30 Μαρτίου 2017

Ευρωπαϊκές πηγές αποκαλύπτουν στο «Ε» τα όσα αλλάζουν στο προσφυγικό και στο συντονισμό των εμπλεκόμενων ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών




Από το «μπάχαλο» στη συνεργασία

Δεν θα δοθούν επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν εξεταστεί τι απέγιναν τα 270 εκατ. ευρώ που έχει ήδη πάρει. Αυτό διαβεβαίωσαν στο «Ε» ευρωπαϊκές πηγές, που υπενθύμισαν ότι πάνω από 1 δις ευρώ αναμένεται να λάβει η Ελλάδα για το προσφυγικό έως το 2020, με την προϋπόθεση να είναι διαφανείς οι διαδικασίες για το πού θα χρησιμοποιηθούν.
Την ίδια ώρα ξεκαθάρισαν ότι θα μπουν ποινές στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν δέχονται πρόσφυγες στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης αλλά και της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.


Οι ίδιες πηγές μίλησαν στην εφημερίδα μας, σκιαγραφώντας το πλαίσιο γύρω από το οποίο δημιουργήθηκαν προβλήματα κατά τη συνεργασία ελληνικών αρχών και Ευρωπαίων απεσταλμένων σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και τα όσα συνέβησαν στον έναν χρόνο συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας εντός της Μόριας. Σημαντική αλλαγή και εξέλιξη θεωρείται η τοποθέτηση του Γιάννη Μπαλπακάκη ως επικεφαλής και συντονιστή του κέντρου της Μόριας, ο οποίος θα αναλάβει το συντονισμό και την οργάνωση όλων των αρχών που εμπλέκονται με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ενώ θα έχει και αποφασιστικό ρόλο.



Τι βελτιώνεται

Όλες τις αιτήσεις για άσυλο θα έχουν εξετάσει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO) και η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου έως τέλος Απριλίου, προχωρώντας σημαντικά μια διαδικασία που καθυστερεί για έναν και πλέον χρόνο.

Από το πλαίσιο ασφάλειας που ήταν ο πρώτος στόχος κατά την άφιξη προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό «στοχεύουμε σε πιο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Είναι ενδεικτικό το ότι, όπου υπάρχει συνεννόηση και πληροφόρηση των μεταναστών, τότε δεν υπάρχουν επεισόδια», σημείωσαν οι ίδιες πηγές. Για τους παραπάνω λόγους πρόκειται να δημιουργηθεί γραφείο Πληροφόρησης εντός του καταυλισμού της Μόριας. Επίσης, πριν από την καταγραφή των νεοεισερχομένων, εξετάζεται οι πρόσφυγες να περνούν πρώτα από τις πρώτες βοήθειες και τη σίτιση. Στη συνέχεια, αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκονται τρία στελέχη της Europol στη Λέσβο που δίνουν στην αστυνομία τη δυνατότητα πρόσβασης στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων (για την εξεύρεση υπόπτων κ.λπ.). Πριν από τον Φεβρουάριο του 2016, όταν και εγκαταστάθηκε το σύστημα Eurodac, «όλες οι καταγραφές γίνονταν με μελάνι, ενώ μόλις ένας στους τρεις από τους νεοαφιχθέντες καταγραφόταν».



Όχι πια σκηνές

Παράλληλα, ενώ οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη Λέσβο έχουν πέσει στους 3.315 από τους άνω των 5.000 που βρίσκονταν το προηγούμενο διάστημα, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες εξετάζουν να προσδιορίσουν τη δυναμικότητα του Κέντρου της Μόριας στα 2.000 άτομα περίπου και το Κέντρο του Δήμου στον Καρά Τεπέ στα 1.000 άτομα (σ.σ. όπως ήδη λειτουργεί). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μόλις ολοκληρωθούν έως τέλος Απριλίου τα έργα στις πέντε ζώνες του κέντρου της Μόριας, με τη συμβολή του στρατού, δεν θα υπάρχουν ατομικές σκηνές παρά μόνο κοντέινερς που θα διαθέτουν air condition.



«Περιφρονητικές τάσεις»

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο «Ε» για τα μεγάλα προβλήματα που σε έναν βαθμό συνεχίζουν να υπάρχουν μεταξύ στελεχών της Frontex και της ελληνικής αστυνομίας: «Από τη μία, στελέχη της Frontex, κυρίως από τη Γερμανία, ξέφευγαν του ρόλου τους, που ήταν καθαρά βοηθητικός προς τις ελληνικές αρχές, και είχαν περιφρονητικό και επικριτικό ύφος απέναντί τους, από την άλλη -σε αντίθεση με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που γνωρίζουν αγγλικά και έχουν εμπειρία- το προσωπικό της αστυνομίας είναι αρκετά μειωμένο και χωρίς τις ίδιες δεξιότητες».

Προβλήματα δημιουργούνταν και στη EASO: «Στελέχη από τη Δανία της EASO απέσυραν σε κάποια στιγμή τους εμπειρογνώμονες, ενώ στη συνέχεια εγκατέστησαν ιδιωτική εταιρεία φύλαξης εντός του Κέντρου, μετατρέποντας την υπηρεσία σε διπλό φρούριο. Μάλιστα, η εν λόγω εταιρεία, “μόλις έβαζε τη φωνή ένας μετανάστης”, καλούσε τους εργαζόμενους σε εκκένωση του χώρου, με αποτέλεσμα αρκετά συχνά να διακόπτονται οι διαδικασίες των συνεντεύξεων».

 emprosnet