20 Φεβρουαρίου 2017

Λέρος: Θετική εξέλιξη για το αεροδρόμιο και Λιμενικό Ταμείο!


Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μεταφορών μεταξύ του Διευθυντή γραφείου του Υπουργού κ. Καραγκούνη και των, Δημάρχου Λέρου κ. Μιχάλη Κόλια και Αντιδημάρχου Πάτμου κ. Σκεμπέ Ιωάννη με θέμα το αεροδρόμιο Λέρου, συνάντηση εργασίας είχε το μεσημέρι της Παρασκευής (17-2-2017) ο Δήμαρχος Λέρου, με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Υφυπουργό κ. Νεκτάριο Σαντορινιό στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν από κοινού οι Δήμαρχοι των γειτονικών νησιών (Λέρου, Πάτμου, Λειψών, Αγαθονησίου) προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις για την κατασκευή νέου αεροδρομίου ή εναλλακτικά, την επέκταση του υπάρχοντος αεροδρομίου.


Στη συνάντηση δεν μπόρεσαν να παραστούν οι δήμαρχοι των άλλων νησιών, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν τους επέτρεψαν να μεταβούν στον Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Λέρου έθεσε υπόψιν των Υπουργών την δεδομένη κατάσταση και ζήτησε όπως διερευνηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η χρηματοδότηση κατασκευής νέου αεροδρομίου στην περιοχή «Μάρκελλος» Λέρου, μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (ΕΣΠΑ) ή μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλής ήταν ιδιαίτερα θετικός για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, ενώ ο Υφυπουργός κ. Σαντορινιός τόνισε πως «η ανάπτυξη και η ευημερία των νησιών θα έλθει μέσα από τέτοιου είδους αναπτυξιακά έργα πνοής».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο υπουργοί επικοινώνησαν με τον Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ο οποίος δεσμεύτηκε όπως εκπονηθεί άμεσα προμελέτη και ενδεικτικός προϋπολογισμός από το τεχνικό τμήμα της υπηρεσίας που προΐσταται, για να γίνει μια πρώτη εκτίμηση του έργου.

Εκτός από τη σημαντική αυτή εξέλιξη, ο Δήμαρχος Λέρου έθεσε υπόψιν των υπουργών, την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέρου με την Βόρεια Ελλάδα, λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις ότι ασκούνται ήδη πιέσεις από την πλευρά του υπουργείου.

Αναφορικά με την ίδρυση του Λιμενικού Ταμείου Λέρου, ο κ. Κόλιας ενημερώθηκε ότι σύντομα δημοσιεύεται το Προεδρικό Διάταγμα – ΦΕΚ, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για το νησί μας.

Επίσης οι δύο Υπουργοί ενημέρωσαν τον Δήμαρχο Λέρου για τα εξής σημαντικά θέματα:

Αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που είχε υποσχεθεί ο Υφυπουργός κ. Σαντορινιός για τη νομιμοποίηση κατασκευών εντός λιμενικής ζώνης με τη σύμφωνη γνώμη του Λιμενικού Ταμείου, και σύντομα θα γίνει Νόμος του Κράτους.
Την τροποποίηση του Νόμου 4412/16 για τις δημόσιες συμβάσεις, που δημιουργεί πρόβλημα στο Λιμενικό Ταμείο Πάτμου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δημοπρατηθεί το έργο αποκατάστασης υποσκαφών στο λιμάνι Λακκίου.
Την σημαντική εξέλιξη αδειοδότησης των υδατοδρομίων, η οποία είναι στην τελική φάση.
Τέλος, ο κ. Κόλιας συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για τη συζήτηση και επίλυση θεμάτων αρμοδιότητος του.

Μετά το πέρας των ανωτέρω συναντήσεων ο Δήμαρχος Λέρου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα είχα μια πολύ γόνιμη συνάντηση με τον Υπουργό κ. Κουρουμπλή και τον συμπατριώτη μας, Υφυπουργό κ. Σαντορινιό. Επιλύθηκαν χρόνια προβλήματα, όπως είναι η ίδρυση του Λιμενικού Ταμείου Λέρου, η νομιμοποίηση κατασκευών εντός λιμενικής ζώνης με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Λιμενικού Ταμείου, ενώ δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες προκειμένου να δούμε συνολικά αν μπορούμε να επεκτείνουμε τον αεροδιάδρομο του υπάρχοντος αεροδρομίου Λέρου ή θα πρέπει να προβούμε στις διαδικασίες κατασκευής νέου, στον Μάρκελλο. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κ. Υπουργό καθώς και τον Υφυπουργό για την άμεση και στενή συνεργασία τους, διότι είναι πολύτιμοι σύμμαχοι της Λέρου και των κατοίκων της. Τέλος, ευχαριστώ τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για την στενή συνεργασία που έχουμε σε θέματα αρμοδιότητάς του».

lerosnews.gr