4 Απριλίου 2017

Η υπομονή να μην εκλαμβάνεται και ως αποδοχή της σημερινής κατάστασης


«…ένα κράτος με τεράστια ανεργία που μαστίζεται από χρόνια κρίση, είναι άδικο να επωμίζεται με μερικές χώρες του νότου, όπως η Ιταλία και η Μάλτα, μονομερώς την προσφυγική - μεταναστευτική κρίση. Και είναι κατάφωρα άδικο και πέρα από κάθε ευρωπαϊκή αξία να αφήνονται οι τοπικές κοινωνίες των νησιών μόνες τους, να αντιμετωπίσουν ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα».

Με τέτοιου είδους αναφορές, που χτυπάνε στον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, τοποθετήθηκαν στην κεντρική τους ομιλία στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου τα μέλη της  Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα, περιγράφοντας ρεαλιστικά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στα νησιά, πάντα σε συνάρτηση με τις συνέπειες του προσφυγικού προβλήματος.



Η δουλειά που είχε προηγηθεί από την Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα αναφορικά με την σύνταξη της  παρουσίασης είχε πολλά στάδια, καθώς απαιτήθηκε η συγκέντρωση δεκάδων στοιχείων προκειμένου να καταδεικνύεται το μέγεθος των επιπτώσεων, αλλά και η εκ του μακρόθεν και τεχνοκρατικά αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος από την πλευρά της Ε.Ε..

«Οι προσφερόμενες ως λύσεις, μέχρι στιγμής, μόνο την επιπλέον υποβάθμιση έχουν πετύχει. Το να ασκείται επιπλέον πίεση από την Ε.Ε. για τη δημιουργία νέων μεταναστευτικών δομών, προκαλεί την ίδια τη λογική. Το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η αύξηση του αριθμού των εγκλωβισμένων. Άλλωστε ο εγκλωβισμός των μεταναστευτικών ροών στα νησιά μας προήλθε από αυθαίρετη ερμηνεία της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας , όπως έχει αποφανθεί επισήμως και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου.
 Το να εγκλωβίζεται όμως πληθυσμός σε ένα νησί για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα είναι από μόνο του κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο, όσο ανεκτική και αν είναι μία μικρή κοινωνία. Πόσο μάλλον περισσότερο όταν αυτός ο εγκλωβισμένος πληθυσμός είναι ανομοιογενής θρησκευτικά, πολιτισμικά και εθνολογικά, φτωχοποιημένος και απελπισμένος και φθάνει το 10% του ντόπιου πληθυσμού. Είναι επίσης, δυστυχώς, γνωστό ότι σε τέτοιες μετακινήσεις ευπαθών ομάδων ακολουθούνται φαινόμενα έντονης παραβατικότητας που σχετίζεται με βία, διακίνηση ναρκωτικών, σωματεμπορίας, trafficking κλπ. 

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου τα κέντρα που φιλοξενούν πρόσφυγες-μετανάστες στα νησιά έχουν γίνει πεδίο έντονων συγκρούσεων», υπογράμμισαν τα μέλη της Επιτροπής.

Η βίαιη ανατροπή μιας καθημερινότητας

Ιδιαίτερες αναφορές περιλαμβάνει η μελέτη της Παγχιακής για την ανατροπή της καθημερινότητας της κατά τα άλλα φιλήσυχης κοινωνίας του νησιού.

«Μόνο στη Χίο έχουν σημειωθεί πολύ βίαια περιστατικά (φόνος, κακοποίηση ανηλίκων, μαχαιρώματα, κλοπές, συμπλοκές κ.λπ.), σε μία περιοχή με μηδενική σχεδόν εγκληματικότητα. Η αλλαγή στην καθημερινότητα σε πολλά πράγματα έχει επιφέρει και αλλαγή του τρόπου ζωής. Το βασικό όμως κίνητρο κάποιου στη συνειδητή επιλογή να είναι μόνιμος κάτοικος ενός νησιού, είναι ο διαφορετικός τρόπος ζωής που υπάρχει σε αυτό, παρόλο το αυξημένο κόστος ζωής και την γεωγραφική απομόνωση.
Υπάρχουν όμως επιπτώσεις και στο επίπεδο δημόσιων υπηρεσιών που απολαμβάνει ο τοπικός πληθυσμός. Υπάρχει επίσης το κόστος της χαμένης ευκαιρίας (Opportunity Cost): Όλοι οι πόροι του νησιού «δαπανώνται» στην προσπάθεια διαχείρισης των προβλημάτων που έχουν προκύψει».

ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ η Ε.Ε. ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΩΣ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ

Η Παγχιακή Επιτροπή έστρεψε τα βέλη της  προς τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., αναφορικά με τη Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Ειδικά για την Τουρκία, η Παγχιακή εξήγησε ότι «χρησιμοποιεί» τη Συμφωνία όχι για την προστασία και τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, αλλά για την άσκηση πολιτικής πίεσης προς την Ε.Ε..

«… μία συμφωνία η οποία εφαρμόζεται άμεσα, λαμβάνει υπόψη της τα δεδομένα που ισχύουν για εκείνη τη χρονική στιγμή και όχι μεταγενέστερα. Είχαν δοθεί υποσχέσεις από την αρχή για παροχή ειδικευμένου προσωπικού (μεταφραστές, στελέχωση Υπηρεσίας Ασύλου κλπ) οι οποίες ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν, όπως άλλωστε και οι μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η συμφωνία που αφορά τις επαναπροωθήσεις είναι πρακτικά ανενεργή.

Επίσης δίνονται εντελώς λάθος μηνύματα από την Ε.Ε. στην μέχρι τώρα διαχείριση του προβλήματος, που υποδηλώνουν την παγίωση της μέχρι τώρα κατάστασης . Πρόσφατα ο  κ. Αβραμόπουλος, μίλησε για την ανάγκη της Ευρώπης για μεταναστευτικό πληθυσμό, που φθάνει για τα προσεχή χρόνια τα 10 εκατομμύρια. Έγινε επισήμανση ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσω νόμιμης οδού, υπονοώντας προφανώς τις μέχρι τώρα πύλες εισόδου, δηλαδή τα Ελληνικά νησιά.

Να σημειώσουμε ότι ανάλογη μεταναστευτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας υπήρχε και παλαιότερα, την οποία η Τουρκία ουδέποτε τήρησε. Από τους 180.000 παράνομους εισερχόμενους προς την χώρα μας δέχθηκε για επιστροφή μόλις 3.000!

Στις επιστολές μας προς τους κυρίους Αβραμόπουλο και Γιούνγκερ στις 21 Φεβρουαρίου, κάναμε γνωστό ότι οι τοπικές κοινωνίες των νησιών δεν θα κάνουν αποδεκτή σε καμία περίπτωση την μετατροπή τους σε «buffer zone» και νέα «Ellis island» ώστε να λειτουργήσουν ως φίλτρο των μεταναστευτικών ροών. Έχουμε ίσα δικαιώματα με τις υπόλοιπες περιοχές της Ευρώπης. Έχουμε την ιδιαιτερότητα των νησιών, βρισκόμαστε στην πιο ασταθή γεωπολιτικά, Ευρωπαϊκή ακριτική περιοχή και αντί να υπάρχει αποτελεσματική στήριξη αυτών των περιοχών, επιλέγεται η μόνιμη υποβάθμιση τους.

Αν συνεχίζει να υπάρχει βούληση για εισδοχή μεταναστευτικού ή προσφυγικού πληθυσμού, αυτό θα πρέπει να γίνει με νόμιμο και ασφαλή τρόπο κατευθείαν από τις χώρες προέλευσης.

Τα hotspots είναι επιβεβλημένο να γίνουν εκτός ευρωπαϊκού εδάφους και επουδενί στα ευαίσθητα γεωπολιτικά ελληνικά νησιά. Δεν μπορεί να θεωρείται το έδαφος των νησιών ως ευρωπαϊκό και οι κάτοικοι που διαμένουν σε αυτά, ως τριτοκοσμικοί. Αν το ευρωπαϊκό όραμα ενταφιαστεί σε αυτά εδώ τα ευρωπαϊκά ακριτικά νησιά, νομίζετε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο, σε λίγο χρονικό διάστημα και στην υπόλοιπη Ευρώπη; Ζητούμε την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και την οριστική εξάλειψη τους από κάθε μεταναστευτικό σχεδιασμό».

Η παρουσία των Μ.Κ.Ο.

 «Το σημείο που έχει εξοργίσει τον ντόπιο πληθυσμό είναι η ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ και της Ύπατης Αρμοστείας και ο αδιαφανής τρόπος λειτουργίας τους. Η συμπεριφορά τους συνάδει από την εμπειρία που έχουν από αφρικανικές χώρες και συμπεριφέρονται ως να μη βρίσκονται σε ευρωπαϊκή χώρα και στο ελληνικό κράτος να μην υπάρχουν νόμοι», ανέφερε η Παγχιακή στην τοποθέτησή της.
politischios