19 Μαρτίου 2017

Στα ύψη η ζήτηση από τους Ρώσους τουρίστες!


Περισσότεροι Ρώσοι “ψηφίζουν” φέτος Ελλάδα για διακοπές και σπεύδουν να κάνουν έγκαιρα κρατήσεις καταλυμάτων για την ερχόμενη θερινή περίοδο, διπλασιάζοντας τον αριθμό των προκρατήσεων κατά τους πρώτους μήνες του έτους.
Αυτό προκύπτει από τη Διεθνή Έκθεση ΜΙΤΤ 2017 (14-16 Μαρτίου), στην οποία ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού συμμετείχε με περίπτερο 805 τ.μ. και 33 συνεκθέτες και διακρίθηκε, από την διοργανώτρια εταιρεία ΙΤΕ, με το βραβείο της καλύτερης παρουσίας στην ΜΙΤΤ 2017.

Τον αυξημένο αριθμό προκρατήσεων επεσήμαναν οι ΤΟs της Ρωσίας, που επισκέφθηκαν το περίπτερο, ενώ σύμφωνα με το Γραφείο ΕΟΤ Ρωσίας οι μετρήσεις στις τουριστικές διαδικτυακές πλατφόρμες αναζήτησης διακοπών, εμφανίζουν -αυτήν την στιγμή- το τουριστικό ρεύμα προς Ελλάδα να κινείται αυξητικά, τουλάχιστον κατά 20% δημιουργώντας την προσδοκία, ο αριθμός των τουριστών να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα ΕΟΤ κ. Δημήτρη Τρυφωνόπουλο, “τα ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά αυτά μηνύματα από τη Ρωσία, είναι απόρροια της στοχευμένης στρατηγικής επικοινωνίας του Υπουργείου Τουρισμού και της υπουργού κας Έλενας Κουντουρά, την οποία υλοποιεί με εξαιρετική επιτυχία ο ΕΟΤ, αλλά και της επιτάχυνσης των διαδικασιών έκδοσης βίζας Σέγκεν στους Ρώσους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην χώρα μας, ως αποτέλεσμα των ενεργειών του αρμόδιου Υπουργείου Εξωτερικών”.
Αυτό επισημάνθηκε και στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της Έκθεσης ΜΙΤΤ από τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στην Μόσχα κα Ελένη Βακάλη, την πρόξενο Μόσχας κα Πηνελόπη Μίχα και τον προϊστάμενο του Γραφείου ΕΟΤ Ρωσίας κ. Πολύκαρπο Ευσταθίου, παρουσία του υπεύθυνου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Νέστωρα Τυροβούζη. Στη συνέντευξη Τύπου, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ετοιμότητα των ελληνικών προξενείων και των visa centers να ανταποκριθούν στην αυξημένη προσέλευση των Ρώσων για την θεώρηση της βίζα, καθώς και στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, ως προς το θέμα της χρονικής διάρκειας και πολλαπλών εισόδων για αυτούς που τηρούν τις προϋποθέσεις της συνθήκης Schengen. Επισημάνθηκε, μάλιστα, ότι οι θεωρήσεις βίζα αυξήθηκαν κατά 100 έως 200% τους δύο πρώτους μήνες του 2017, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτίμηση για σημαντική ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία φέτος.
Τα εγκαίνια του περιπτέρου του ΕΟΤ στην ΜΙΤΤ έγιναν από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Μόσχα κ. Ανδρέα Φρυγανά. Ο Έλληνας Πρέσβης και ο ΕΟΤ παρέθεσαν -το απόγευμα της 14ης Μαρτίου στην πρεσβευτική κατοικία- δεξίωση με εξαιρετική ανταπόκριση, προς τιμή των Ρώσων ΤΟs, δημοσιογράφων και Ελλήνων συνεκθετών. Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ένωσης των Ρώσων Ξενοδόχων και Εστιατόρων κ. Ιγκόρ Μπουχάρωβ, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, αρμόδιος για συνεργασία με διεθνείς οργανώσεις και τον γαστρονομικό τουρισμό κ. Λεονίντ Γκελίπτερμαν, όπως επίσης, ο υπεύθυνος Εξωτερικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, πατέρας Γρηγόριος Σοκόλωφ, και ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδας, Αρχιμανδρίτης Σπυρίδωνας Κατραμάδος.
Τέλος, ο ΕΟΤ βραβεύθηκε από τον ρωσικό Τ.Ο., ΤΕΖ TOUR, ως ο καλύτερος Partner στα πλαίσιο των βραβείων WorldBerry.

Ρωσικός τουρισμός: 40% περισσότερα ξόδεψαν πέρυσι οι Ρώσοι στα ταξίδια τους
Aύξηση 40% καταγράφεται στις ταξιδιωτικές δαπάνες των Ρώσων το 2016, παρά τη μείωση του αριθμού των ταξιδιωτών, σύμφωνα με έρευνα της Ipsos Comcon που παρουσιάσθηκε στην έκθεση MITT 2017.
Το εύρημα αυτό αποδεικνύει ότι το luxury κομμάτi των ταξιδιωτών από τη Ρωσία έμεινε αλώβητο από την πτώση του εξερχόμενου τουρισμού τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με τους Ρώσους με χαμηλά εισοδήματα, που έμειναν στη χώρα τους.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι διακοπές που σχετίζονται με resort, αξιοθέατα και σκι υπέστησαν μεγάλες απώλειες το 2016, παρότι η μείωση των ταξιδίων για σκι στο εξωτερικό αποδίδεται στο ότι η Ρωσία έχει αποκτήσει τα δικά της χιονοδρομικά κέντρα διεθνών προδιαγραφών όπως το Σότσι. Αντίθετα, ανάπτυξη (5%) παρουσίασαν τα ταξίδια επισκέψεων σε φίλους και συγγενείς που διαμένουν στο εξωτερικό.
Σε εθνικό επίπεδο, η Ευρώπη συνεχίζει να αντλεί το μισό του εξερχόμενου τουρισμού (51%), η Ασία λαμβάνει το 35% και η Αφρική το 18%. Όλες οι περιοχές είχαν απώλειες στον εξερχόμενο τουρισμό το 2016, όμως αυτό αντισταθμίστηκε από τις αυξημένες δαπάνες.
Σχεδόν όλοι οι Ρώσοι που επισκέπτονται την Ταϋλάνδη προέρχονται από το Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα Βόλγα και ανατολικότερα, ενώ το 90% των εξερχόμενων τουριστών από την Αγία Πετρούπολη προτιμά τη Φινλανδία.
TornosNews.gr

Πολύ ενθαρρυντικές οι προοπτικές για το 2017
Για το 2017, η ανάκαμψη του ρουβλίου και της ρωσικής οικονομίας, οι τιμές πετρελαίου και οι προοπτικές για το τέλος της ύφεσης το 2017, ανεβάζουν τα βαλάντια των Ρώσων τουριστών. Το 36% των ερωτηθέντων, 4% περισσότεροι σε σχέση με το 2015, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο εισοδηματικό επίπεδο που συνήθως ταξιδεύει.
Ακόμη και αρκετοί Ρώσοι στα χαμηλά εισοδηματικά επίπεδα, που πέρυσι δεν ταξίδεψαν, έχουν φέτος αυξημένο ενδιαφέρον για διακοπές στο εξωτερικό.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr