6 Απριλίου 2017

«Τα νησιά του Αν. Αιγαίου δεν αντέχουν άλλους πρόσφυγες…»



Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου…

Το πρόβλημα της παραμονής χιλιάδων προσφύγων και παράτυπων μεταναστών έθιξαν κάτοικοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, στην εκδήλωση που διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο κ. Μαριάς αναφέρθηκε στην εμπειρία του από την επίσκεψη στη Σάμο τον Αύγουστο του 2015, όταν ήταν σε έξαρση οι προσφυγικές ροές, καθώς και στην μετάβαση του στις απέναντι ακτές στο Κουσάντασι, όπου οι μετανάστες ήταν μαντρωμένοι, όπως είπε, μέσα σε κατασκηνώσεις και οι Τούρκοι τους έβγαζαν από εκεί το βράδυ ώστε να τους περάσουν απέναντι στα ελληνικά νησιά.


Μίλησε για την κατάσταση που βίωσε στη Λέσβο, με τις Αρχές να έχουν χάσει τον έλεγχο και τις ΜΚΟ να είναι κράτος εν κράτει, αλλά και για τα όσα είδε στην Ειδομένη όπου προέβλεψε την κοσμοσυρροή που θα ακολουθούσε λόγω της ίδρυσης παραρτήματος εκεί της WesternUnion. Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής σημείωσε και την περίπτωση του αρχαιολογικού χώρου της Σούδας κατά την επίσκεψη του στη Χίο, με τους μετανάστες να έχουν κάνει κατάληψη στο χώρο, χωρίς να τους ενοχλεί κανείς, κίνηση που αν είχαν κάνει Έλληνες πολίτες θα είχαν συλληφθεί.

Τα αιτήματα των κατοίκων της Λέσβου

Ο Λάζαρος Ελευθεριάδης μίλησε εκ μέρους του σωματείου «Πιττακός» της Λέσβου, για την διαρκή ανησυχία που εξελίχθηκε σε τραγική αγωνία για τους κατοίκους του νησιού που έβλεπαν ανήμποροι να καταστρέφεται η βαριά τους βιομηχανία, ο τουρισμός. Χαρακτήρισε σπασμωδική και ασυντόνιστη την λειτουργία της Πολιτείας, με την κάθε προσπάθεια της να είναι αναποτελεσματική ως προς την διαχείριση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης και την Μόρια να έχει γίνει γνωστή ως σύμβολο εκφοβισμού.

Επίσης σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τη στέγαση και την σίτιση των προσφύγων είναι πολυεθνικές και όχι τοπικών συμφερόντων, γεγονός που ζημιώνει την οικονομία του νησιού.

Ο κ. Ελευθεριάδης αφού τόνισε ότι συντελείται αφελληνισμός και αποευρωπαϊσμός της Λέσβου ζήτησε τόσο από την Ελληνική Πολιτεία όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση: 1) Την άμεση απομάκρυνση των παραβατικών μεταναστών και προσφύγων, 2) την σταδιακή απομάκρυνση όλων των μεταναστών και προσφυγών, 3) την εξυγίανση των δομών φιλοξενίας και συρρίκνωση τους, 4) να μην δημιουργηθεί κανένα άλλο κέντρο φιλοξενίας στο νησί, 5) την πλήρη καταγραφή των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο νησί, 6) την άμεση σύνταξη και κατάρτιση από την ΕΕ ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος ανάπτυξης για την Λέσβο και 7) την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Ο κ. Μαριάς δήλωσε ότι είναι προς αναθεώρηση το «Δουβλίνο 3», αλλά χαρακτήρισε την κατεύθυνση στην οποία κινείται μη ικανοποιητική αφού διατηρείται η λογική της πρώτης χώρας εισόδου στην ΕΕ.

Από το σωματείο «Πιττακός» μίλησε επίσης ο Ιωάννης Γιαννακάκης, τονίζοντας ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο λόγω της ανύπαρκτης πολιτικής υπέρ των αυτοχθόνων. «Είμαστε στο έλεος της εισβολής εξαθλιωμένων ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα σε θέματα υγιεινής, ενώ από τα κόμματα βλέπουμε μόνο αλληλοκατηγορίες. Πρέπει να αναλάβουμε δράση για να επιβιώσουμε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννακάκης.

Κραυγή αγωνίας από τους ξενοδόχους της Λέσβου

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Λευτέρης Παπαιωάννου, έκανε λόγο για ένα πρόβλημα με διαστάσεις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτισμικές αλλά κυρίως εθνικής κυριαρχίας. Η άλλη όψη του προβλήματος είναι η εμφάνιση και δράση των ΜΚΟ, των διεθνών ΜΜΕ και της Frontex.

Όπως δήλωσε, οι μετανάστες που καταφτάνουν στην Λέσβο, προέρχονται από περίπου εβδομήντα χώρες, ακόμα και από τη Λατινική Αμερική, ενώ το 85% των αφίξεων πλέον είναι από κράτη της Αφρικής. «Από όσους έρχονται μας ανησυχεί το ποινικό τους παρελθόν, τα κοινωνικά τους βιώματα, η φύση του Ισλάμ και η κατανομή των ηλικιών», είπε ο κ. Παπαιωάννου.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι μαζί με τους πρόσφυγες εμφανίστηκαν πάνω από εκατό ΜΚΟ, από τις οποίες οι περισσότερες η δράση τους δεν συνάδει με την κοινωνική προσφορά, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η πλειοψηφία των εξεγέρσεων των μεταναστών πηγάζει από εκεί. Για τα διεθνή ΜΜΕ σημείωσε ότι με τα επιλεκτικά τους πλάνα δημιουργούν λανθασμένη εικόνα, ενώ για τους επώνυμους επισκέπτες είπε ότι επιδίωξαν ουσιαστικά την δική τους προβολή χωρίς να επιλύσουν με την παρουσία τους κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα. Ο εκπρόσωπος των ξενοδόχων της Λέσβου έστειλε το μήνυμα «δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε η νήσος Έλλις της Ευρώπης».

