19 Μαρτίου 2017

«Ωρολογιακή βόμβα» φόρων και εισφορών- Στo όριo τα νοικοκυριά


Αυξάνονται και πληθύνονται οι ενδείξεις … υπερκόπωσης των νοικοκυριών από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων. Την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται πώς θα εμφανιστούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του…5,5% του ΑΕΠ –αντιστοιχούν περίπου στα 11 δις. ευρώ- προκειμένου να περισσέψουν 4 δις. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν τα «θετικά» μέτρα, κάθε μέρα έρχονται στο προσκήνιο και νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το… success story με τους αριθμούς έχει ημερομηνία λήξεως.


1.      Το υπουργείο Εργασίας υποχρεώθηκε να δώσει και δεύτερη παράταση χθες καθώς ακόμη δεν έχουν εκδοθεί όλα τα ειδοποιητήρια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ενώ η κατάσταση με τα «μπλοκάκια» παραμένει χαώδης. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΦΚΑ, δείχνουν ότι παρά την κατακόρυφη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για το 80% των ασφαλισμένων, μέχρι στιγμής έχουν πάει ταμείο οι 55 στους 100 καταβάλλοντας περίπου το 60% των εισφορών που έχουν βεβαιωθεί. Σε απόλυτους αριθμούς, η είσπραξη δεν έχει φτάσει ακόμη τα 150 εκατ. ευρώ και υπολείπεται του μηνιαίου στόχου ενώ η ανησυχία για το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες είναι έκδηλη. Ποια θα είναι η επίπτωση μόλις γίνει ο επανυπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τα εισοδήματα του 2016; Θα συνεχίσουν να πληρώνουν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ταμεία όταν θα αντιληφθούν ότι δεν θα δικαιούνται καν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω οφειλών; Θα πέσει ο συντελεστής εισπραξιμότητας στο β’ εξάμηνο όταν η υποχρέωση καταβολής των εισφορών θα συμπέσει χρονικά με την υποχρέωση καταβολής των φόρων; Ο ΕΦΚΑ έχει προϋπολογίσει να εισπράξει φέτος τουλάχιστον 2,5 δις. ευρώ από τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους επιτηδευματίες.

2.      Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία «φούσκωσαν κατά περίπου 14 δις. ευρώ μέσα στο 2016 ενώ μόνο τον Ιανουάριο του 2017, συσσωρεύτηκαν πρόσθετα χρέη της τάξεως των 1,6 δις. ευρώ. Μόνο από τους τόκους οι οφειλέτες έχουν φτάσει πλέον στο σημείο να φορτώνονται 8-9 δις. ευρώ τον χρόνο. Παρά το γεγονός ότι η διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει γίνει πρακτικά αδύνατη (ειδικά εξαιτίας του ότι οι οφειλέτες έχουν πλέον στη διάθεσή τους μόνο τη ρύθμιση των 12 δόσεων) η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξακολουθεί να πιέζει προχωρώντας σε έως και 13-15.000 δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών ανά μήνα. Ήδη, από τους περίπου 4,4 εκατομμύρια οφειλέτες, αναγκαστικά μέτρα έχουν ληφθεί κατά των 850.000 οι οποίοι επί της ουσίας είναι αυτή τη στιγμή εκτός αγοράς.

3.      Τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων του δημοσίου κατά τον Φεβρουάριο, μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνονται θετικά όμως η προσεκτική ανάλυση δείχνει ότι αρχίζει να παρατηρείται κόπωση και στην εκπλήρωση των τρεχουσών υποχρεώσεων. Τον Φεβρουάριο, η υπέρβαση του στόχου ήταν της τάξεως των 70-80 εκατ. ευρώ. Όμως, ένα πολύ μεγάλο ποσό, προήλθε από το μέρισμα μαμούθ που διένειμε η Τράπεζα της Ελλάδας και το οποίο ήταν κατά 334 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο. Εκτιμάται ότι την επόμενη εβδομάδα που θα ανακοινωθούν τα αναλυτικά στοιχεία, θα καταγραφεί υστέρηση (έναντι του στόχου) όσον αφορά στα φορολογικά έσοδα. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι στόχοι για τα φορολογικά έσοδα μέσα στο πρώτο εξάμηνο είναι πολύ πιο εύκολο να εκπληρωθούν συγκριτικά με το β’ εξάμηνο το οποίο είναι γεμάτο από φορολογικές υποχρεώσεις όπως ο ΕΝΦΙΑ, η φορολογία εισοδήματος και τα τέλη κυκλοφορίας.

thetoc.gr