25 Μαρτίου 2017

Ευχαριστήρια επιστολή στον Γιουνκέρ από τους δημάρχους των 5 νησιών που πλήττονται από το μεταναστευτικό


Ευχαριστήρια επιστολή απέστειλαν στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ οι Δήμαρχοι Λέρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Κω, για την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες σχετικά με το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα.

Ειδικότερα στη συγκεκριμένη επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Προς:

Τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

κ. Jean–Claude Juncker


 Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε και εγγράφως για την ιδιαίτερη τιμή που μας κάνατε να μας δεχτείτε πρόσφατα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συζητήσετε μαζί μας όλες τις πτυχές του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως νησιωτικοί Δήμοι στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εμείς οι Δήμαρχοι της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου όπου οι Δήμοι και οι κοινωνίες μας σηκώνουν τα τελευταία χρόνια το τεράστιο βάρος των προσφυγικών ροών και αναγνωρίζουμε τη συντονισμένη στρατηγική και τις άοκνες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα, καθώς επίσης χαιρετίζουμε θερμά τα θετικά αποτελέσματα της ευρωτουρκικής συνεννόησης.

Η συνάντηση μαζί σας στις Βρυξέλλες αποτέλεσε για εμάς ορόσημο και μας ενεθάρρυνε για την συνέχιση των προσπαθειών μας. Η ανακοίνωση δε, της παράτασης εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος θεώρησης της βίζας επισκεπτών από την Τουρκία, αποτελεί ιδιαίτερα θετικό στοιχείο, αφού εξασφαλίζει την απρόσκοπτη άφιξη στα νησιά μας των Τούρκων τουριστών, οι οποίοι συμβάλουν στην πληγείσα από το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα τοπική οικονομία και συγχρόνως στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των κοινωνιών των γειτονικών δήμων Ελλάδας-Τουρκίας στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ.

Η προγραμματισμένη επίσκεψη της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής κ. Creţu, στην Ελλάδα και στα νησιά μας, εκλαμβάνεται ως μια ακόμα έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος σας για τη νησιωτική ανάπτυξη και για τους πολίτες που ζουν στο ανατολικό άκρο της Ευρώπης. Επίσης, είμαστε βέβαιοι ότι τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, που θα χρηματοδοτηθούν από Εθνικούς πόρους, θα συνεισφέρουν στην αναπτυξιακή προοπτική της νησιωτικής Ελλάδας.

Κύριε πρόεδρε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού είναι το ζωντανό κύτταρο των κοινωνιών της Ευρώπης. Η ολοήμερη επίσκεψη μας στις Βρυξέλλες, μετά από την πρόσκληση του Επιτρόπου Μετανάστευσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου – τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την στήριξή του, τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις του και για την επιμέλεια και την οργάνωση αυτής της συνάντησης που περιελάμβανε και την τεχνική σύσκεψη σε υψηλό υπηρεσιακό επίπεδο- ήταν για εμάς μια πολύτιμη εμπειρία μεγάλου συμβολισμού και πλήρους περιεχομένου, ως προς την ενημέρωση που μας παρείχατε.

Σας ευχαριστούμε για μία ακόμα φορά για την πρωτοβουλία αυτή, για τη ζεστή φιλοξενία σας και για την ευκαιρία που μας δώσατε να ακούσουμε τις θέσεις σας αλλά και να εκφράσουμε τις απόψεις μας για μείζονα θέματα που απασχολούν την δοκιμαζόμενη Ευρώπη του σήμερα.

Με τιμή

Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός

Ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς

Ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος

Ο Δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης

Ο Δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας Πηγή:www.dimokratiki.gr