17 Μαρτίου 2017

«Το τραβάνε» οι Τούρκοι:Αποσύρουν τη συμμετοχή τους από Νατοϊκές ασκήσεις


Τη συμμετοχή της σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ και άλλες δραστηριότητες της Συμμαχίας απέσυρε η Τουρκία, επιλέγοντας να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους τόνους στην κόντρα της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυτικές δυνάμεις, την ίδια στιγμή που ενδυναμώνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, επεκτείνοντας τη συνεργασία της σε όλα τα επίπεδα.



Όπως έγινε γνωστό, η Άγκυρα σκοπεύει να μπλοκάρει τη συμμετοχή των στρατιωτικών της δυνάμεων σε προγραμματισμένες ασκήσεις μέσα στο 2017, καθώς και σε πολιτικές εκδηλώσεις και προγράμματα που αφορούν πολίτες.

Η Τουρκία επιλέγει, σχεδόν έναν μήνα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στις 16 Απριλίου, να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα, εκφράζοντας με κάθε τρόπο την οργή και τη δυσαρέσκειά της και μεταφέροντας την κρίση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα τις Γερμανία, Ολλανδία, στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ.

Το θέμα επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του ΝΑΤΟ, ενώ από την Άγκυρα δεν έκαναν κάποιο σχόλιο. Σύμφωνα με τους κανόνες, ωστόσο, η Τουρκία ως μέλος της Συμμαχίας, δεν μπορεί να ακυρώσει τη συμμετοχή της σε κοινές ασκήσεις και προγράμματα με χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία, οι οποίες επίσης είναι μέλη. Όπως αναφέρει μέλος του ΝΑΤΟ, η Άγκυρα «πατά» στη συμμετοχή στις ασκήσεις της Αυστρίας, η οποία δεν είναι μέλος της Συμμαχίας.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ υπολογίζει στη συμμετοχή των συμμάχων του, όπως είναι η Τουρκία, αλλά και των συνεργατών του, όπως είναι η Αυστρία». Να σημειώσουμε ότι η Αυστρία, με μπροστάρη τον υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, υποστηρίζει με θέρμη τη διακοπη των συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

reporter.gr