24 Μαρτίου 2017

Η Κομισιόν εκλιπαρεί την Αθήνα να απορροφήσει κονδύλια για τις επιχειρήσεις


Την ώρα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βουλιάζουν στην πολυετή κρίση – η ΓΣΕΒΕΕ σήμερα κάνει πρόβλεψη σοκ για 18.700 λουκέτα το πρώτο εξάμηνο του 2017 – λόγω και της αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος να τις χρηματοδοτήσει η Ελλάδα «πετάει στον κουβά» χρήσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.


Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο  Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας καθυστερεί αδικαιολόγητα η σύστασης πλατφόρμας στην Ελλάδα η οποία θα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Γίρκι Κατάινεν μιλώντας στην ιστοσελίδα EurActiv.gr ανέφερε πως πρόκειται για μία πρόταση την οποία έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν κάποιους μήνες στην ελληνική κυβέρνηση για να ξεπεραστούν και τα προβλήματα των capital controls και να αυξηθεί η χρηματοδότηση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθεί μέρος των ελληνικών διαρθρωτικών κονδυλίων μαζί με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) και ιδιωτικά κεφάλαια προκειμένου να δημιουργηθεί μια κεφαλαιακή βάση για την πλατφόρμα. Πάνω σε αυτή τη βάση, θα στηριχτεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων για την παροχή μακροπρόθεσμων δανείων τα οποία θα προωθούνται μέσω της πλατφόρμας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.»

Ο Επίτροπος είπε ότι μόνο ένα μικρό κομμάτι των διαρθρωτικών κονδυλίων θα χρησιμοποιηθεί για την πλατφόρμα ενώ τόνισε τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου τρόπου αξιοποίησης των κονδυλίων καθώς, όπως δήλωσε, «αν χρησιμοποιηθούν σαν κεφάλαιο και όχι ως άμεση επιχορήγηση θα αυξηθεί σημαντικά ο αντίκτυπος προσελκύοντας περαιτέρω ιδιωτικά κεφάλαια από επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς από τη EurActiv για την τρέχουσα κατάσταση της πλατφόρμας, ο κ. Κατάινεν απάντησε ότι «δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης εδώ και πολύ καιρό, παρότι κατά την τελευταία συζήτηση ο Υφυπουργός Δημοσίων Έργων και ΕΣΠΑ κ. Αλέξης Χαρίτσης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πρόταση».

«Έχουμε επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές αρκετές φορές για το εν λόγω θέμα. Τούς εξηγήσαμε πώς θα λειτουργεί και προσωπικά, θέλω πολύ να βοηθήσω τις ελληνικές αρχές να στήσουν την πλατφόρμα καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.»

Την περασμένη Δευτέρα ο κ. Κατάινεν παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις με τους ευρωβουλευτές για τον προτεινόμενο συνδυασμό των διαρθρωτικών ταμείων με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

Μεγάλη μερίδα των ευρωβουλευτών της αρμόδιας επιτροπής αντιτίθεται έντονα στη συγκεκριμένη πρόταση, φοβούμενη κυρίως ότι με την παρούσα μορφή της πρότασης δεν διασφαλίζεται ότι θα επιστρέφονται τα χρήματα στη χώρα από το διαρθρωτικό ταμείο της οποίας αντλήθηκαν.

thetoc.gr