23 Απριλίου 2017

Δημοσκόπηση : Προβάδισμα της ΝΔ-Συλλογική σύγχυση επτά χρόνια μετά το Μνημόνιο


Οι Ελληνες παραμένουν απογοητευμένοι, ανήσυχοι, θυμωμένοι. Το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να είναι βυθισμένο στην ανυποληψία και η κοινωνία διχασμένη απέναντι στους στόχους, δείχνει δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής.

Επτά χρόνια από την ανακοίνωση στο Καστελόριζο για προσφυγή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, οι πολίτες που κλήθηκαν να αποτιμήσουν την ψήφο τους στις τέσσερις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν απάντησαν «Ψήφισα σωστά» σε ποσοστό 68,5%, ενώ οι περισσότεροι θεωρούν ότι το σύνολο του εκλογικού σώματος στις αντίστοιχες αναμετρήσεις «Ψήφισε λάθος» (60,5% – 72,5%).


Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και οι απόψεις για τη διαχείριση των οικονομικών πριν από την κρίση. Η κοινωνία ξόδευε περισσότερα από όσα μπορούσε να παραγάγει, δηλώνει το 72%. Αλλά όταν η ερώτηση αφορά προσωπικά τους ερωτηθέντες, η απάντηση «ξόδευα όσα έπρεπε» συγκεντρώνει το 75,5%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 23,5% έναντι 16,4% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μια διαφορά 7,1 ποσοστιαίων μονάδων. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,8%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,6%, το ΚΚΕ 5,9%, οι ΑΝΕΛ 2,5%, η Ένωση Κεντρώων με 2,4%, το Ποτάμι και η Πλεύση Ελευθερίας με 1,8%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,3% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%.

Εξάλλου, το 3,9% απαντά πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα, το λευκό / άκυρο φτάνει στο 2%, ενώ το 11,6 δηλώνει αναποφάσιστο και ένα 12,5% απαντά πως δεν θα ψηφίσει.

Στο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα έβγαινε πρώτο, αν γίνονταν σήμερα εκλογές;» το 48% λέει «Νέα Δημοκρατία», και το 22% «ΣΥΡΙΖΑ», ενώ το 18,5% απαντά «Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγεται ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός με ποσοστό 31%, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα προτιμά το 23,5% των ερωτηθέντων.

Ωστόσο, το εκλογικό σώμα εμφανίζεται απόλυτα διχασμένο ως προς το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Ειδικότερα, το 47% ζητεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση, ενώ το 40,5% τάσσεται υπέρ της άμεσης προσφυγής στην κάλπη.

Τέλος, ως προς την πιθανότητα διενέργειας ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα με θέμα την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, το 44% τάσσεται κατά, ενώ το 31,5% δηλώνει πως θέλει ένα δημοψήφισμα.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr