30 Μαρτίου 2017

Μια πρώτη αποτίμηση της εντολής απομάκρυνσης κάποιων Μ.Κ.Ο.


Αμετάκλητη θα πρέπει να θεωρείται η κυβερνητική απόφαση απομάκρυνσης των λεγόμενων «περιφερειακών» Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από την προσφυγική διαχείριση στα νησιά. Η πίεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων προς την κυβέρνηση και προσωπικά τον Γ. Μουζάλα αφενός και η διαπιστωμένη διασπάθιση ευρωπαϊκού χρήματος χωρίς επαρκή αποτέλεσμα αφετέρου έχουν οδηγήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην απόφαση να διυλίσει την παρουσία τους και, αν χρειαστεί, να απαγορεύσει την ενασχόληση τους με το προσφυγικό.



Φαινομενικά η πρωτοβουλία αυτή θα έπρεπε να γίνεται δεκτή με ικανοποίηση. Όλοι μας είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αρχική επιλογή της Ε.Ε. να αναθέσει στις Μ.Κ.Ο. κυρίαρχο ρόλο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα της ελληνικής κρατικής μηχανής, ίσως αρχικά ήταν μια σοφή κίνηση, σε βάθος χρόνου όμως έπρεπε να περιορίζεται, εκχωρώντας ρόλο στα συστήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο, προτού βεβιασμένα αρχίσουν πανηγυρισμοί πρέπει με σαφήνεια να απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα:

ποιος θα προχωρήσει στο διαχωρισμό των «κεντρικών» από τις «περιφερειακές» Μ.Κ.Ο.:
ποιες δομές θα αναπληρώσουν από την επόμενη μέρα τα κενά;
πως διασφαλίζεται ότι η μετάβαση των αρμοδιοτήτων από τις Μ.Κ.Ο. στο κράτος θα έχει καλύτερα αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες;
Ένα παράδειγμα: η σίτιση των μεταναστών γίνεται από το κράτος στη ΒΙΑΛ κι από τις Μ.Κ.Ο. στη Σούδα. Ποια από τις δυο περιπτώσεις ωφελεί την τοπική οικονομία; Στη μεν πρώτη στη Χίο δεν καταλήγει ούτε σεντς, καθώς ο κ. Καμμένος βρήκε τον τρόπο να εξαιρέσει όλες τις τοπικές επιχειρήσεις, στη δε δεύτερη, τουλάχιστον σε επίπεδο προμηθειών, ευνοούνται τοπικά καταστήματα. Αν το κράτος αναλάβει το σύνολο της σίτισης, ποιος θα είναι ωφελημένος;

Οι εύκολοι αφορισμοί δεν οδηγούν σε επισφαλής λύσεις. Η τοπική κοινωνία πρέπει να πατήσει πόδι και να απαιτήσει η αποχώρηση των όποιων Μ.Κ.Ο. να συνοδευτεί από διεύρυνση της δικής της εμπλοκής με τη διαχείριση του προσφυγικού. Αλλιώς οι επιπτώσεις στον οικονομικό κύκλο θα είναι επώδυνες.
politischios.