20 Απριλίου 2017

Το Υπ.Πολιτισμού θα προσλάβει 2.338 άτομα για αρχαιολογικές εργασίες αλλά θα πληρώνονται από την ΔΕΗ!


Του Γιώργου Φιντικάκη
Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα ρευστότητας που έχει η ίδια η της ΔΕΗ, θα πρέπει να πληρώσει από τον προϋπολογισμό της και τα έξοδα μισθοδοσίας άτομα για αρχαιολογικές εργασίες που αποφάσισε να προσλάβει το υπουργείο Πολιτισμού!
Την απόφαση που φέρει την επισήμανση "Εξαιρετικά Επείγον" υπογράφει η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και προβλέπει την πρόσληψη 2.338 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, χρονικής διάρκειας έως 8 μήνες σε υπηρεσίες αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το κόστος μισθοδοσίας για τις παραπάνω θέσεις δεν θα καλυφθεί από τον Προϋπολογισμό, αλλά από την ίδια την ΔΕΗ, όπως υπογραμμίζει η υπουργική απόφαση, καθώς αφορούν δύο συγκεκριμένες εφορείες Αρχαιοτήτων, της Φλώρινας και της Κοζάνης. Τόσο στην μία, όσο και στην άλλη περιοχή, βρίσκονται τα ορυχεία λιγνίτη της ΔΕΗ, και κάθε φορά που ανακαλύπτεται ένα κοίτασμα, παρεμβαίνει η Αρχαιολογία προκειμένου να ελέγξει αν υπάρχουν αρχαία. Αλλά από το σημείο αυτό, μέχρι να φτάσει να πληρώνει η ΔΕΗ την μισθοδοσία των αρχαιολόγων η διαφορά είναι τεράστια. Ερωτηθείς από το Liberal.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ δηλώνει παντελή άγνοια για το θέμα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν γνωρίζει να έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο.
Όπως ωστόσο επισημαίνεται στην υπουργική απόφαση "η δαπάνη που θα προκληθεί από την πρόσληψη του προσωπικού δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά τον προϋπολογισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), η οποία δεν επιχορηγείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δεν είναι φορέας της Γενικής Κυβέρνησης".
Σύμφωνα με την απόφαση Κονιόρδου, οι ειδικότητες αφορούν 1.840 εργάτες, 319 αρχαιολόγους καθώς επίσης αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, συντηρητές αρχαιοτήτων, τοπογράφους, φύλακες κοκ.
Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της ΔΕΗ βρίσκονται στα 2,2 δισ. ευρώ (ή στο 42% του ετήσιου τζίρου της), και τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ΔΕΗ δεν ξεπερνούσαν τα 501 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2016, δίχως να είναι γνωστή η σημερινή εικόνα.
Η ίδια επιχείρηση καλείται φέτος να πληρώσει 850 εκατ. ευρώ σε χρεολύσια και τόκους, καθώς και 650 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν συμβολαιοποιημένες επενδύσεις. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ προς τρίτους (εργολάβοι, προμηθευτές, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), που αυξήθηκαν πέρυσι στα 759 εκατ. ευρώ από 575 εκατ. το 2015. Αν στα προαναφερόμενα συνυπολογιστεί και η απώλεια ρευστότητας λόγω των υποχρεωτικών δημοπρασιών ενέργειας σε τιμές κόστους προς τον ανταγωνισμό (ΝΟΜΕ) προκειμένου να ανοίξει η αγορά - η ίδια η ΔΕΗ μιλά για απώλειες 300 εκατ. ευρώ τη διετία 2017-2018 - τα τελικά μεγέθη είναι απογοητευτικά.
Την απόφαση μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ.