24 Μαρτίου 2017

Ο κόσμος δεν τους πιστεύει, δεν τους εμπιστεύεται


Ας πούμε ότι σήμερα το απόγευμα ανακοινώνουν ότι συμφωνούν σε όλα με τους δανειστές και κλείνουν την αξιολόγηση. Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι θα αλλάξει από την Δευτέρα η εικόνα της αγοράς; Στο πρώτο τρίμηνο η λιανική διαλύθηκε! Οι Έλληνες έκοψαν μέχρι και τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ. Η έλλειψη εμπιστοσύνης ισοπεδώνει την Οικονομία.


Ρωτήστε ανθρώπους που έχουν μαγαζιά. Η πτώση στον τζίρο τους είναι κατακόρυφη. Ο κόσμος δεν καταναλώνει. Φοβάται, έχει χάσει την εμπιστοσύνη του. Δεν έχει να ελπίζει σε κάτι. Μιλάμε πλέον για έναν νέο κύκλο αυτοτροφοδοτούμενης πτώσης. Το 2017 ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο, διαψεύδοντας όλα τα σενάρια. Η αγορά περίμενε στην χειρότερη των περιπτώσεων να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με εκείνα του 2016. Αποδείχτηκε όμως ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο…

Η μείωση στις τραπεζικές καταθέσεις και η αύξηση του ELA, για πρώτη φορά έπειτα από το φοβερό εκείνο καλοκαίρι του 2015, είναι δείγμα της ταραχώδους περιόδου που διανύουμε.

Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση είναι ο λόγος που πυροδότησε αυτό το νέο κύμα της ύφεσης. Η αγορά, πάντως, εκφράζει την ανησυχία της, ότι ακόμη κι αν κλείσει η αξιολόγηση η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί αισθητά. Κι αυτό διότι τα γεγονότα του τελευταίου τριμήνου, τα οποία και θυμίζουν έντονα τα γεγονότα του 2015, έχουν κλονίσει σοβαρά την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η σοβιετοποίηση της ελληνικής Οικονομίας είναι γεγονός! Δεν υπάρχει πλέον κίνητρο για να επενδύσει κάποιος ή να αποταμιεύσει. Τι νόημα έχει να επιδιώκει να πάρει μία καλύτερη σύνταξη, όταν ξέρει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι οι οριζόντιες μειώσεις; Γιατί να επενδύσει σε μία δραστηριότητα, όταν το κέρδος «απαλλοτριώνεται» από το κράτος και η ζημία απειλεί τον επιχειρηματία με εξόντωση; Πώς να εμπιστευτεί τις αποταμιεύσεις του στο τραπεζικό σύστημα, όταν το σκηνικό του 2017 θυμίζει κάθε μέρα όλο και περισσότερο εκείνο του 2015; Η αλλοπρόσαλλη πολιτική της Αριστεράς επέφερε καίριο πλήγμα στην Οικονομία. Τα δίδακτρα που πληρώνει ο ελληνικός λαός για να μάθει τι σημαίνει αριστερή διακυβέρνηση είναι υπερβολικά μεγάλα!

Το κακό στον χώρο της Οικονομίας είναι ότι εύκολα γκρεμίζεται κάτι, αλλά πολύ δύσκολα κτίζεται και πάλι. Η ζημιά στο πρώτο τρίμηνο είναι ήδη πάρα πολύ μεγάλη και δημιουργεί προϋποθέσεις για νέα μέτρα εντός του 2017, καθώς διαψεύδονται όλα τα σενάρια πάνω στα οποία στηρίχτηκαν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές σε όλο το χρονικό διάστημα των τελευταίων μηνών!

Το πρόβλημα είναι πλέον καθαρά πολιτικό. Δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση στην Οικονομία αν δεν υπάρξει πολιτική αλλαγή. Η κυβέρνηση του 15% δεν πείθει και δεν εμπνέει τον κόσμο. Ό,τι και να κάνουν ο κόσμος δεν τους πιστεύει, δεν τους εμπιστεύεται.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr