21 Μαρτίου 2017

Αντισυνταγματική η ανάθεση καθηκόντων υποθηκοφύλακα


Αντισυνταγματικό έκρινε, με ομόφωνη απόφασή της, η Ολομέλεια του Πρωτοδικείου Αθηνών, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σύμφωνα με το οποίο ανατίθενται καθήκοντα υποθηκοφύλακα σε δικαστικούς λειτουργούς και ειδικά σε Ειρηνοδίκες και όχι σε συμβολαιογράφους όπως ισχύει σήμερα.

Τις προηγούμενες μέρες υπέρ της αντισυνταγματικότητας της επίμαχης ρύθμισης τάχθηκαν και οι Ολομέλειες των Πρωτοδικείων Αμαλιάδας, Πύργου, Νάξου και Σύρου.
Σε όλες τις Ολομέλειες των Πρωτοδικείων παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) οι οποίοι κατέθεσαν πολυσέλιδο υπόμνημα διατυπώνοντας την άποψη της περί αντισυνταγματικότητας του άρθρου 32 του νόμου 4456/2017.
Οι Ολομέλειες των Πρωτοδικείων συγκλήθηκαν μετά την υποβολή σχετικού ερωτήματος του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Κοντονή περί μετατροπής των ειδικών άμισθων υποθηκοφυλακείων σε έμμισθα.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕ Χ. Σεβαστίδης τόνισε ότι η επίμαχη ρύθμιση είναι αντισυνταγματική, αλλά και προβληματική καθόσον σύμφωνα με το άρθρο 89 παρ. 3 εδάφιο 1 του Συντάγματος, η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς απαγορεύεται. Ακόμη, υπογράμμισε ότι οι Ειρηνοδίκες τα τελευταία χρόνια είναι επιφορτισμένοι με ιδιαίτερα αυξημένα καθήκοντα, (εκουσία δικαιοδοσία, υπερχρεωμένα νοικοκυριά κ.λπ.) λόγος μάλιστα και για το οποίο κρίθηκε αναγκαία η αύξηση των οργανικών θέσεων και η τοποθέτηση πέρσι, 194 νέων Ειρηνοδικών.