28 Μαρτίου 2017

Ομιλία της Χριστιάνας Καλογήρου στο συνέδριο του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών στην Παλαιά Βουλή



Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου μίλησε σήμερα στο συνέδριο που διοργάνωσε ο Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών με τίτλο: «Γυναίκες και Πολιτική Αγώνας Μετ’ Εμποδίων», στην Αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής.

Η Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στο ευρύτερο θέμα της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, λέγοντας ότι συνοδεύεται από μεγάλες και συγκινητικές διακηρύξεις, που απέχουν πολύ από την πράξη. 


«Ο λόγος της πράξης είναι ο μόνος λόγος της αλήθειας. Στη χώρα μας, όλη αυτή η υπόθεση και ό,τι συνδέεται μαζί της σε όλα τα επίπεδα, κινήθηκε με μια καθυστέρηση, την συνόδεψε και την συνοδεύει μια βραδύτητα. Μετά την Ελένη Σκούρα, την πρώτη Ελληνίδα βουλευτή, είναι εκατοντάδες οι γυναίκες που έδωσαν και δίνουμε έναν αγώνα μετ’ εμποδίων στον πολιτικό στίβο και στο πολιτικό μέτωπο. 
Στην καθημερινή πράξη, οι διακηρύξεις απογυμνώνονται και τα άρρητα εμπόδια, εμπόδια που συνδέονται με στερεότυπα και παγιωμένες συμπεριφορές, είναι συχνά ανυπέρβλητα, για μια γυναίκα που κατά κανόνα έχει μακρύτερο δρόμο να διανύσει για το ίδιο θέμα σε σύγκριση με έναν άνδρα», είπε χαρακτηριστικά.

Η κα. Καλογήρου τόνισε  ότι «οι γυναίκες είναι κατάλληλες για την πολιτική. Όχι τόσο γιατί η ιστορία το έχει με πολλούς τρόπους επιβεβαιώσει, με μεγάλες μορφές ηγετικές, όσο γιατί εμείς μπορούμε πειθαρχημένα και αποτελεσματικά να διεκπεραιώνουμε τις λύσεις που απαιτούν οι καθημερινές ανάγκες, προσθέτοντας κάτι από αυτό που φέρουμε ως γυναίκες και αφαιρώντας εξουσιαστικότητα και επιβολή από αυτό που έχουν μέσα τους εγγενώς οι κανόνες εξουσίας». 



Σημείωσε, ωστόσο, ότι στο καθημερινό μέτωπο, το περιβάλλον που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες είναι δυσκολότερο σε σύγκριση με έναν άντρα. «Αυτό είναι ένα στοιχείο που πλανάται στην ατμόσφαιρα, που ποτέ ή σπάνια παίρνει ρητή μορφή, αλλά είναι πάντα εκεί, υπαρκτό σαν αόρατο χέρι, που μοιάζει να θέλει να τοποθετήσει τον άνδρα σε μια υψηλότερη θέση ή ο άνδρας μέσα από το ρόλο του, μπροστά σε μια γυναίκα, απέναντι σε μια γυναίκα, εκλεγμένη με ρόλο, με ευθύνη, να θέλει να αυτοτοποθετηθεί ο ίδιος σε υψηλότερη θέση.
Αυτό είναι μια κατάσταση συχνή που μεγαλώνει τα εμπόδια και πολλαπλασιάζει την απόσταση του δρόμου που κάθε φορά αισθάνομαι ότι πρέπει να διανύσω. Και αυτό συνιστά τη μεγάλη πρόκληση του να είσαι γυναίκα στην πολιτική», υπογράμμισε.  
Κλείνοντας την ομιλία της η Περιφερειάρχης σημείωσε: «Η πρόσβαση στην πολιτική, όπως χθες έτσι και σήμερα, έχει περισσότερο σχέση με μια προνομιακή δυνατότητα πρόσβασης παρά με την ουσιαστική πολιτική λειτουργία. Η πολιτική είναι ζωντανή  όταν νοείται ως σύγκρουση. Ως μέτωπο προτάσεων και ιδεών. Ως πράξη συμμετοχής.
Και σήμερα που μιλάμε, οι προϋποθέσεις αυτής της συμμετοχής είναι περιορισμένες. Στενές και περιορισμένες. Η απουσία εσωκομματικής δημοκρατίας για παράδειγμα στα κόμματα, είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για τις νέες γυναίκες που θέλουν να μπουν στην πολιτική, αφού είναι κλειστή και περιορισμένη η περιοχή της πολιτικής δράσης, αφού είναι πολλά τα εμπόδια -και συχνά αυτά είναι ανυπέρβλητα- από τις παγιωμένες σχέσεις που έρχονται από το παρελθόν και διεκδικούν την αυτοσυντήρησή τους εναντίον της αλλαγής και της αμφισβήτησης που συχνά η νέα γενιά αντιπροσωπεύει».