30 Μαρτίου 2017

Κέντρα κράτησης παράτυπων μεταναστών


Στην Κω θα λειτουργήσει το πρώτο κλειστό κέντρο κράτησης για παράτυπους μετανάστες, ένα μέτρο που προβλέπεται από τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας και θα τεθεί σε εφαρμογή τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Το cnn.gr έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες αποτυπώνεται ο χώρος, χωρητικότητας 150 ατόμων, που έχει κατασκευαστεί μέσα στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης που υπάρχει στην Κω. Στόχος είναι να περιορίζονται σε έναν συγκεκριμένο χώρο τα άτομα των οποίων το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί και σε δεύτερο βαθμό και άρα θα πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία. Αυτό, διότι είναι σύνηθες αυτά τα άτομα να εξαφανίζονται, με αποτέλεσμα να μη μπορούν οι Αρχές να τους εντοπίσουν για να τους επιδώσουν την αρνητική απάντηση στο αίτημα ασύλου τους.

Κέντρα κράτησης θα κατασκευαστούν και στα υπόλοιπα νησιά. Στη Λέσβο μέσα στο χώρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια θα γίνει επέκταση, ενώ στη Σάμο τα περίπου 250 άτομα που βρίσκονται στο Κέντρο ταυτοποίησης θα μεταφερθούν σε πλοίο για να αρχίσουν οι εργασίες στο χώρο όπου θα δημιουργηθεί και κλειστό κέντρο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του cnn.gr, η ΕΛ.ΑΣ. έχει προετοιμάσει σχέδιο δράσης στην περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία.