28 Απριλίου 2017

Η ΛΑΘΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΚΙΝΔΥΝΕΥΜΕΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΑΛΗΨΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

Στέλιος Φενέκος
  Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών
Υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α

Έκπληξη μας προκαλούν τα οικονομικά στοιχεία για την Fraport και την εξαγορά των 14 αεροδρομίων. Τα οικονομικά στοιχεία της κοινοπραξίας δεν είναι επαρκή για να δικαιολογήσουν τον δανεισμό της με τόσο υψηλά κεφάλαια και την εξαγορά, και μάλιστα εάν μελετήσει κάποιος την σύμβαση σε όλες τις λεπτομέρειες, οι δεσμευτικοί όροι που ετέθησαν για το δημόσιο είναι αρκούντως καταχρηστικοί.

Ο συνολικός δανεισμός από τις τράπεζες (και την AlphaBank) είναι μεγάλος, με εφάπαξ τίμημα 1,23 δις.
Η όλη αξιολόγηση για να δοθούν τα δάνεια βασίσθηκε στον δείκτη λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA. Ως γνωστό όμως ο δείκτης αυτός είναι προσφιλής σε εταιρείες που βρίσκονται μεν σε ένα μεταβατικό στάδιο υψηλών επενδύσεων, πλην όμως συνήθως υποφέρουν από χρόνια προβλήματα υψηλών χρεωστικών τόκων και αρνητικών υπεραξιών και αποσβέσεων.
Και όπως φαίνεται αυτή είναι και η περίπτωση της Fraport
Είναι ενδεικτικό ότι από τις 147 εταιρείες που υπέπεσαν στην αντίληψη του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody's να έχουν κηρύξει πτώχευση στις αμερικανικές αγορές την περίοδο της κρίσεως, οι περισσότερες εξ αυτών αποδείχθηκε ότι δανείσθηκαν κεφάλαια με κριτήριο τις επιδόσεις τους σε επίπεδο EBITDA.
Μακάρι να βγούμε ψεύτες και η επένδυση να αποδειχθεί αντάξια των προσδοκιών.
Αυτό όμως που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι η συνεχιζόμενη λάθος οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, την υποχρεώνει να εκθέτει το δημόσιο σε μεγαλύτερους κινδύνους στις ιδιωτικοποιήσεις, όσον αφορά την επιλογή επενδυτών και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει μελλοντικά.