
Η προέκταση των παράνομων αυτών χωματερών είναι το προαναφερόμενο ρέμα.

Παραδίπλα διάσπαρτα μέσα στο δάσος  βρίσκεται ένας αριθμός  μικρότερων χωματερών  ανεξέλικτης εναπόθεσης οικιακών απορριμμάτων και οικοδομικών υλικών. Χιλιάδες πλαστικές σακούλες και διάφορες μορφές νάιλον έχουν παρασυρθεί από τον αέρα μιας και τα απορρίμματα δεν επιχωματώνονται και έχουν μολύνει όλη την γύρω χλωρίδα και σε περίμετρο άνω των 200 μέτρων γύρω από το ΧΥΤΑ.

Χαμηλότερα κοντά στις εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις για την ανακύκλωση και την παραγωγή πέλετ από πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε λυόμενη κατασκευή που έχει χρηματοδοτηθεί για να είναι κλειστή αλλά παραμένει ανοιχτή γίνεται προσωρινή εναπόθεση (χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης ή υποδομή διαχείρισης) μέρους των οικιακών απορριμμάτων. Η ανακύκλωση για ξύλο και χαρτί δεν λειτουργεί. Πολλοί τόνοι χαρτιού που είχε σωρευθεί εκεί έχουν ανακατευθεί με διαφόρων ειδών απορρίμματα.


Τώρα καταλαβαίνει κανείς γιατί ο τεράστιος λέβητας που θα λειτουργούσε από αυτό το πέλετ της προαναφερόμενης ανακύκλωσης, για το ημερήσιο και το νυχτερινό ΕΠΑΛ βρίσκεται ακόμη εγκαταλειμμένος στο σχολικό συγκρότημα εδώ και 2 χρόνια.

Τα απαιτούμενα από τον νόμο έργα υποδομής (περίφραξη/φύλαξη, έργα διαχείρισης στραγγισμάτων, βιοαερίου και όμβριων, αντιδιαβρωτικά μέτρα, συστήματα μόνωσης κ.λπ.)  που υπήρχαν σε λειτουργία δεν υπάρχουν. Τα περιμετρικά χαντάκια έχουν μπαζωθεί.

Η συμπεριφορά του δήμου παραμένει εθνικά ανεύθυνη και τοπικά εγκληματική.
Στο ΧΥΤΑ στην ουσία δεν γίνεται καμία εργασία κάλυψης των απορριμμάτων με χώμα. Καμία φροντίδα περιβαλλοντικής διαχείρισης ή οικολογικής ευαισθησίας.
                                                                                                             
Ο ΧΥΤΑ είναι μεγάλης επικινδυνότητας από πολλές απόψεις: Από γεωλογικής άποψης  στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής αφού κυριαρχούν  συνθήκες υδροπερατότητας που δημιουργούν πρόβλημα στην περιοχή.

Ειδικά από τα μολυσμένα νερά της ανακύκλωσης των  στραγγισμάτων των απορριμμάτων  που παράγονται κατά την  αποσύνθεση των απορριμμάτων και τον εμπλουτισμό τους με νερό από τη φυσική υγρασία των απορριμμάτων και την πιθανή διήθηση νερού βροχής.
Τα στραγγίσματα έχουν υψηλό ρυπαντικό φορτίο (υψηλές τιμές BOD, TOC) και αποτελούν πηγή ρύπανσης των κοντινών  επιφανειακών και υπόγειων νερών.

Στην περιοχή υπάρχει πυκνή δασοκάλυψη και αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς από αυτανάφλεξη. Δυτικά υπάρχουν  ασταθείς μάζες χώματος,  διάβρωση  καθίζηση κ.λπ.. Σε ένα μέρος της χωματερής  υπάρχει σημαντική  καθίζηση του εδάφους.

Από  χωροταξικής άποψης  η περιοχή είναι σε κοντινή απόσταση από πολλές πηγές ανάμεσα από τους Μυτιληνιούς και το τουριστικό Κοκκάρι.

Η εγκατάλειψη του ΧΥΤΑ και η χρήση του νέου παράνομου χώρου εναπόθεσης αποβλήτων εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις από την  υποβάθμιση του τοπίου και τον  αρνητικό αντίκτυπο στην  τουριστική ανάπτυξη αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την δημόσια υγεία. 

Αποτελεί εστία αναπαραγωγής εντόμων και τρωκτικών και μόλυνσης των επιφανειακών και των υπόγειων νερών (υδροφόρος ορίζοντας) από τα στραγγίσματα που παράγονται. 
Πιθανές  οι αρνητικές επιπτώσεις: στην πανίδα, σε ευαίσθητα φυτά και δένδρα, στη δυσοσμία και διασπορά μικρών αντικειμένων με τον άνεμο, κίνδυνοι ανάφλεξης και πρόκλησης δασικής πυρκαγιάς.

Η οποιαδήποτε αυτανάφλεξη της χωματερής στην περιοχή θα έχει σαν  αποτέλεσμα την εκπομπή διοξινών στο περιβάλλον, που ανιχνεύονται μετά στο έδαφος και τα ζώα.
..