4 Δεκεμβρίου 2016

Αφόρητη πίεση των ακριτών για τη μη αύξηση του ΦΠΑ


Θύελλα αντιδράσεων και σφοδρή κριτική προς την Κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί στα ακριτικά νησιά η επικείμενη αύξηση συντελεστών ΦΠΑ (από 1/01/2017 καταργείται το ειδικό καθεστώς που προβλέπει μείωση 30% και οι φορολογικοί συντελεστές εξομοιώνονται με αυτούς που ισχύουν και στην υπόλοιπη χώρα), που εκτός από ανατιμήσεις σε υπηρεσίες και καταναλωτικά αγαθά, θα επιφέρει- όπως αναφέρουν κάτοικοι και επιχειρηματίες- σαρωτικό χτύπημα στον τομέα του Τουρισμού. Στα νησιά εξάλλου που θα ισχύουν οι κανονικοί συντελεστές περιλαμβάνονται και όσα είχαν εξαιρεθεί λόγω του μεταναστευτικού από τα δύο προηγούμενα «κύματα” των αυξήσεων, δηλαδή η Λέσβος, η Χίος, η Κως και η Σάμος.



Όπως αναφέρουν τοπικοί φορείς, το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ θα είναι ολέθριο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά σε όσες στηρίζονται στον Τουρισμό, ενώ παράλληλα θα καταστήσει μη ανταγωνιστικά πολλά τοπικά προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα, οι μεταβολές αφορούν στην αύξηση του ΦΠΑ από 5% σε 6% για φάρμακα και βιβλία, από 9% σε 13% για υπηρεσίες, νωπά προϊόντα, διαμονή σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα και από 17% σε 24% (δηλαδή αύξηση 50%) για καύσιμα, συσκευασμένα είδη διατροφής, εστίαση, κόμιστρα ταξί και μεταφορές. Για όσα νησιά αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, η πτώση των εσόδων λόγω περιορισμού της τουριστικής κατανάλωσης, εκτιμάται πως θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή. Ήδη η υψηλή φορολόγηση στην Ελλάδα (σε σύγκριση με τους υπόλοιπους προορισμούς της Μεσογείου) θεωρείται ο βασικός λόγος για τη μεγάλη βουτιά στα έσοδα από τον Τουρισμό που καταγράφεται τη φετινή σεζόν.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως παρά τη σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης στο σύνολο της χώρας (τα τελευταία στοιχεία του δεκαμήνου δείχνουν αύξηση  έκλεισε 8,8% ή περίπου +1,3 εκατ. αφίξεις, όπου η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες παρουσιάζουν αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων 12,9%, 13,2% και 11,3% αντίστοιχα σε σχέση με πέρσι), τα νησιά που βρέθηκαν στο επίκεντρο του μεταναστευτικού κατέγραψαν τεράστια πτώση στις αφίξεις: Κως, Σάμος και  Μυτιλήνη κινούνται με αρνητικό πρόσημο 11,2%, 23% και 57,3% αντίστοιχα.

Οι επιχειρηματίες προσθέτουν πως η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος θα προκαλέσει αλυσιδωτές, πολλαπλάσιες της αύξησης των 7 ποσοστιαίων μονάδων, αυξήσεις, που θα μετακυλιθούν στα προϊόντα και υπηρεσίες, συρρικνώνοντας κατανάλωση, ζήτηση, τζίρους, εισοδήματα και απασχόληση, και αδειάζοντας δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία. Στον αντίποδα ζητούν επιστροφή στους συντελεστές ΦΠΑ του Σεπτεμβρίου 2015.

Πρόκειται για τον τρίτο γύρο κατάργησης του ειδικούς καθεστώτος που προέβλεπε κατά 30% μειωμένους φορολογικούς συντελεστές. Είχε προηγηθεί η αναπροσαρμογή των συντελεστών σε Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο (1-10-2015), Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο (από 1-6-2016).

Οι μειωμένοι συντελεστές είχαν θεσπιστεί το 1987 ως αντιστάθμισμα στην επιβάρυνση τιμών λόγω του μεταφορικού κόστους και στη λογική της προστασίας της νησιωτικότητας.

Δεν γίνεται να υπάρχουν δύο ταχύτητες

Εντούτοις στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης θεωρείται πως δεν μπορούν πλέον να υφίσταται ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων” στη χώρα και να συνεχίζεται η φορολογική ανισότητα, ενώ από την πλευρά τους και οι θεσμοί έχουν ασκήσει μεγάλες πιέσεις για πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Πάντως, κάτοικοι και επιχειρηματίες των νησιών που ανήκουν στην άγονη γραμμή κατηγορούν την Κυβέρνηση για εμπαιγμό. Είναι εξάλλου ακόμη νωπές οι δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, που τον περσινό Ιούνιο έλεγε πως «Ο ΦΠΑ δεν θα αλλάξει όσο υπάρχω» και πως θα παραιτηθεί, εν συνεχεία ψήφισε το μέτρο για να δηλώσει έπειτα πως «η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία πράξη εγκληματική, μία απόφαση αντισυνταγματική”. Τα επιμελητήρια Χίου, Λέσβου και Σάμου έχουν μάλιστα στείλει επιστολές στους βουλευτές των νησιών, προκειμένου να κινήσουν τις διαδικασίες για κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, με την οποία δεν θα υλοποιείται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, χωρίς όμως να έχουν λάβει απάντηση.

capital.gr