25 Απριλίου 2017

Πού σε ξέρω, πού σε είδα από τους δημάρχους των νησιών της προσφυγικής κρίσης



Προσποιητό δεν το έλεγες το ενδιαφέρον τους. Ούτε για το θεαθήναι. Όσο το σκαλίζει κανείς, βέβαια, φαίνεται ότι η κοινή πλεύση των 5 δημάρχων απ’ τα νησιά της προσφυγικής κρίσης υποκινήθηκε από τη λαϊκή απαίτηση.

Είδαν τον πρωθυπουργό, τους προέδρους των κομμάτων, πήγαν στις Βρυξέλλες, τα είπαν ένα χεράκι μέχρι και με το Γιούνγκερ. Ε και; Συνέχεια καμία στην πρωτοβουλία εδώ και ένα μήνα.


Η καλοκαιρινή προετοιμασία των νησιών, κυρίως Κω, Λέσβου και Σάμου, επέβαλε να … κρυφτούν οι διεκδικήσεις των νησιών, απομείναμε με την προσδοκία της επίσκεψης της Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Δεν γίνεται έτσι η δουλειά. Η διεκδίκηση των νησιών να απαλλαγούν από τη μονομερή ευθύνη διαχείρισης των προσφυγικών ροών εκ μέρους όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου ξέραμε απ’ την αρχή ότι είναι ένας μαραθώνιος. Τρίψαμε τα χέρια από ικανοποίηση όταν είδαμε κόμματα και Ευρώπη, αν μη τι άλλο, να αναγνωρίζουν το πρόβλημα ή και να κατανοούν τα νησιωτικά δίκαια. Παρατώντας τον αγώνα στη μέση ή κάνοντας 6μήνο καλοκαιρινό ημίχρονο, κανένας δεν μας λαμβάνει σοβαρά υπόψη.

Μεσολάβησε τις προηγούμενες μέρες μια αναπάντεχη συμμαχία. Ο δήμαρχος Αθηναίων απαίτησε νομοθετική πρωτοβουλία για τη δικαιότερη κατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα. Για τα 5 εκ. των Αθηναίων πέφτουν πολλοί οι 18.000 πρόσφυγες. Βγήκε μέχρι και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ να συμφωνήσει με την απαίτηση Καμίνη κι ούτε ένας από τους 5 δημάρχους δεν βρήκε έναν λόγο ενίσχυσης του αιτήματος.

Για να αποκτήσουμε μια εικόνα τάξεως μεγέθους, αν ο νομοθέτης αποφανθεί ότι η διασπορά των προσφύγων – μεταναστών γίνει με πληθυσμιακά κριτήρια, στη Χίο των 50.000 κατοίκων πρέπει να αντιστοιχούν 300, αντί των περίπου 2.500 που υπάρχουν σήμερα. Κάπως ανάλογη θα είναι η αντιστοίχηση ακόμα κι αν ως όριο τεθεί η γεωγραφική επιφάνεια.

Οι 5 δήμαρχοι έπαψαν να λειτουργούν από κοινού, το εγχείρημα τους έχασε τη δυναμική του και τα νησιά – τουλάχιστον η Χίος  - αισθάνεται ότι καμία σοβαρή πρωτοβουλία δεν βρίσκεται σε εξέλιξη. Τζάμπα τόσος κόπος;
politischios.