28 Απριλίου 2017

Νέο σύστημα επιλογής διευθυντών στα σχολεία




Μια ξεκάθαρη, οριστική και σύμφωνη με την απόφαση του ΣτΕ λύση σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ανάδειξης των διευθυντών των σχολικών μονάδων, αλλά όχι εγκατάλειψη της ιδέας της ενίσχυσης του ρόλου του συλλόγου διδασκόντων.

Με οδηγό αυτό το σκεπτικό προσπαθούσε το υπουργείο Παιδείας να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαγορεύσεις του ΣτΕ και τη γενική επιδίωξη της αναβάθμισης του συλλόγου διδασκόντων στις σχολικές διαδικασίες.


Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, έβαλε τη σφραγίδα στο οριστικό σχέδιο επιλογής διευθυντών το οποίο καταργεί μεν την ψηφοφορία του συλλόγου, αλλά προβλέπει την έκφραση της γνώμης του στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο. Συγκεκριμένα, προβλέπει προσμέτρηση των εξής κριτηρίων:

►Τυπικά προσόντα και προϋπηρεσία.

►Συνέντευξη υποψηφίων από διευρυμένα υπηρεσιακά συμβούλια τα οποία και θα λαμβάνουν την απόφαση.

►Δυνατότητα έκφρασης της γνώμης του συλλόγου, αιτιολογημένη σε πρακτικό που θα κατατίθεται στα συμβούλια κρίσης. Δεν θα είναι μετρήσιμο κριτήριο, ωστόσο τα συμβούλια θα συνεκτιμούν την άποψη του συλλόγου.

►Η θητεία των διευθυντών που θα αναδειχθούν με το νέο σύστημα θα είναι κανονική καθώς αποφασίστηκε να δοθεί μόνιμη και όχι προσωρινή λύση.

Η απόσυρση της ψηφοφορίας και η διατήρηση της συνέντευξης (πιθανόν με χαμηλή μοριοδότηση) είχαν προκριθεί εξαρχής, ενώ η θητεία (που εξαρτιόταν από το αν θα είχε μεταβατικό ή όχι χαρακτήρα η λύση) και το θέμα της συμμετοχής του συλλόγου συζητούνταν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ξεκάθαρη λύση

Το υπουργείο κλήθηκε να βρει μια γρήγορη και ξεκάθαρη λύση στο ζήτημα της ανάδειξης των οργάνων, αλλά παράλληλα να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους διατήρησης της γενικής ιδέας ενίσχυσης της δημοκρατικής λειτουργίας στις σχολικές μονάδες και εν γένει της αναβάθμισης των συμμετοχικών διαδικασιών.

Βέβαια, η απόφαση του ΣΤΕ είναι απολύτως δεσμευτική.

Οπως φαίνεται, το υπουργείο επιδίωξε να ισορροπήσει στο σχοινί και να προχωρήσει. Αλλοι θα το έλεγαν σολομώντεια λύση. Θα το δείξουν οι αντιδράσεις ένθεν και ένθεν. Ο ίδιος ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, χθες, στο κανάλι της Βουλής δήλωσε:

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας πήρε μία κατά τη γνώμη μου πολύ αυστηρή απόφαση, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να την ακολουθήσουμε, θεωρώντας ότι η ψηφοφορία του Συλλόγου Διδασκόντων για την ανάδειξη των Διευθυντών ήταν αντισυνταγματική […].

»Το βασικό μας σχέδιο είναι από τη μια μεριά τρόποι εντελώς αντικειμενικοί για τον διορισμό των διευθυντών, αλλά και από την άλλη έχουμε πρόταση για το πώς θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του Συλλόγου Διδασκόντων».
Αννα Ανδριτσάκη
efsyn.gr