3 Απριλίου 2017

Σοκ από τη μείωση του αφορολόγητου -Επιπλέον φόροι 600-650 ευρώ για όλους


Μπορεί όλα να βρίσκονται ακόμη στον αέρα μιας και η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει, ωστόσο ήδη υπάρχουν κάποιες... ενδείξεις για το τι έχει συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και Θεσμών τουλάχιστον σε ότι αφορά στο αφορολόγητο.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε στη Βουλή τους βουλευτές των ΑΝΕΛ για τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους Θεσμούς.


Σύμφωνα με τις διαρροές που υπήρξαν μετά το τέλος της συνάντησης το αφορολόγητο θα μειωθεί στα 5.900 με 6.000 ευρώ.

Οπως διευκρίνισε και ο βουλευτές των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος μιλώντας στον real fm χθες η τεχνική συμφωνία προβλέπει μείωση του αφορολογήτου ορίου από τα 8.636 ευρώ στα 5.600 ευρώ για τον άγαμο και στα 5.900 ευρώ για τους έγγαμους.

Σε κάθε περίπτωση αυτό θα σημάνει μείωση της έκπτωσης στον φόρο που προβλεπόταν με αφορολόγητο στα 8.636 ευρώ και έτσι υπολογίζεται ότι η επιβάρυνση για όλους θα είναι περί τα 650 ευρώ επιπλέον φόρος.

Στο πλαίσιο των αντιμέτρων που υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι θα λάβει, κατά την ενημέρωση της ΚΟ των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε ότι ο συντελεστής φορολόγησης θα μειωθεί από το 22% που είναι σήμερα στο 20%. Αν το αντίμετρο ισχύσει αυτό σημαίνει ότι η επιβάρυνση δεν θα είναι 650 ευρώ το χρόνο αλλά 600 ευρώ...

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έλεγαν πάντως πως «πρέπει να περιμένουμε» να δούμε και αν θα μειωθεί ο αρχικός συντελεστής φορολόγησης, από 22% που είναι σήμερα. Εννοούν δηλαδή πως αν μειωθεί πχ στο 20%, η επιβάρυνση μπορεί να μην είναι τελικά 650 ευρώ το χρόνο, αλλά 600 ευρώ για κάθε φορολογούμενο.

Μάλιστα με το αφορολόγητο στα 5.600 ευρώ για τον άγαμο και στα 5.900 για τους έγγαμους σημαίνει πως θα πληρώσουν φόρο ακόμη και όσοι έχουν εισοδήματα της τάξης των των 421 ευρώ/μήνα σε ό,τι αφορά στους μισθωτούς και 490 ευρώ/μήνα σε ότι αφορά στους συνταξιούχους.





iefimerida.