«Να μην γίνει η Χίος χώρος εγκλωβισμού…»

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Γιάννης Σιδεράτος από την Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα, ο οποίος περιέγραψε τις συνέπειες που δημιούργησε το μεταναστευτικό στην οικονομική και εργασιακή ζωή της Χίου. Μίλησε επίσης για παρασιτική οικονομία που προκαλεί αποτρεπτικές συνθήκες για όποια άλλη επένδυση. Παράλληλα ζήτησε να μην γίνει η Χίος χώρος εγκλωβισμού για τους πρόσφυγες και του μετανάστες.

Για την κατάσταση στη Χίο μίλησε από τον ίδιο φορέα και ο κ. Σίμος Παπαλεωνίδας ο οποίος είπε ότι ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο νησί φτάνει στο 15% του ντόπιου πληθυσμού. Σημείωσε ότι υπάρχει έντονη παραβατικότητα εντός των καταυλισμών με εμπόριο ναρκωτικών και σωματεμπορία, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος διάρρηξης του κοινωνικού ιστού. Έκανε λόγο για ανεξέλεγκτη δράση και αδιαφανή λειτουργία κάποιων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται γύρω από το θέμα και εμπλέκονται στη διακίνηση μεταναστών.

Από την Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα μίλησε και ο κ. Γιώργος Αγιωργούσης, θέτοντας το ερώτημα γιατί συνεχίζονται ανεμπόδιστα οι ροές των μεταναστών.Υποστήριξε πως υπάρχουν έγκυρες πληροφορίες ότι πολλές βάρκες που τους μεταφέρουν συνοδεύονται από την τουρκική ακτοφυλακή και τις παραλαμβάνει η Frontex, κάνοντας λόγο για σαφή αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία. «Σε επιστολές προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο κάναμε σαφές ότι δεν είμαστε νησιά – φίλτρα για τις προσφυγικές ροές. Ζητάμε αποσυμφόρηση των νησιών μας και να μην είναι μαγνήτης ροών», είπε ο κ. Αγιωργούσης.

«Θέλουμε να ξαναβρούμε την ησυχία μας. Οργανωθήκαμε γιατί είδαμε ότι δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο. Απαιτούμε την διασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας και ζητάμε την προστασία των συνόρων μας», είπε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της κίνησης «Σάμος SOS» Βασίλης Βασιλείου, καταγγέλλοντας κάθε κίνηση που ενθαρρύνει την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στο νησί. Ζήτησε επίσης επιτάχυνση των διαδικασιών να μην παραμένουν οι νέοαφιχθέντες μετανάστες στη Σάμο πάνω από 72 ώρες.

«FRONTEX και ΜΚΟ παράλληλη εξουσία στη Σάμο»

Ο κ. Βασιλείου τόνισε μάλιστα ότι η Frontexκαι οι διάφορες ΜΚΟ έχουν γίνει δεύτερη εξουσία στο νησί, μεταφέροντας διάφορα σχετικά περιστατικά. Η Frontex, όπως είπε, κάνει ελέγχους στους πολίτες ή ακόμα και μέσα σε σπίτια χωρίς την παρουσία Ελλήνων αστυνομικών, ενώ ζήτησε να ελεγχθούν οι περισσότερες ΜΚΟ για επαφές και συνεργασία με τους διακινητές από την Τουρκία αλλά και για υποκίνηση των παράνομων μεταναστών σε εξεγέρσεις.

«Δεν θέλουν να σεβαστούν τους ελληνικούς νόμους, έχουν φτάσει να έχουν περισσότερα δικαιώματα από εμάς τους ντόπιους, γίναμε πολίτες β΄ κατηγορίας στον τόπο μας», είπε ο κ. Βασιλείου μεταφέροντας την αγωνία των Σαμιωτών, ενώ αναφέρθηκε στο εξώδικο που έκανε η «Σάμος SOS» στην ελληνική κυβέρνηση για τους λανθασμένους της χειρισμούς στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και τα προβλήματα που δημιούργησε.

Η σκληρή πραγματηκότητα της Ειδομένης

Η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή περιέγραψε συνοπτικά την κατάσταση που βίωσε η περιοχή το 2015 και την σκληρή πραγματικότητα που ακολούθησε από την μέρα που υψώθηκε ο φράχτης από την πλευρά των Σκοπίων, κίνηση που οδήγησε στο στήσιμο μίας τεράστιας προσφυγούπολης δίπλα στο χωριό, οι κάτοικοι του οποίου είδαν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους να περιορίζονται.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, είπε ότι η Ελλάδα έχει γίνει μαγνήτης των μεταναστών λόγω της Συνθήκης Σέγκεν, την οποία  ουσιαστικά έχουν εγκαταλείψει οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, κάτι το οποίο πρέπει να κάνει και η χώρα μας, όπως υποστήριξε. Το μήνυμα του κ. Μαριά ήταν «δεν θα σώσουμε την Ευρώπη καταστρέφοντας την Ελλάδα».

πηγή kanaliena