20 Οκτωβρίου 2016

Τέλος οι εργολάβοι στο δημόσιο!


Ότι υποσχεθήκαμε αυριο το ψηφίζουμε και τελειώνουμε με το καθεστώς του εργασιακού μεσαίωνα και της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος στον τομέα αυτόν σε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το δημοσιο (γι αυτό καθυστέρησε να έρθει η τροπολογία μετά την απόφαση του ΣΤΕ που ανέστειλε την υπογραφή συμβάσεων έργου στην καθαριότητα κλπ στα νοσοκομεία μετά την προσφυγή των ιδιωτών εργολάβων )
Όχι απλά δεν κάναμε πιςω ,αλλα παίρνοντας υπόψην τις αιτιάςεις του ΣΤΕ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ σε συμβαςεις ΕΡΓΑΣΙΑΣ και το επεκτείνουμε σε ΟΛΑ τα υπουργεία και όχι μόνο στην υγεία .
Ενα μεγαλο ευχαριστω στους συναδέλφους και συντρόφους υπουργούς Βερναδακη και Κατρούγκαλο για την ολοκλήρωση αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας-τομής,καθώς και στο συνεργάτη μας στο υπουργείο υγείας το δικηγόρο Νικο Ραπτη που δούλεψε σκληρά Γι αυτό το θέμα εδώ και πέντε μήνες και στην πρώτη φάση των συμβάσεων έργου και τωρα .




Με τροπολογία στο νομοσχέδιο για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία καταργούνται οι εργολάβοι στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης

Με κοινή τροπολογία στο νόμο για την κοινωνική οικονομία τρία Υπουργεία (Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υγείας και Εργασίας) καταθέτουν νομοθετική ρύθμιση για όλο το δημόσιο τομέα που ξεθεμελιώνει το καθεστώς των εργολάβων στις υπηρεσίες καθαριότητες, φύλαξης και σίτισης
Οπως αναφέρει ο υπουργός:
Το 1998 νομοθετείται για πρώτη φορά στο δημόσιο τομέα η εκχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης σε τρίτους (εργολάβους), υπό την προϋπόθεση ότι η αμοιβή του αναδόχου δεν θα υπερβαίνει το κόστος από την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στους σχετικούς τομείς.
Τρία χρόνια μετά, το 2001, η πρόβλεψη για το όριο αυτό καταργείται. Και η πρακτική των εργολαβικών αναθέσεων γενικεύεται, γίνεται καθεστώς.
Το αποτέλεσμα μέχρι τις μέρες μας ήταν: α) να εκτιναχθεί το κόστος των εργολαβικών συμβάσεων, λόγω των πρακτικών καρτέλ που επέβαλλαν οι ανάδοχοι και λόγω της κατάργησης του πλαφόν και, β) να καταστρατηγηθούν όλα τα εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων στις εταιρείες αυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ο συγκεκριμένος κλάδος εμφανίζει εκτεταμένη παραβατικότητα, όπως προκύπτει από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του Μητρώου Παραβατών στους κλάδους φύλαξης και καθαρισμού.
Με την κατάσταση αυτή τελειώνουμε. Στο νόμο για την κοινωνική οικονομία τρία Υπουργεία (Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υγείας και Εργασίας) καταθέτουμε αύριο νομοθετική ρύθμιση για όλο το δημόσιο τομέα που ξεθεμελιώνει το καθεστώς αυτό.
Διαβάστε την ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