19 Απριλίου 2017

Ακριβότερα τα αεροπορικά εισιτήρια στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που ιδιωτικοποιήθηκαν


Ακριβότερα είναι πλέον τα εισιτήρια των αεροπορικών εταιρειών που αναχωρούν από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, καθώς έχει τεθεί σε εφαρμογή ο κυρωτικός νόμος της σύμβασης παραχώρησης των αερολιμένων από το Ελληνικό Δημόσιο στην Fraport Greece.

Η απόφαση αναπροσαρμογής των τελών είχε άμεση ισχύ από 11 Απριλίου 2017, για τους αναχωρούντες επιβάτες από τα αεροδρόμια Ακτίου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κω, Λέσβου, Μυκόνου, Ρόδου, Σάμου, Σαντορίνης, Σκιάθου και Χανίων.


Όπως ανακοίνωσε η Astra Airlines, στα δρομολόγια των χαρακτηρισμένων άγονων γραμμών θα επιβάλλεται τέλος επιβατών 12 ευρώ συν 1,5 ευρώ τέλος ασφαλείας συν ΦΠΑ 24% επί του συνόλου (τελικό ποσό 16,74 ευρώ), ενώ και στα υπόλοιπα δρομολόγια επιβάλλεται τέλος επιβατών 12 ευρώ συν 1,5 ευρώ τέλος ασφαλείας συν ΦΠΑ 24% επί του τέλους ασφαλείας (τελικό ποσό 13,86 ευρώ).

Πάντως η εταιρεία, όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωση της, αναλαμβάνει να καλύψει το επιπλέον ποσόν του φόρου για όλα τα εισιτήρια που έχει εκδώσει μέχρι στιγμής και δεν συμπεριλαμβάνουν την εν λόγω αύξηση, ανεξάρτητα από την ημερομηνία αναχώρησης των επιβατών.

 Στα 12 ευρώ ανά επιβάτη ορίζεται με κυβερνητική τροπολογία το τέλος για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια έως το 2024, η λειτουργία των οποίων έχει παραχωρηθεί στη γερμανική εταιρεία Fraport.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, το τέλος θα επιβάλλεται από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από τη Fraport και έως την 1η Νοεμβρίου 2024. Μετά την 1η Νοεμβρίου 2024 θα μειωθεί στα 3 ευρώ για όλους τους αναχωρούντες επιβάτες.

Η τροπολογία προβλέπει, ακόμη ότι το τέλος θα πληρώνουν και τα παιδιά άνω των 2 ετών, ενώ μέχρι σήμερα επιβάλλονταν σε παιδιά από πέντε ετών και πάνω. Αυτό σύμφωνα με την κυβέρνηση θα φέρει σημαντική αύξηση εσόδων.