9 Απριλίου 2017

«19 νέα Τμήματα ένταξης στο Βόρειο Αιγαίο»


Απάντηση Καλάργαλη για την Ειδική Αγωγή

«Οι εκπαιδευτικοί Γενικής Εκπαίδευσης κατατάσσονται σε επικουρικό πίνακα και από αυτόν θα γίνονται προσλήψεις, μόνο όταν προσληφθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής», ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή του, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, Αριστείδης Καλάργαλης, απαντώντας στο χτεσινό μας ρεπορτάζ αναφορικά με τα προβλήματα στους αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής.

Το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης δόθηκε για διαβούλευση, «και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να σημειώσει τις παρατηρήσεις του», προσθέτει αναφορικά με τα αιτήματα του Συλλόγου Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής, 27 από τους οποίους ζουν και εργάζονται στη Λέσβο. Μάλιστα σχετική διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε χτες στο γραφείο του από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που είχε κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας

Για λογαριασμό του Υπουργείου

Φέτος προσλήφθηκαν 4.888 εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: «Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται όλοι οι πτυχιούχοι των δύο Τμημάτων Ειδικής Αγωγής του Βόλου και της Θεσσαλονίκης (2.300 συνολικά). Για να καλυφθούν οι ανάγκες προσλήφθηκαν πάλι όλοι οι πτυχιούχοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί με διδακτορικές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή και επιπλέον 635 δάσκαλοι από τον πίνακα γενικής εκπαίδευσης, καθώς εξαντλήθηκαν αυτοί της Ειδικής Αγωγής» αναφέρει.

Με την αποφοίτηση, το 2001, πτυχιούχων από τα τμήματα του Βόλου και της Θεσσαλονίκης, εξηγεί ότι δεν εκδόθηκε ΦΕΚ ώστε να ενταχθούν σε κλάδο και να τους δοθούν επαγγελματικά δικαιώματα. Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) δεν τους ενέτασσε σε κάποια κατηγορία.

Το ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας, επισημαίνει, αποδεικνύεται με την σημαντική αύξηση των προσλήψεων στην Ειδική Αγωγή: Το 2014-15 προσλήφθηκαν 6.308 αναπληρωτές. Το 2015-16 προσλήφθηκαν 8.623 αναπληρωτές και το 2016-17, 10.700 αναπληρωτές.

Σε σχέση με τα νέα Τμήματα προσθέτει: Το σχολικό έτος 2016-17, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, ιδρύθηκαν 531 Τμήματα Ένταξης, 3 Ειδικά Νηπιαγωγεία, 9 Δημοτικά, 5 Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και 9 Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια. Στο Βόρειο Αιγαίο δημιουργήθηκαν 19 νέα Τμήματα Ένταξης και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ικαρίας. Επαναλειτούργησε επίσης το Ειδικό Νηπιαγωγείο Σάμου μετά από πολλά χρόνια αναστολής λειτουργίας. Φέτος, άμεσα, θα ιδρυθεί το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Χίου.

Πάντως η διαμαρτυρία και οι ενστάσεις των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής στρέφονται κατά του Υπουργείου με αφορμή την υπουργική απόφαση για τις προσλήψεις και προφανώς δεν προσωποποιούνται στον περιφερειακό διευθυντή που έσπευσε να το υπερασπιστεί ως εκπρόσωπος του Υπουργείου στην περιφέρεια μας. Τα νέα τμήματα που δημιουργήθηκαν ή και αυτά που θα δημιουργηθούν, είναι μια θετική ενέργεια, αλλά και η ανασφάλεια που νιώθουν οι εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής είναι επίσης μια πραγματικότητα, που δεν αντιμετωπίζεται ούτε με τις διαβεβαιώσεις του κ. Καλάργαλη, ούτε με τις καλές προθέσεις που μπορεί να υπάρχουν.

 ΕΜΠΡΟΣ