24 Μαρτίου 2017

Βολιδοσκοπείται η πιθανότητα δημιουργίας Τουρκικού ΠροξενείουΗ πληροφορία έφτασε μέσω τρίτου προσώπου, όμως μία ανάλυση παραπάνω αξίζει γιατί η φημολογία είναι έντονη και βέβαια μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθεί το επόμενο ακριβώς διάστημα.

Σύμφωνα με ενδείξεις, καταγράφεται κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο στη γείτονα,  που επιθυμεί να προτείνει τη δημιουργία Τουρκικού Προξενείου στη Χίο, από τη στιγμή που το νησί εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ ψηλά, περισσότερο από κάθε άλλο νησί, στο ενδιαφέρον των Τούρκων επισκεπτών.


Μία τέτοια προοπτική, όπως την παρουσιάζουν, θα διευκόλυνε σημαντικά την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και παράλληλα θα ενδυνάμωνε τις σχέσεις των δύο κρατών που συντηρούνται και διαφοροποιούνται ανάλογα με το πολιτικό κλίμα που καταγράφεται.

Το ενδιαφέρον είναι άμεσο και όπως αναφέρουν «πηγές» επίκειται και επίσκεψη στελεχών του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν την κατάσταση και να προτείνουν τις κατάλληλες διαδικασίες, εφόσον λάβουν και το πράσινο φως από την ελληνική διπλωματική πλευρά.

Ας μη βιαστούμε όμως και πάλι να αξιολογήσουμε αρνητικά την όποια τέτοια προοπτική. Η παρουσία προξενείων είθιστε να αναβαθμίζει έναν τόπο και να τον προωθεί ως παράγοντα σταθερότητας και αυτό είναι κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο από κανέναν. Παράλληλα όμως, οι διατυπώσεις και οι τομείς ευθύνης ενός προξενείου λειτουργούν και ενθαρρυντικά για τους επισκέπτες, που κατά βάση είναι Τούρκοι, οι οποίοι θα έχουν έναν παραπάνω λόγο να «εμπιστεύονται» το νησί ως προορισμό και να ξεπερνούν, ίσως, κάποια διαδικαστικά ζητήματα που εύλογα προκύπτουν.

Κοντός ψαλμός αλληλούια βέβαια. Σύντομα, προφανώς, θα γνωρίζουμε.
politischios