21 Μαρτίου 2017

14000 μετανάστες βρίσκονται στα νησιά.Ο λόγος που έχουν κολλήσει οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου


Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, όσον αφορά στο μεταναστευτικό, στα νησιά αυτή την στιγμή βρίσκονται συνολικά 14262 μετανάστες και πρόσφυγες με τις διαδικασίες όμως των αιτήσεων ασύλου όσων προσφεύγουν σε δεύτερο βαθμό να αργούν.


Μιλώντας στην Καθημερινή η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου δήλωσε πως οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου σε πρώτο βαθμό έχουν επιταχυνθεί σημαντικά. «Τριάντα πέντε ακόμα άτομα, τα οποία έχουν εκπαιδευτεί ειδικά, πιάνουν δουλειά από αύριο στα νησιά όπου πλέον οι υπηρεσίες ασύλου έχουν 200 άτομα προσωπικό. Είμαστε σε θέση πλέον στα νησιά με το προσωπικό που έχουμε να διεκπεραιώνουμε και τις νέες καθημερινές αφίξεις αλλά και τα αιτήματα που εκκρεμούν», τονίζει

Η εξέταση όμως των αιτήσεων ασύλου όσων προσφεύγουν σε δεύτερο βαθμό (πρακτικά το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που αρχικά η αίτησή τους απορρίπτεται) αργεί ιδιαίτερα. Αυτός είναι και ο λόγος που ειδικοί της EASO προβλέπεται να έρθουν άμεσα στην Ελλάδα για να βοηθήσουν τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και σε δεύτερο βαθμό. «Οι άνθρωποι αυτοί θα βοηθήσουν στην Αρχή Προσφυγών τους δικαστές κάνοντας την αρχική διαδικασία», εξηγεί η κ. Σταυροπούλου, που εμφανίζεται αισιόδοξη για την εξέλιξη της κατάστασης, εφόσον βέβαια «τηρηθεί η συμφωνία και οι μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα».